Rusija "prešišala" NATO po proizvodnji oružja

25.12.2023

20:59

0

Moramo obnoviti rezerve i održati zadatu stopu proizvodnje - rekao je zamenik ruskog premijera Denis Manturov

Rusija "prešišala" NATO po proizvodnji oružja
Copyright Profimedia

Rusija u proizvodnji oružja prednjači pred Zapadom i namerava da zadrži visoku stopu rasta.

To je rekao zamenik ruskog premijera Denis Manturov, nakon što su i Zapad i Rusija pojačali proizvodnju oružja zbog rata u Ukrajini. Rusija je napala Ukrajinu u februaru 2022., što je izazvalo najveći sukob u Evropi od Drugog svetskog rata i najdublju konfrontaciju između Rusije i Zapada od Hladnog rata, prenosi Indeks.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici pojačali su proizvodnju oružja u pokušaju da poraze ruske snage na ratištima u Ukrajini. Rusija je takođe povećala proizvodnju, ali kaže da je Zapad kriv za rat koji je za Moskvu počeo 2014. godine.

Profimedia
 

- Ne želim da se hvalim, ali mogu reći da smo počeli da dobijamo i ubrzavamo tempo proizvodnje pre zapadnih zemalja - rekao je Manturov, zamenik premijera koji nadzire proizvodnju oružja, za novinsku agenciju RIA.

Takođe, on je naveo da pitanje i koliko dugo će ova "trka trajati", dodajući da bi iduće godine trebalo da bude odobren plan naoružanja za razdoblje od 2025. do 2034. godine.

Predsednik Vladimir Putin i njegov ministar odbrane Sergej Šojgu rekli su da proizvodnja artiljerije, bespilotnih letelica, tenkova i oklopnih vozila raste.

Neki bivši zapadni zvaničnici govorili su o novom hladnom ratu između Rusije i Kine, s jedne strane, i Sjedinjenih Država i njihovih saveznika s druge strane, premda bi ruskoj ekonomiji teškoj 2 biliona dolara bilo teško da se suprotstavi celokupnoj moći Zapada u dužem razdoblju.

Prema podacima MMF-a, nominalni bruto domaći proizvod Sjedinjenih Država ove godine iznosi 27 biliona dolara, a kineski 17,7 biliona dolara.

- Moramo obnoviti rezerve i održati zadatu stopu proizvodnje - rekao je Manturov.

Manturov je rekao da se opseg državnih narudžbina za odbranu u 2023. udvostručio u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu se proizvodnja "određenog oružja" deseterostruko povećala.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike