Kina opkolila Tajvan! Tajpej podigao avione i poslao ratne brodove (VIDEO/FOTO)

23.05.2024

11:48

0

Peking je saopštio da je ovo "jaka kazna za separatističke radnje" i "čvrsto upozorenje protiv mešanja i provokacija stranih spoljnih sila"

Kina opkolila Tajvan! Tajpej podigao avione i poslao ratne brodove (VIDEO/FOTO)
Copyright Profimedia

Istočna komanda kineske Narodnooslobodilačke armije započela je dvodnevne vojne vežbe u okolini Tajvanskog moreuza kako bi "kaznila separatističke aktivnosti".

Vežbe će se održati u Tajvanskom moreuzu, kao i na severu, istoku i jugu Tajvana, te u područjima oko ostrva Kinmen, Macu, Vuću i Dongjin, a objavljen je i raspored trupa na mapi, koji pokazuje da je plan da ostrvo bude opkoljeno.

Prema rečima portparola vojske Li Sija, vežbe koje uključuju kopnene, pomorske i vazdušne snage, nazvane su "Zajednički mač - 2024A" i trajaće dva dana.

Li je naveo da su vežbe osmišljene kao "jaka kazna za separatističke radnje" Tajvana i kao "čvrsto upozorenje protiv mešanja i provokacija stranih spoljnih sila".

Američki general-pukovnik Siven Sklenka izjavio je da kineska vojska nastavlja da vežba ključne elemente za potencijalnu vojnu invaziju na Tajvan.

Tajvan je poslao vazdušne i pomorske snage da nadgledaju ove vežbe, koje je njihovo ministarstvo odbrane nazvalo "iracionalnom provokacijom" koja ističe hegemonističku prirodu Kine.

Tajvanski savet za nacionalnu bezbednost upozorio je još u martu da očekuju kineske ratne igre nakon inauguracije novog predsednika.

Kina obično sprovodi vojne probe tokom leta i rane jeseni, a Peking je organizovao vojne probe neposredno pre ili posle prethodne dve inauguracije Tajvana. Vreme i obim ovih vežbi, koje traju do petka, ukazuju na kineske težnje za kontrolom nad Tajvanom, koji ima samoupravu, ali Kina nije isključila mogućnost direktne invazije da bi postigla svoj cilj.

Kina je prvi put pokrenula vojne vežbe koje su okružile sve strane Tajvana i njegovih manjih ostrva u leto 2022. godine, nakon posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajpeju.

Od tada je Peking značajno povećao vojno prisustvo oko Tajvana, uključujući skoro svakodnevne vazdušne i pomorske patrole.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike