Odlučeno: Asanž ima pravo na žalbu!

20.05.2024

13:55

0

Dvoje sudija Visokog suda u Londonu odlučivali su o tome da li veruju američkim garancijama da se Asanž neće suočiti sa smrtnom kaznom

Odlučeno: Asanž ima pravo na žalbu!
Copyright Profimedia

Britanski sud doneo je konačnu odluku - osnivač Vikiliksa Džulijan Asaž ima pravo žalbe na izručenje SAD zbog curenja mnoštva tajnih američkih dokumenata.

Dvoje sudija Visokog suda u Londonu odlučivali su o tome da li veruju američkim garancijama da se Asanž neće suočiti sa smrtnom kaznom i da se može uzdati u pravo na slobodu govora iz Prvog amandmana američkog ustava bude li se u SAD-u teretio za špijuniranje.

 

 

Vikiliks je objavio na stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Vašingtona u Avganistanu i Iraku, kao i niz diplomatskih depeša.

Vlasti SAD-a žele da izvedu Asanža, rođenog u Australiji, na suđenje po 18 tačaka optužnice, od kojih su gotovo sve o špijunaži, tvrdeći da su njegovi postupci s Vikiliksom  bili nepromišljeni, da su naštetili nacionalnoj bezbednosti I da su ugrozili živote agenata.

Asanž će sada moći da uloži žalbu na izručenje po tri osnove, a to bi moglo doći na dnevni red tek sledeće godine. 

Inače, Sjedinjene Američke Države garantovale su Visokom sudu u Londonu da će osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž moći da se pozove na Prvi amandman ukoliko bude izručen SAD.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž će moći da se pozove na Prvi amandman i neće se suočiti sa smrtnom kaznom nakon izručenja u SAD, garantovale su SAD Visokom sudu u Londonu.

- Ova diplomatska nota ne čini ništa da olakša ogroman stres naše porodice o njegovoj budućnosti, odnosno o njegovom očekivanju da će provesti ostatak svog života u izolaciji u američkom zatvoru zbog svog nagrađivanog novinarskog posla - rekla je Asanžova supruga Stela.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike