Predsednički izbori u Rusiji: Istorijska pobeda Putina - osvojio više od 87 odsto glasova, protivkandidati priznali poraz! (FOTO)

17.03.2024

19:10

0

Autor: Lj. S.

RIA navodi da je Putinov današnji rezultat na izborima oborio rekord u istoriji moderne Rusije

Predsednički izbori u Rusiji: Istorijska pobeda Putina - osvojio više od 87 odsto glasova, protivkandidati priznali poraz! (FOTO)
Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Vladimir Putin prednjači sa skoro 90 odsto glasova na predsedničkim izborima pokazali su podaci ruske Centralne izborne komisije, dok je RIA Novosti ocenila da je Putinov današnji rezultat oborio rekord u istoriji moderne Rusije.

Završen je treći i poslednji dan predsedničkih izbora u Ruskoj Federaciji. Zapad je, kao i prethodna dva dana, pokušao da se umeša i omete izbore, pa je tako presretnuto više od 90.000 sajber napada na portal Centralne izborne komisije, vladinih usluga i druge resurse koji se dovode u vezu sa izborima, a koji dolaze iz Ukrajine i Severne Amerike. 

AP Photo
 

Sva tri dana ostaće upamćeni po, do sada, neviđenim napadima sa ukrajinske teritorije na pogranične oblasti Ruske Federacije, ali i na biračka mesta i građane koji na teritoriji novih ruskih regiona prvi put izražavaju svoju biračku volju. Svi napadi su odbijeni, potvrdili su iz Kremlja, komentarišući napade ukrajinskih diverzanata u Belgorodskoj i Kurskoj oblasti.

Na predsedničkim izborima u Rusiji pored Putina, kandidovali su se i lider Komunističke partije Nikolaj Karitonov, lider Nove narodne partije Vladislav Davankov i lider Liberalno-demokratske partije Leonid Slutski.

Putin je 2018. osvojio 76,69% ​​na izborima, 2012. - 63,6%, Dmitrij Medvedev je pobedio 2008. sa rezultatom od 70,28%.

00.30 - Obrađeno 90 odsto glasova

Putin vodi na ruskim predsedničkim izborima sa 87,21 odsto glasova nakon obrade 90,01 odsto biračkih listića.

Haritonov dobija 4,28 odsto glasova, Davankov 3,94 odsto glasova, Slucki 3,16 odsto glasova.

23.33 - Rekordno visoka izlaznost za ruskim predsedničkim izborima

Rekordno visoka izlaznost zabeležena je danas na izborima za predsednika Rusije u zemljama Zapadnog Balkana, saoptile su ruske ambasade, prenose mediji.

Na glasanju u Srbiji, održann u školi pri ruskoj ambasadi na Novom Beogradu, zabeležena je "veoma visoka izlaznost", naveli su iz ambasade Rusije u Beogradu, dodavši da je glasalo više od 4.700 birača, prenosi RIA.

Iz ruske ambasade u Podgorici saopštili su da je izlaznost bila "rekordna" i da je glasalo 1.500 birača.

23.13 - CIK Rusije: Obrađeno 80 odsto glasova

Kandidat za predsednika Rusije Vladimir Putin osvojio je 87,15 odsto glasova na predsedničkim izborima, saopštila je danas ruska Centralna izborna komisija nakon obrađenih 80 odsto glasova.

Drugoplasirani Nikolaj Hartinov ima 4,19 odsto glasova, Vladislav Davankov 4,08 odsto, dok je za Leonida Sluckog glasalo 3,15 odsto birača, prenosi RIA.

22.37 - Slutski priznao poraz

Predsednik LDPR i kandidat na predsedničkim izborima Leonid Slutski priznao je poraz, rekavši da je moguće da je Putin ostvario "istorijski rezultat".

- Moguće je da je pobedio s istorijskim rezultatom - rekao je Slucki na pitanje da li se može smatrati da je Putin pobedio na predsedničkim izborima u Rusiji.

22.16 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da 99,27 odsto pripadnika združenih snaga ruske vojske u zoni specijalne operacije glasalo za Vladimira Putina.

22.03 - Strani mediji o izborima u Rusiji 

AP Photo
 

Fajnenšel tajms piše da je Putin, budući da je šef države duže na toj poziciji od nekadašnjeg lidera SSSR Josifa Staljina, učvrstio svoju vlast, uprkos pokušajima Zapada da uvede surove ekonomske sankcije Rusiji.

Francuski Mondo je objavio da je Putin, koji je došao na vlast 1999. godine izabran na predsedničku poziciju na novih šest godina.

- Ukoliko ostane na mestu šefa ruske države do kraja, postaće lider Rusije koji se najviše od svih zadržao na toj poziciji tokom više od 200 godina - ističe se u objavi Monda.

Njujork Tajms je izvestio da nije bilo nikakvih znakova da će tihi protesti opozicije moći da nešto urade, kako bi obuzdali Putina, koji vlada Rusijom od 1999. godine.

21.53 - Prva Putinova poruka posle objavljivanja rezultata

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Rusija mora da bude još jača, čvršća i efikasnija, poručio je predsednik Vladimir Putin iz svog izbornog štaba.

- Postoje uslovi za dalji napredak da bi Rusija bila još jača, čvršća i efikasnija - rekao je on.

Mali broj prigovora izbornom štabu na predsedničkim izborima govori o kvalitetu rada, dodao je on.
Kako je rekao, veoma mu je prijatno da ovo veče bude sa svojim timom.

21.20 - Putin osvojio 87,26 odsto glasova 

Posle obrađenih 60, 01 odsto izbornog materijala, Vladimir Putin je osvojio 87,26 odsto glasova, saopštio je CIK.

20.48 - Predsednik Državne dume čestitao Putinu ubedljivu pobedu na izborima

Izbori su pokazali konsolidaciju društva i visok nivo poverenja u Putina, izjavio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

- Ovo je pobeda svih građana naše zemlje. Rezultat glasanja je premašio očekivanja. Ovo je odgovor onima koji su činili sve da naša zemlja ne ojača i pokušali da je unište. Naši protivnici razumeju: Putin je prednost Rusije. Stoga su glavni napadi i udarci bili usmereni na njega. Samo nezavisne države imaju budućnost, a Rusija sa predsednikom Putinom će postati još jača - napisao je Volodin na Telegramu.

On je dodao da Vašington, Brisel i zločinački kijevski režim nisu uspeli da zastraše ljude i da su uprkos opasnosti po život, stanovnici Belgorodske, Brjanske, Kurske oblasti, Krima i Sevastopolja, Donbasa i Novorosije došli na biračka mesta, okupili se oko predsednika, glasajući za budućnost Rusije.

20.00 - Više od 1.000 Rusa glasalo na Novom Beogradu

19.45 - Medvedev čestitao Putinu pobedu na predsedničkim izborima

Čestitam Vladimiru Vladimiroviču Putinu na blistavoj pobedi na izborima za predsednika Rusije, napisao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev na Telegramu.

19.33 - RIA navodi da je Putinov današnji rezultat na izborima oborio rekord u istoriji moderne Rusije.

19.20 - Ubedljivo vođstvo Putina u više ruskih regiona

AP Photo
 

Putin je u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) osvojio 95,23 odsto glasova, u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LRN) 94,12 odsto, u Zaporoškoj oblasti 92,95 odsto i u Hersonskoj oblasti 88,12 odsto glasova birača, javila je agencija RIA Novosti.

19:07 - Putin ubedljivo vodi na predsedničkim izborima

Vladimir Putin vodi sa 87,97 odsto na predsedničkim izborima na osnovu rezultata obrade 24,4 odsto glasova, rekla je šefica Centralne izborne komisije Ela Pamfilova.

18.33 - Ambasador Rusije u SAD: Ruski predsednički izbori teku mirno u Vašingtonu

Ruski predsednički izbori u ambasadi u Vašingtonu se odvijaju mirno i normalno, izjavio je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov.

Prema njegovim rečima, na biračkom mestu u diplomatskom predstavništvu nije bilo provokacija, već samo demonstranti spolja pokušavaju da blokiraju ulaz u zgradu.

14.47 - Izlaznost premašila 50 odsto

U Rusiji pravo glasa ima oko 110 miliona građana, a rezultati predsedničkih izbora trebalo bi da budu objavljeni najkasnije do 28. marta.

Na biračka mesta u Rusiji poslato je više od 333.000 posmatrača.

Takođe, u Rusiji može da se glasa i elektronskim putem i funkcioniše tokom čitavog dana. Postoji mogućnost glasanja i od kuće za one koji nisu u mogućnosti da dođu do glasačkog mesta zbog zdravstvenog stanja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike