Eksplozija na Krimskom mostu: Kako je kamion uopšte uneo toliki eksploziv i druge teorije o napadu (VIDEO)

11.10.2022

19:14

0

Autor: N. Pavlović

Istražni komitet je naveo da su u napad umešani državljani Rusije, ali i strani akteri

Eksplozija na Krimskom mostu: Kako je kamion uopšte uneo toliki eksploziv i druge teorije o napadu (VIDEO)
Krimski most - Copyright AP Photo

Ruske vlastii dalje istražuju eksploziju na Krimskom mostu koja se dogodila proteklog vikenda posle čega je usledio oštar odgovor Moskve u vidu jakih udara na Kijev i druge ukrajinske gradove.

Kao što je već poznato, kamion je eksplodirao oko 6 sati ujutru po lokalnom vremenu u subotu dok je prelazio most u Kerčkom moreuzu.

Tačno u tom trenutku je prolazio voz sa tankerima za gorivo, a šest njih su odmah buknuli. Od siline udara je jedan putnički automobil sleteo u vodu, a osim dva putnika, poginuo je i vozač kamiona. Prema informacijama Mash-a, četvoro ljudi je bilo u kolima, pa je broj mrtvih petoro, a ne troje kako je prvobitno saopšteno.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ovaj čin nazvao terorističkim.

Oštećen je deo mosta, uključujući trake za motorna vozila kao i deo pruge, ali stručnjaci kažu da je moguće sve obnoviti za mesec i po dana.

Iako ukrajinske vlasti nisu direktno rekle da stoje iza napada, brojni zvaničnici su bili zadovoljni ishodom, a savetnik predsednika Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak, već je jednom napomenuo da "sve što je ilegalno sagrađeno, mora biti uništeno".

Sramno! Ukrajinci slave miniranje mosta na Krimu, izdaju poštansku marku sa potresnim prizorom i poziraju ispred nje! (FOTO)

Akcija je mogla da bude povezana i sa kontraofanzivom ukrajinske vojske na jugu zemlje pošto Krimski most predstavlja važnu logističku rutu za ruske trupe, posebno ka Hersonu. Ukrajinska Pravda je prenela da su ukrajinske snage umešane u napad na most.

AP Photo
 

Ko je bio vozač?

Sudeći prema snimcima koji su se pojavili na internetu, kamion je eksplodirao nasred mosta, a moguće je da se radi o bombašu samoubici. Druga opcija je da vozač nije uopšte znao šta se sprema, ali je svakako platio životom. Ono što je sigurno jeste da su organizatori znali tačnu sekundu u kojoj će proći voz sa gorivom kako bi aktivirali bombu. Moguće je da su se koristili i satelitskim snimcima, a stručnjaci veruju da je težina sakrivenog eksploziva mogla da dostigne tri tone, prenosi portal Life.ru.

Prema podacima sa kanala Mash na Telegramu, kamion je krenuo iz Krasnodara. Pre toga je prešao 870.000 kilometara, a prikolica je bila bela bez ikakvih oznaka. Registracija se vodi na izvesnog Samira Jusubova (25) iz tog grada, a njegovu kuću je okružila policija.

Porodica tvrdi da je nedavno prodao vozilo, ali da ga novi vlasnik nije još prebacio na svoje ime. Vlasti proveravaju prodavca i kupca kamiona, ali moguće je da su koristili lažna dokumenta.

Vozač je bio Majir Jusubov (52), brat Samirovog oca. Samir Jusubov je negirao bilo kakvu umešanost u napad, a trenutno se nalazi u inostranstvu.

Glavno pitanje je kako je kamion pun eksploziva mogao da uopšte dospe do mosta. Na ulazu se nalazi inspekcija i pripadnici bezbednosnog odeljenja Ministarstva saobraćaja koji moraju da skeniraju svako vozilo. Oprema za skeniranje može da uoči drogu, eksplozive i druge hemikalije čak i dva meseca nakon kontakta sa njima.

Ispituje se koji inspektori su tada bili u smeni. Nadzorne kamere su pokazale da se kamion uredno zaustavio na punktu, vozač je otvorio vrata kabine, policajac je pogledao unutra i propustio vozilo. Iz nekog razloga, kamion nije skeniran.

Ruski mediji prenose i da ima dosta nezadovoljstva među određenim radnicima zbog malih plata i lošeg radnog vremena, pa da je svemu onda kumovalo primanje mita.

Kamion je, navodno, prenosio đubrivo, naručeno onlajn.

Aleksander Bastrjukin, načelnik Istražnog komiteta, rekao je da su građani Rusije, kao i strane zemlje umešani u napad.

Kako je most eksplodirao?

1. Kamion je dignut u vazduh

Ruski Nacionalni antiteroristički komitet je saopštio da je uzrok eksplozije na mostu kamion koji je zapalio i tankere na vozu. Nakon što je kamion prošao kontrolu, posle nekoliko minuta je eksplodirao. Jedan od izvora iz policije je rekao da se eksplozija dogodila u subotu ujutru kada "svi krijumčari i šverceri idu na ostrvo". Prema njegovim rečima, zaposleni koji bi trebalo da rade na inspekciji vozila mogu da zarade milione rubalja dnevno okrećući glavu na drugu stranu.

Profimedia
 

2. Eksploziv ispod mosta

Navodno, ispod mosta je uočen neidentifikovani objekat koji je vidljiv u prvih nekoliko frejmova snimka eksplozije, ili makar tako tvrde tviteraši. Jedan beli predmet je vidljiv između stubova. Ipak, nemoguće je razaznati o čemu je reč. 

Sa druge strane, mnogi stručnjaci se ne slažu sa tezom da je bomba bila postavljena na sam most jer bi onda i snimak eksplozije izgledao drugačije.

3. Kombinovana operacija

Ima i onih koji tvrde da nijedan kamion ne može da ponese dovoljno eksploziva koji bi toliko oštetio most već da su voz i kamion bili odvojene operacije.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike