Putin u vojnoj fabrici: Ruski tenk najbolji na svetu, nikad nismo simpatisali naciste (FOTO/VIDEO)

15.02.2024

21:00

0

U razgovoru sa radnicima fabrike Putin je poručio da Rusija nikada nije pravila razliku između Rusa i Ukrajinaca

Putin u vojnoj fabrici: Ruski tenk najbolji na svetu, nikad nismo simpatisali naciste (FOTO/VIDEO)
Putin u fabrici tenkova - Copyright Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je rusku kompaniju za naoružanje "Uralvagonzavod", najveću fabrika za proizvodnju tenkova na svetu, u Nižnjem Tagilu, gde je obišao novu radionicu za proizvodnju sistema transmisija.

U razgovoru sa radnicima fabrike Putin je poručio da Rusija nikada nije pravila razliku između Rusa i Ukrajinaca.

"Svi znaju da nikada nismo pravili razliku između Rusa i Ukrajinaca, između Rusije i Ukrajine. Smatramo da su oni jedan narod", kazao je Putin.

Ruski predsednik je podsetio da antiruska osećanja u Ukrajini sežu u istoriju, kao i da simpatija prema nacistima nikada nije bilo niti će biti.

O razlozima veličanja Bandere i Šuheviča u Ukrajini i današnjim neonacistima

Putin je rekao da oni nikada nisu promenili stavove, da su oni prirodni nacisti, da su ostali nacisti i da su takvi bili uvek.

"Takvi kao oni su shvatili da Nemačka gubi rat i počeli da pokušavaju da poboljšaju odnose sa zapadnim saveznicima. Posle Velikog otadžbinskog rata deo nacističkih elemenata je pobegao u inostranstvo, u SAD, Kanadu, a naš neprijatelj se oslanjao na njih", rekao je ruski lideri i dodao da su "njihovi potomci, neonacisti, apsolutno isti kao oni sa kojima smo se borili tokom Velikog otadžbinskog rata.

"Oni koji su nekada sarađivali sa nacistima ostali na ovim pozicijama sada rade isto", ocenio je predsednik Ruske Federacije.

Tenk T-90 "proriv" najbolji na svetu

"I naši momci tenkisti kažu, bez ikakvog preterivanja, da je tenk T-90 najbolji na svetu, a i neprijatelji to priznaje. Moramo da ga razvijamo i da razmišljamo o novim generacijama tehnologije. Inženjeri i dizajneri znaju na čemu treba raditi i rade na tome", ukazao je Putin.

"Uralvagonzavod" proizvodi, između ostalog tenkove, vagone, mašine za deminiranje i građevinske mašine.

Šefu države su pokazane savremene mašine, moderni tenkovi kao i uzorci gotovih proizvoda.

Transmisije su jedna od najkritičnijih komponenti borbenih vozila UVZ. Postavljaju se na oklopna vozila koja preduzeće Nižnji Tagil proizvodi za rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi u materijalima Kremlja, nova radionica je jedinstven proizvodni projekat "Uralvagonzavoda", ne samo po obimu i vremenu implementacije, već i po nivou korišćene opreme i tehnologije. Po prvi put u savremenoj istoriji fabrike, radionica je izgrađena od nule, opremljena po sistemu ključ u ruke i puštena u rad.

Ukupan budžet projekta prelazi 10 milijardi rubalja (više od 100 miliona evra).

U radionici su sve vrste mehaničke obrade raspoređene po tehnološkim kriterijumima, obezbeđujući pun ciklus izrade delova za bilo koji sistem transmisije. Proširen je i asortiman visokotehnoloških proizvoda i smanjeni su njihovi troškovi. 

Predsednik Putin je obećao i da će obezbediti dodatnu pomoć za stručne tehničke škole u Nižnjem Tagilu, kako bi se rešio problem nedostatka kvalifikovanih radnika.

"Znam da nema dovoljno kvalifikovanih radnika, radićemo na ovom problemu", rekao je Putin i procenio da fali oko 1.500 radnika.

"Imate dve tehničke škole, mi ćemo pomoći i podržaćemo ih. Daćemo dodatna finansijska sredstva i za jednu i za drugu", naglasio je Putin

Putin u školskoj klupi

Tokom posete Nižnjem Tagilu, ruski predsednik posetio je srednju školu broj 32, gde se između ostalog obrazovao pesnik Bulat Okudžava, a prilikom obilaska jedne od učionica Putin je seo u jednu od klupa.

Tokom posete izrazio je da je zadovoljan ne samo ovom školom, već i celokupnim projektom modernizacije obrazovnih ustanova.

Nakon Nižnjeg Tagila, ruski predsednik nastavio je posetu Sverdlovskoj oblasti i otputovao u grad Verhnjaja Pišma gde je imao priliku da obiđe fabriku "Ural Lokomotive" u kojoj se proizvode čuveni vozovi "lastočke".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike