U Nemačkoj masovno krali bicikle prošle godine: Otkriveno gde su završili

29.07.2021

16:04

0

Polovina bicikala je bila osigurana

U Nemačkoj masovno krali bicikle prošle godine: Otkriveno gde su završili
Copyright Pixabay

Ana (ime izmenjeno) iz Berlina nije predugo uživala u svom novom električnom biciklu. Iako je 2.600 evra vredno vozilo uvek držala u zaključanom podrumu, to joj nije mnogo pomoglo. Pre nekoliko dana joj je skupi bicikl ukraden. I to nije jedini slučaj.

Samo prošle godine je u Nemačkoj, prema podacima Savezne kancelarije za borbu protiv kriminala (BKA) prijavljeno 260.000 krađi bicikla u vrednosti od oko 200 miliona evra. Polovina bicikala je bila osigurana.

Pročitajte još

Kako Dojče vele saznaje od Nemačke osiguravajuće privrede, krovnog udruženja nemačkih osiguravajućih društava, kradljivci u poslednje vreme biraju skuplje modele. Sada se za ukradeni bicikl isplaćuje u proseku 730 evra. Pre deset godina ukradeni dvotočkaši su sa 400 evra bili gotovo upola jeftiniji.

Najveći deo krađa se dogodi u Hamburgu i Bremenu kao i u istočnim saveznim pokrajinama Berlinu, Brandenburgu i Saskoj. Malo od ukradenih bicikala biva pronađeno, 2020. tek oko deset posto.

Jeftinije bicikle lopovi pokušavaju da prodaju preko interneta ili na specijalizovanim sajmovima bicikala. Skuplji modeli se prodaju u delovima, ali ponekad i celi.

U Evropskoj uniji je to riskantan posao jer su skuplji bicikli po pravilu registrovani i lako im je ući u trag. Zbog toga većina skupljih bicikala završi van granica EU. Doduše i na granicama je moguća kontrola registarskih brojeva bicikala, ali se provere obavljaju tek sporadično.

Pixabay

Gde putuju ukradeni bicikli?

Zahvaljujući informacijama iz Ukrajine, DW je uspeo da uđe u trag Aninom biciklu.

Vladimir, koji živi u ukrajinskom gradu Dnjipru, u jednoj prodavnici bicikala je Anin ukradeni bicikl kupio za oko 800 evra.

– Prodavac mi je rekao da bicikl dolazi iz Nemačke ali mi nije dao nikakve dokumente. Samo račun – rekao je on.

Niska cena i nedostatak dokumenata koje poseduje svaki bicikl u ovoj kategoriji ga nisu čudili. “Pomislio sam da se ne radi o novom biciklu. Čak sam mislio da su mi ga kao polovnog mogli prodati i za manje novca”, kaže Vladimir.

Dojče vele je kontaktirao prodavnicu u kojoj je Vladimir kupio svoj bicikl. Rekli su kako prodaju i “korišćene bicikle iz Nemačke“ i kako za sve bicikle “imaju papire“.

Pixabay

Na pitanje o kakvim je “papirima” reč u prodavnici su objasnili kako oni sami nisu uvoznici nego bicikle kupuju preko jedne internet platforme ili im dolaze privatna lica i prodaju bicikl i uzmu proviziju.

Ani je u prodavnici gde je kupila bicikl, proverom registarskog broja, potvrđeno da je reč o njenom dvotočkašu.

Unosan posao – prodaja bicikala

Internet u Ukrajini vrvi od oglasa u kojima se prodaju “korišćeni bicikli iz Nemačke“. Gotovo sve prodavnice polovnik bicikala nude “robu iz Nemačke”. Međutim, koliko zaista ukradenih bicikala završi na tržištu u Ukrajini, teško je proceniti. Pouzdane statistike ne postoje tako da se procene kreću od nekoliko desetina pa sve do 100.000.

Legalno uvesti polovni bicikl iz Nemačke je skup i mukotrpan proces i po pravilu se ne isplati. Tu su troškovi transporta, porez i carina.

Mihajlo Umanez je jedan od retkih trgovaca koji prodaje legalno uvezene polovne bicikle iz EU. On godišnje preko trgovaca iz Nemačke uveze od 1.000 do 1.300 polovnih bicikala iz Nemačke i Holandije i svojim mušterijama, osim računa, nudi i registraciju bicikla i sertifikat o vlasništvu. Povremeno i servisnu knjižicu.

Svi sagovornici u Ukrajini se žale na činjenicu da je većina polovnih bicikala koji se prodaju u Ukrajini ukradena. Kupce ne zanimaju papiri nego samo cena. Pritom se poslednjih godina sve više prodaju bicikli više kategorije i električni bicikli.

U međuvremenu, tržište polovnih bicikala u Ukrajini je postalo zasićeno pa ukradeni bicikli sada idu dalje prema Rusiji i Kazahstanu.

Kolika je šansa da vlasnik pronađe svoj bicikl?

Ana iz Berlina ne želi svoj bicikl nazad, a Vladimir pak ne želi kontakt sa njom jer strahuje da bi mogao imati posla s policijom.

Pročitajte još

DW se raspitao kod nemačkih i ukrajinskih vlasti da li se preduzima nešto po ovom pitanju, ali je odgovor bio odričan. U Nemačkoj kažu da saradnje sa ukrajinskim kolegama nema, a u Ukrajini da ovo nije toliko veliki problem.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike