Zemlja joj tone u haos, a ona se inati? Berbok: Nema šanse da se pregovara s Rusijom o okončanju sukoba

24.02.2024

14:08

0

Bezbednosni sporazum koji su Berlin i Kijev potpisali bio je povod za još jedan ministarkin izlet

Zemlja joj tone u haos, a ona se inati? Berbok: Nema šanse da se pregovara s Rusijom o okončanju sukoba
Copyright AP Photo/Franc Zhurda

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok odbacila je pozive za pregovore s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Iako je njena zemlja počela da zapada u haos, ostavljajući farmere bez subvencija, što je dovelo do velikih protesta, Berbok ni u tim uslovima nije spremna za pregovore o okončanju sukoba u Ukrajini.

Kao opravdanje navela je da se ruski predsednik ponaša kao da ne želi pregovore, iako je Putin više puta u poslednjih nekoliko meseci istakao da je spreman za dogovor.

- Čujemo da neki kažu "Pregovarajte s Putinom", ali on se ponaša kao da ne želi da pregovara o miru - izjavila je Berbok na Savetu bezbednosti UN u Njujorku, dodajući da predsednik Rusije govori samo o svojim osvajanjima.

- Rusija kao stalna članica Saveta bezbednosti hoće da suverena država odustane od prava na postojanje. Dokle bismo stigli ako bi ovo načelo prevladalo? Ko od nas bi bio sledeća meta nemilosrdnog suseda? Kada bismo popustli, to bi bio kralj Povelje UN. Zato nećemo prekinuti da podržavamo Ukrajinu ni sada ni sutra - kazala je Berbok.

Komentari nemačke ministarke spoljnih poslova odnosili su se na nedavno potpisan nemačko-ukrajinski bezbednosni sporazum koji bi trebalo da bude simbol čvrste podrške Nemačke Ukrajini, iako nije jasno šta on tačno podrazumeva.

Ovo je još jedan jasan pokazatelj da vladajuća koalicija želi na sve načine da pokaže da ima kakav-takav uticaj u svetu, dok unutrašnja pitanja zanemaruje, pa je sve veći broj građana, počevši od poljoprivrednika, radnika obezbeđenja, radnika aerodroma i javnog prevoza uopšte nezadovoljan uslovima života do kojih je dovela slepa podrška Kijevu pod pritiskom Vašingtona.

Danas se obeležava druga godišnjica od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, a koji događaji su obeležili 730 dana rata možete pročitati u zasebnmom tekstu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike