Ukrajina zapretila Rusiji: Krimski most će biti uništen ove godine!

06.02.2024

20:25

0

Struktura je u više navrata bila gađana raketama i pomorskim dronovama, ali većina tih napada je uspešno odbijena

Ukrajina zapretila Rusiji: Krimski most će biti uništen ove godine!
profimedia-0729066869 - Copyright Profimedia

Krimski most koji povezuje rusko poluostrvo Krim i Krasnodarski kraj biće uništen 2024. godine, izjavio je komandant ukrajinske mornarice viceadmiral Aleksej Neižpapa.

Neižpapa je u ponedeljak dao poduži intervju Aleksandru Gordonu, ukrajinskom novinaru kojeg Moskva traži zbog optužbi za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci i za podsticanje terorističkih aktivnosti.

Tokom razgovora Gordon se zapitao da li bi bilo pošteno opisati most dug 19 kilometara kao „potencijalno mrtav“. Načelnik mornarice se složio sa karakterizacijom, insistirajući da je znao kako da uništi ovaj ključni deo infrastrukture.

Na pitanje kada će se tačno srušiti najduži most u Evropi, Neizhpapa je odgovorio: „Mislim da nećemo morati dugo da čekamo. Bar ove godine, sigurno.”

Krimski most je izgrađen između 2016. i 2018. godine i bio je jedina saobraćajna i železnička veza između poluostrva i kopnene Rusije.

Međutim, Moskva je otvorila ogroman kopneni most ka Krimu nakon što su Hersonska i Zaporoška oblast i Narodne Republike Donjeck i Lugansk glasale da se pridruže ruskoj državi u jesen 2022.

Profimedia
 

Nakon izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine, više zvaničnika i komandanata, uključujući predsednika Vladimira Zelenskog, zapretilo je da će uništiti Krimski most, tvrdeći da je on od vitalnog značaja za rusku vojsku. Struktura je u više navrata bila gađana raketama i pomorskim dronovama, ali većina tih napada je uspešno odbijena.

U oktobru 2022, kamion napunjen eksplozivom eksplodirao je dok je išao duž mosta, ubivši tri osobe i nanevši štetu koja se mesecima popravljala. U julu prošle godine pod jednim delom konstrukcije eksplodirao je čamac dron, ubivši dva civila, a 14-godišnja devojčica ostala je siroče.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike