Nikada opasnija situacija u Crvenom moru! Huti sprovode mobilizaciju dok Amerika pokreće operaciju "Čuvar prosperiteta"

24.12.2023

08:17

0

Centralna komanda mornaričkih snaga SAD u subotu je primila izveštaje o napadu na dva komercijalna broda

Nikada opasnija situacija u Crvenom moru! Huti sprovode mobilizaciju dok Amerika pokreće operaciju "Čuvar prosperiteta"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Centralna komanda američkih oružanih snaga saopštila je da su u subotu pripadnici militantne organizacije Huti, proiranskih pobunjenika u Jemenu, ispalili dve protivbrodske balističke rakete na plovila, koja su se kretala međunarodnom brodskom rutom u južnom delu Crvenog mora.

Međutim, nijedan brod nije prijavio da je pogođen balističkim projektilima, navela je američka vojska danas na svom Iks nalogu (Tviter).

- Između 15 i 20 časova po lokalnom vremenu u Sani, američki vojni brod USS LABUN (DDG 58) je patrolirao u južnom Crvenom moru u okviru operacije Čuvar prosperiteta i oborio je četiri bespilotne letelice koje su lansirane iz područja pod kontrolom Hutija u Jemenu prema brodu USS LABUN. U ovom incidentu nije bilo povređenih niti materijalne štete - navodi se u objavi američke Centralne komande na platformi Iks (Tviter).

Youtube/Houthi Military Media
Ilustracija

U objavi se kaže da je oko 20 časova po lokalnom vremenu u Sani, Centralna komanda mornaričkih snaga SAD primila izveštaje o napadu na dva komercijalna broda u južnom Crvenom moru.

Reč je o brodu M/V BLAAMANEN, tankeru za trasport hemikalija i nafte koji je plovio pod norveškom zastavom i prijavio promašaj drona koji su lansirali Huti, bez prijavljenih povređenih ili materijalne štete.

Drugi brod, M/V SAIBABA, tanker za sirovu naftu u vlasništvu Gabona, koji je plovio pod zastavom Indije, izvestio je da je pogođen "jednosmernim dronom", ali da nije bilo povređenih".

- USS LABOON (DDG 58) je odgovorio na pozive u pomoć iz ovih napada. Ova dva napada su 14. i 15. napadi militanata Huta na komercijalne brodove od 17. oktobra - navodi se u saopštenju američke Centralne komande.

 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike