Nestali ključni dokazi u istrazi špijuniranja Džulijana Asanža: SAD pratile svaki korak uzbunjivača u ekvadorskoj ambasadi

20.06.2024

15:30

0

Kompanija je optužena za zloupotrebu položaja postavljanjem tajnih uređaja za snimanje u zgradu i deljenje poverljivih detalja sa CIA

Nestali ključni dokazi u istrazi špijuniranja Džulijana Asanža: SAD pratile svaki korak uzbunjivača u ekvadorskoj ambasadi
Vikiliks - Copyright Profimedia

Španski slučaj protiv čoveka čija je firma navodno pratila šta radi Džulijan Asanž za američku vladu naišao je na blokadu zbog ključnih dokaza koji su navodno nestali, navodi španski list "El Pais".

Optuženi Dejvid Morales je vlasnik UC Global SL, kompanije angažovane da obezbedi ambasadu Ekvadora u Londonu, gde je osnivač Vikiliksa bio između 2012. i 2019. godine.

Kompanija je optužena za zloupotrebu položaja postavljanjem tajnih uređaja za snimanje u zgradu i deljenje poverljivih detalja o Asanžu i njegovim sastancima sa CIA. List "El Pais" piše o dogovoru iz 2019. godine, koji je doveo do hapšenja biznismena.

U sredu je španski medij izvestio da španska policija nije dostavila kompletne fajlove sa Samsung telefona koji je Morales koristio da održi kontakt sa američkim obaveštajnim službama. Odsutni podaci uključuju zapise o komunikacijama na Vocapu, Signalu, Telegramu, Proton mejlu i Skajpu.

Uređaj je zaplenjen u septembru 2019, kada je policija pretresla Moralesov dom u španskom gradu Herez de la Frontera, a njegov sadržaj je navodno odmah kopiran. Policija je španskom Višem sudu dostavila izvedeni Univerzalni izveštaj o forenzičkim podacima (UFDR) sa uređaja, ali ne i kompletnu originalnu Univerzalnu forenzičku razmenu podataka (UFDKS), navodi "El Pais".

Profimedia
 

- Izuzetno je upadljivo da je policijska jedinica dostavila UFDR i UFDKS fajlove sa drugih uređaja, a nije to uradila upravo sa ovog - saopštilo je javno tužilaštvo.

Sudija Santjago Pedraz naložio je policijskoj jedinici za sajber-kriminal da u njegovom prisustvu odmah povrati sve podatke sa telefona i utvrdi ko je odgovoran za situaciju.

Španske vlasti su obaveštene o važnosti telefonskih zapisa zahvaljujući zaštićenom svedoku, bivšem zaposlenom u UC Global SL. UFDR navodno uključuje neke posredne dokaze u obliku reči koje je snimila aplikacija za tastaturu Sviftkej.

Asanž je 2012. dobio utočište u ambasadi Ekvadora kako bi izbegao izručenje Švedskoj. Asanž je tvrdio da je Stokholmov zahtev bio samo deo pokušaja da se odvede u SAD, gde je mogao da se suoči sa smrtnom kaznom zbog optužbi za špijunažu zbog rada za Vikiliks.

Nakon promene vlade u Ekvadoru ta latinoamerička zemlja je dozvolila britanskoj policiji da uđe na diplomatsko imanje i uhapsi Asanža 2019. On se od tada bori protiv zahteva SAD za ekstradiciju na britanskim sudovima, dok boravi u zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike