Zaharova poručila Nemačkoj zbog kritike izbora: Cela Rusija se ujedinila i pružila otpor

17.03.2024

21:34

0

Jedino sa čim se mogu saglasiti kad je u pitanju komentar MIP-a Nemačke je da u rezultatima glasanja Rusa nema ničeg iznenađujućeg - rekla je ona

Zaharova poručila Nemačkoj zbog kritike izbora: Cela Rusija se ujedinila i pružila otpor
Marija Zaharova - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Cela Rusija se ujedinila i pružila otpor, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući kritiku Ministarstva inostranih poslova Nemačke da izbori u Rusiji nisu ni slobodni ni fer.

- Jedino sa čim se mogu saglasiti kad je u pitanju komentar MIP-a Nemačke je da u rezultatima glasanja Rusa nema ničeg iznenađujućeg. Eto, to je sigurno. Naročito nakon toga što NATO nekoliko puta dnevno u saopštenjima napada našu zemlju, preti joj, raspaljuje plamen sukoba duž naših granica i, uopšte, u svetu, prikuplja novac i oružje kako bi Rusiji naneo strateški poraz - napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Profimedia
 

Ona je poručila da nema ničeg iznenađujućeg u tome što se cela zemlja ujedinila i pružila otpor, skrenuvši pažnju da spoljnopolitički resor Nemačke "radi strogo po priručniku".

Zaharova je takođe podsetila nemački resor da je bivša kancelarka Nemačke Angela Merkel birana na tu poziciju četiri puta.

- Nedugo pre ovoga, Nemci su izabrali Helmuta Kola. I sami Nemci su imali pitanja koliko je takav autoritativni personalizam u skladu sa nemačkim poimanjem demokratije - naglasila je ona.

Pored toga, portparol je dodala da trenutni kancelar Olaf Šolc čak nije bio izabran direktnom voljom naroda.

AP Photo
 

Prema prvim rezultatima predsedničkih izbora u Rusiji, aktuelni predsednik i kandidat za šefa države, Vladimir Putin, osvojio je 87, 9 odsto glasova, saopštila je Centralna izborna komisija Rusije.

U Rusiji su od 15-17. marta održani predsednički izbori. Ovo su prvi predsednički izbori na kojima glasaju i stanovnici novih ruskih regiona - Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti.

Građani su birali između četiri kandidata - pored aktuelnog predsednika Vladimira Putina, na spisku kandidata su bili i lider desničarske Liberalno-demokratske partije (LDPR) Leonid Slucki, lider komunista Nikolaj Haritonov, kao i Vladislav Davankov koji predstavlja liberalno-centrističku partiju "Novi ljudi“.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike