U čitavu spletku bio upetljan i Kijev? Rusi traže hitnu reakciju UN zbog pokušaja Zapada da se umeša u izbore

03.04.2024

12:19

0

Ruski senatori su naveli da palata odlučno osuđuje pokušaje spoljnog mešanja u pripremu i sprovođenje predsedničkih izbora u Rusiji

U čitavu spletku bio upetljan i Kijev? Rusi traže hitnu reakciju UN zbog pokušaja Zapada da se umeša u izbore
Copyright Profimedia

Savet Federacije je na jučerašnjem zasedanju usvojio obraćanje Ujedinjenim nacijama i parlamentima stranih zemalja u kome ih senatori Ruske Federacije pozivaju da osude postupke zemalja kolektivnog Zapada zbog mešanja u predsedničke izbore u Ruskoj Federaciji.

- Savet Federacije Federalne skupštine RF poziva UN, međunarodne parlamentarne organizacije i parlamente stranih zemalja da osude akcije kolektivnog Zapada, koje je koordinisao Vašington, zbog mešanja u pripremu i sprovođenje predsedničkih izbora u Ruskoj Federaciji, zbog ometanja slobodnog izražavanja ruskih građana, kao i zbog podsticanja terorizma i ekstremizma u cilju destabilizacije situacije u Rusiji tokom predizborne kampanje - navodi se u tekstu.

Ruski senatori su naveli da palata odlučno osuđuje pokušaje spoljnog mešanja u pripremu i sprovođenje predsedničkih izbora u Rusiji koje je počelo pre nego što su izbori objavljeni.

Tanjug/AP
 

Senatori Ruske Federacije pozdravljaju stav većine država, koje su odbile da podrže inicijativu koju su pokrenule Sjedinjene Ameičke Države i njeni sateliti, a u kojoj se osuđuje organizacija predsedničkih izbora u Rusiji.

Ističe se da je i kijevski režim ometao predsedničke izbore, kao i da su im u tome pomogli NATO tutori.

- Ukrajinske oružane formacije su pucale na biračka mesta u pograničnim regionima Ruske Federacije, aktivno koristile dronove koji su nosili eksploziv upućen protiv civilnih objekata u konstitutivnim entitetima Ruske Federacije tokom izbornog perioda i pokušavale oružani proboj na teritoriju Kurske i Belgorodske oblasti. Nakon ovih zločinačkih akcija su stradali civili, među kojima su bila i deca - pojasnili su parlamentarci.

Ranije je predsednik Saveta Federacije Rusije Valentina Matvienko dala takav nalog komitetu za međunarodne poslove i komisiju za zaštitu državnog suvereniteta.

Predsednički izbori su u Rusiji održani 15-17. marta i na njima je predsednik Rusije Vladimir Putin osvojio 87,28 odsto glasova.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike