Zašto je Izrael ciljao Isfahan? Iran ima nuklearna postrojenja u ovom gradu, a u njemu su i brojni vojni objekti

19.04.2024

11:24

0

Postrojenje koje je počelo da se gradi 1999. godine upravlja sa tri mala istraživačka reaktora koja je isporučila Kina

Zašto je Izrael ciljao Isfahan? Iran ima nuklearna postrojenja u ovom gradu, a u njemu su i brojni vojni objekti
Copyright Profimedia/24sedam

Centralni iranski grad Isfahan, koji je tokom noći bio meta napada izraelskih dronova, dom je brojnih važnih vojnih objekata, uključujući nuklearna postrojenja, veliku vazdušnu bazu i fabrike povezane sa iranskim dronovima i drugom vojnom proizvodnjom.

Prvi izveštaji iranske novinske agencije Fars bili su usredsređeni na "tri eksplozije” koje su se čule u blizini Kadžavarestana, u blizini aerodroma Isfahan i vazdušne baze Šekari, dok je portparol iranske svemirske agencije Hosein Dalirian rekao da je "nekoliko" dronova "uspešno oboreno”.

Iranska državna televizija prenosila je dešavanja iz Isfahana uživo u petak nakon prijavljenih napada.

Dok se dobro poznato postrojenje za obogaćivanje uranijuma Natanz nalazi u provinciji Isfahan, nedaleko od istoimene prestonice regije, iransko postrojenje za konverziju uranijuma nalazi se u jugoistočnoj oblasti Zerdendžan u Isfahanu.

Nakon što su iranski zvaničnici rekli da su nuklearna postrojenja "bezbedna", poluzvanična novinska agencija Tasnim javila se u blizini fabrike za konverziju uranijuma. U snimku se vide dva različita položaja protivavionskih topova, a detalji snimka su odgovarali poznatim karakteristikama lokacije iranskog postrojenja za konverziju uranijuma u ​​Isfahanu.

- U 4.45 čuli smo pucnje. Ništa se nije dešavalo. To je bila protivvazdušna odbrana, ovi momci koje gledate, i tamo takođe - rekao je reporter.

Wikimedia/Hamed Saber
Protivavionski topovi čuvaju nuklearno postrojenje Natanz

Postrojenje u Isfahanu, koje je počelo da se gradi 1999. godine, upravlja sa tri mala istraživačka reaktora koja je isporučila Kina, kao i proizvodnjom goriva i drugim aktivnostima za iranski civilni nuklearni program.

Isfahan je takođe dom velike iranske vazdušne baze u kojoj se nalazi zastarela iranska flota američkih F-14 Tomcats kupljenih pre Islamske revolucije 1979. Neka početna nagađanja sugerisala su da je radarski objekat u bazi možda bio nameravana meta napada.

Podjednako važni su i iranski proizvodni pogoni za oružje u gradu i oko njega. Početkom prošle godine pokrenut je napad, za koji se okrivljuje Izrael, na napredno postrojenje za proizvodnju oružja u gradu, u kom su, kao i u sadašnjem napadu, kako se tvrdi, učestvovala tri drona.

Tada su dve bespilotne letelice oborene, a jedna je nanela samo manju štetu na krovu fabrike.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike