RAT NA BLISKOM ISTOKU Njujork tajms: Izrael stoji iza udara na civilnu infrastrukturu u Iranu; Egipat gradi zid blizu Pojasa Gaze

17.02.2024

16:14 >> 00:07

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Njujork tajms: Izrael stoji iza udara na civilnu infrastrukturu u Iranu; Egipat gradi zid blizu Pojasa Gaze
Ilustracija - Copyright Pixabay

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 133. dan.

Izraelska vojska ušla je u bolnicu Naser u gradu Kan Junis u južnoj Gazi. Portparol IDF-a Danijel Hagari kaže da imaju "verodostojne obaveštajne podatke" da je Hamas u toj bolnici držao taoce i da se možda neko od talaca još uvek nalazi unutra.

Portparol palestinskog Ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf el Kidra je te izraelske tvrdnje, nazvao lažnim.

Vašington post prenosi da SAD i bliskoistočni partneri pripremaju detaljan plan za sveobuhvatni mirovni sporazum. Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua odbacuje takvo rešenje.

Kako je tekao još jedan ratni dan na Bliskom istoku čitajte u blogu:

23.56 - Njujork tajms: Izrael stoji iza udara na civilnu infrastrukturu u Iranu

Izrael stoji iza dva napada na glavne gasovode unutar Irana ove nedelje, koji su poremetili dotok gasa milionima ljudi, piše Njujork tajms, pozivajući se na dva zapadna zvaničnika i vojnog stratega povezanog sa iranskim Korpusom Iranske revolucionarne garde.

Iranski ministar nafte Džavad Ovdži rekao je da je "plan neprijatelja bio da potpuno poremeti dotok gasa zimi u nekoliko glavnih gradova i provincija". On je te napade nazvao ''sabotažama i terorističkim napadima“, ali je izbegao da za njih javno okrivi Izrael.

23.23 - Zvaničnici SAD, evropskih i arapskih zemalja u Minhenu o posleratnoj Gazi

Visoki zvaničnici SAD, evropskih i arapskih zemalja razgovarali su na marginama Minhenske konferencije o bezbednosti o napretku formulacije plana za Pojas Gaze posle rata,  koji bi bio povezan sa normalizacijom odnosa između Izraela i Saudijske Arabije, javlja Rojters pozivajući se na neimenovane zvaničnikei i diplomate.

Među učesnicima sastanka bili su američki državni sekretara Entoni Blinken, saudijski ministar spoljnih poslova princ Fejzal bin Farhan i šefovi diplomatija Jordana, Katara, Njemačke, Britanije, Francuske i Italije.

Zvaničnici navode da je današnji sastanak bio prvi u ovom formatu od početka sukoba u Pojasu Gaze 7. oktobra kada je Hamas napao naselje na jugu Izraela.

22.56 - Sud: Nema potrebe za dodatnim merama zaštite prava Palestinaca u Gazi

Međunarodni sud pravde u Hagu saopštio je da nema potrebe za uvođenjem dodatnih hitnih mera za zaštitu prava Palestinaca nakon izraelske ofanzive na grad Rafu na jugu Pojasa Gaze.

Sud je saopštio da "opasna situacija" u Pojasu Gaze, posebno u Rafi, "zahteva hitno i efikasno sprovođenje privremenih mera" koje je sud naložio 26. januara, ali "ne zahteva uvođenje dopunskih privremenih mera", prenosi Rojters.

AP Photo/Fatima Shbair
 

Odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu dolazi nakon što je Južna Afrika ranije ovog meseca zatražila od tog tribunala da razmotri da li plan Izraela da proširi svoju ofanzivu u Pojasu Gaze i na grad Rafu zahteva dodatnu hitnu pomoć i mere za zaštitu prava Palestinaca.

22.45 - Egipat gradi zid blizu Pojasa Gaze, pokazuju satelitski snimci

Egipat je počeo da gradi ograđeno područje oivičeno visokim betonskim zidovima duž granice sa Pojasom Gaze za koje se veruje da je namenjeno smeštaju Palestinaca koji beže od planiranog izraelskog napada na grad Rafa na jugu te enklave, prenose svetski mediji.

 

 

Fotografije i video snimci koje je objavila Sinajska fondacija za ljudska prava (SFHR) prikazuju radnike koji, koristeći tešku mehanizaciju, podižu betonske barijere i bezbednosne kule oko pojasa zemlje na egipatskoj strani prelaza Rafa.

Na snimcima od 15. februara ne vidi se jasno da li se dovodi voda ili se postavlja druga infrastruktura, piše Gardijan. 

22.06 - Američke sankcije Hutima su stupile na snagu

Sjedinjene Države su vratile Hute na listu terorističkih grupa kako je planirano, ciljajući pobunjenički pokret povezan s Iranom strogim sankcijama za koje se UN plaše da bi mogle naštetiti krhkoj jemenskoj ekonomiji i civilima.

U januaru su SAD objavile da će ovu grupu označiti kao „Specijalno određenu globalnu terorističku organizaciju“ sa ciljem da se prekinu finansiranje i protok oružja koje je grupa koristila za gađanje brodova u vitalnim plovnim putevima Crvenog mora.

Međutim, visoki zvaničnik UN za pomoć rekao je u srijedu da bi sankcije mogle naštetiti ekonomiji ratom razorene zemlje, posebno komercijalnom uvozu osnovnih artikala. UN kažu da je u Jemenu pomoć potrebna više od 18 miliona ljudi.

21.07 - Tanker sa naftom na meti raketnog napada u Crvenom moru

Jemenski Huti napali su danas projketilom tanker koji je prevozio sirovu naftu za Indiju u Crvenom moru, saopštio je Stejt department.

Preentskrin/Iks
 

Portparol Stejt departmenta rekao je da je to "još jedan primer nezakonitih napada na međunarodni transport, uprkos brojnim međunarodnim pozivima da prestanu'', prenosi Rojters.

20.30 - Bajden: Ne očekujem da će Izrael pokrenuti operaciju u Rafi dok su u toku pregovori o taocima

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden rekao je da ne očekuje da će Izrael pokrenuti operaciju u Rafi dok traju pregovori o taocima.

Upitan da li je Izrael predstavio američkoj strani plan o tome kako će zaštititi civile u planiranoj operaciji Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u Rafi, Bajden je novinarima odgovorio da mora biti "privremenog prekida vatre".

"Ja sam izneo svoj snažan stav o tome. Mora postojati privremeni prekid vatre da bi se izvukli taoci, a to je u toku. Nalazimo se u situaciji da postoje američki taoci... Nisu samo Izraelci. I dalje se nadam da se to može učiniti. Nadam se i očekujem da ćemo dobiti ovaj dogovor o taocima, da ćemo Amerikance vratiti kući. Sada se pregovara o dogovoru i videćemo gde će nas to odvesti", rekao je Bajden.

19.50 - Egipat pravi kamp u slučaju da izbeglice masovno pobegnu iz Rafe

Egipat pravi ograđen prostor u pustinji na Sinajskom poluostrvu, u blizini Pojasa Gaze, zbog zabrinutosti da bi izraelska ofanziva na Rafu mogla da primora veliki broj Palestinaca da pokušaju da nađu utočište na teritoriji Egipta.

 

 

Egipatski zvaničnici i bezbednosni analitičari rekli su za Volstrit džornal da su, u sklopu planova za vanredne situacije, u toku radovi na ograđenoj površini od 20 kvadratnih kilometara koji bi mogli da prime više od 100.000 ljudi.

Egipatski zvaničnici su dodali i da bi Kairo pokušao da ograniči broj Palestinaca na tom ograđenom prostoru na 50.000 ili 60.000 ljudi, ukoliko veliki broj izbeglica pobegne iz Pojasa, navodi Tajms ov Izrael.

19.37 - Sukobi u Hebronu i okupiranom Istočnom Jerusalimu

Dopisnici palestinske novinske agencije Vafa i Al Džazire izveštavaju da su izbili sukobi između izraelskih snaga i palestinskih stanovnika izbegličkog kampa Šuafat u okupiranom istočnom Jerusalimu. Izraelska policija upala je u kamp kući navodnog napadača koji je ranije danas ubio najmanje dvojicu Izraelaca.

 

 

Izraelske snage su takođe izvršile raciju u pogrebnoj kući u oblasti Džabal Abu Ruman u Hebronu, na južnoj okupiranoj Zapadnoj obali, u vlasništvu rođaka navodnog ubice.

Izraelske snage ispalile su šok bombe i suzavac na Palestince koji su hteli da se suoče sa njima dok su upadali u pogrebno preduzeće.

19.20 - Mediji: Novi američko-britanski udari na jemenske Hute


Medijski kanal Al Masirah, povezan sa pobunjeničkim pokretom Huti iz Jemena, izvestio je da su britanske i američke snage izvele napade u oblasti Taif (oblast al-Durajhimi) u Jemenu.

Kasnije su isti mediji javili da se još jedan napad dogodio u distriktu al-Durajhimi u Hodeidi, ovog puta u oblasti al-Kuvajzi.

Huti su gađali, kako kažu, brodove povezane sa Izraelom kako bi pokazali solidarnost sa Palestincima koji su suočeni sa izraelskim bombardovanjem u Gazi. SAD i Velika Britanija su odgovorile napadom na lokacije Husa.

17.46 - Makron: Napada na Rafu bi doveo do humanitarne katastrofe bez presedana

Katastrofalne posledice potencijalnog izraelskog napada na Rafu u južnoj Gazi bi bile neprihvatljive, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron u razgovoru s jordanskim kraljem Abdulahom Drugim.

AP Photo/Thibault Camus, Pool
 

On je istakao da bi taj napad doveo do "humanitarne katastrofe bez presedana i bio prekretnica u sukobu".

Makron je dodao da deli strah Egipta i Jordana da će doći do "prinudnog i masovnog raseljavanja stanovništva" iz Pojasa Gaze.

Kralj Jordana prethodno je izjavio da se ne može dopustiti izraelski napad na Rafu, naglasivši da bi to dovelo do još jedne humanitarne katastrofe.

17.41 - Hamas: Mnogi stradalih među izraelskim taocima, teški uslovi za preživele

Hamas je saopštio da među Izraelcima koji su odvedeni kao taoci 7. oktobra ima mnogo stradalih, a oni koji su dosad preživeli nalaze se u izuzetno teškim uslovima.

Hamasovi ekstremisti ubili su 1.200 Izraelaca u napadu na jug Izraela 7. oktobra i oteli su najmanje 250, navodi se u izraelskim izveštajima.

Prema podacima ministarstva zdravlja koje kontroliše Hamas, u izraelskim vojnim operacijama u Pojasu Gaze ubijeno je više od 28.000 Palestinaca. Tokom jednonedeljnog primirja krajem novembra, Hamas je oslobodio više od 100 izraelskih i stranih talaca, u zamenu za oslobađanje 240 palestinskih zatvorenika.

"Gubici među (izraelskim taocima) su postali veliki dok su preživeli u izuzetno teškim uslovima. Upozoravali smo više desetina puta na opasnosti koje prete izraelskim taocima, ali nas je (izraelsko) rukovodstvo ignorisalo", rekao je portparol oružanog krila Hamasa, Abu Obeida.

16.13 - Šef UN-a: Pokolj u Gazi naglašava "fragmentirani" svetski poredak

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš kaže da rat u Gazi naglašava koliko je svetska geopolitika podeljena u globalnom poretku koji “ne radi ni za koga”.

- Situacija u Gazi je užasni pokazatelj zastoja u globalnim odnosima. Nivo smrti i razaranja šokantan je sam po sebi, a rat se takođe širi preko granica u regionu i utiče na globalnu trgovinu - rekao je Guterep na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

15.44 - Lider Hezbolaha: Izrael je mogao da izbegne ubijanje civila

Šef libanskog Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah rekao je da je izraelska “agresija”, u kojoj je ubijeno nekoliko civila u južnom Libanu, bila namerna.

Nasrallah je u televizijskom govoru naveo da će odgovor njegove grupe na napade Izraela biti “povećanje otpora”.

Profimedia
 

- Neprijatelj je mogao da izbegne ubijanje civila na jugu Libana - rekao je on.

Petoro dece bilo je među ubijenima u izraelskim napadima pre dva dana u najsmrtonosnijem danu za libanske civile tokom četiri meseca neprijateljstava preko libansko-izraelske granice.

14.56 - Izrael će koordinirati sa Egiptom o palestinskim izbeglicama

Izrael će koordinirati sa Egiptom po pitanju palestinskih izbeglica i naći će način da ne naškodi interesima Egipta, rekao je u petak izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac.

- Država Izrael će morati da se obračuna sa Rafom jer ne možemo samo tako ostaviti Hamas tamo - rekao je Kac na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, prenosi Rojters.

14.12 - Makron: Izraelski napad na Rafu bio bi prekretnica

Izraelska invazija Rafe sa 1,4 miliona Palestinaca koji su se tamo sklonili “mogla bi samo da dovede do humanitarne katastrofe bez presedana i bila bi prekretnica u ovom sukobu”, kaže francuski predsednik Emanuel Makron.

Profimedia
Makron

- Delim strahove Jordana i Egipta od prisilnog i masovnog raseljavanja stanovništva - dodao je Makron govoreći u Jelisejskoj palati zajedno s jordanskim kraljem Abdulahom II.

13.45 - U napadu u Izraelu dvoje poginulih

Dve osobe su poginule u Izraelu kada je napadač otvorio vatru na prepunoj autobuskoj stanici u blizini grada Kirijat Malaki na jugu zemlje u petak, saopštili su bolnica i policija.

Dve osobe koje su dovedene u medicinski centar Kaplan proglašene su mrtvima, rekla je portparolka ustanove za AFP.

13.20 - Šestoro ranjenih u napadu na jugu Izraela

Naoružani muškarac je otvorio vatru na prepunoj autobusnoj stanici na jugu Izraela, ranivši šest osoba, a do incidenta je došlo u južnom gradu Kirjat Malakiju.

12.45 - Gaza: Najmanje 11 ljudi ubijeno u Rafi tokom izraelskih vazdušnih napada

AP Photo/Hatem Ali
 

U toku noćnih vazdušnih napada izraelskih snaga na Pojas Gaze u južnom gradu Rafa ubijeno je najmanje 11 osoba, a nekoliko je povređeno, javila je palestinska agencija Wafa.

Najmanje dve osobe su poginule, a nekoliko je povređeno u izraelskim napadima na kuće dve porodice u oblasti ulice Al Sika, istočno od Džebalije na severu Gaze, navodi palestinska agencija.

12.42 - SZO traži pristup bolnici Naser

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da pokušava da dobije pristup najvećoj funkcionalnoj bolnici u Gazi, Naser, nakon izraelskog upada.

- I dalje ima teško povređenih i bolesnih pacijenata koji se nalaze u bolnici - rekao je portparol SZO Tarik Jašarević.

12.36 - Kancelarija za medije: 130 novinara ubijeno u Gazi od 7. oktobra

Broj novinara ubijenih u Gazi popeo se na 130 od početka izraelskog rata protiv enklave, prema vladinoj kancelariji za medije u Pojasu Gaze.

Profimedia
 

Kancelarija je objavila i imena dvoje novinara koji su nedavno ubijeni.

11.40 - IDF: Više od 20 terorista za koje se sumnja da su umešani u napad 7. oktobra uhapšeno u bolnici Naser

Izraelske snage saopštile su u petak da su uhapsile više od „20 terorista” osumnjičenih za umešanost u napad Hamasa 7. oktobra, tokom jučerašnjeg napada na bolnicu Naser, prenosi agencija Frans pres (AFP).

11.17 - Direktor bolnice Naser: Bespomoćni smo

Doktor Nahed Abu Taima, direktor medicinskog kompleksa Naser u Kan Junisu, rekao je za Al Džaziru da je situacija u bolnici “katastrofalna”.

- Bili smo prisiljeni da prebacimo sve pacijente i ranjene u staru zgradu bolnice - rekao je on, dodajući da su izraelske snage hapsile pacijente i civile koji su se sklonili u bolnicu.

- Celom medicinskom kompleksu isključena je struja, mnogi pacijenti na odeljenjima intenzivne nege i oni na kiseoniku, kao i oni na dijalizi, bore se za živote od tri sata ujutro - rekao je Taima.

10.49 - Broj ubijenih u Gazi dostigao 28.775

 

 

U izraelskom ratu protiv Gaze ubijeno je najmanje 28.775 ljudi, a ranjeno 68.552, navodi Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Dodaje se da je 112 Palestinaca ubijeno, a 157 ranjeno u poslednja 24 sata.

10.01 - Izraelska vojska: Racija u bolnici Naser dovela do hapšenja desetine terorista

Danijel Hagari, portaparol izraelske vojske, saopštio je da je napad na bolnicu Naser doveo do hapšenja desetine “terorista”.

U bolnici su, kaže, kod ljudi koje su uhapsili pronašli oružje, uključujući minobacače i granate. Hagari je rekao da su neki od privedenih bili uključeni u napad 7. oktobra u Izraelu, uključujući vozača kola hitne pomoći.

9.46 - Netanjahu odbija američke pozive za stvaranje palestinske države

Čini se da su pregovori o prekidu vatre u Gazi u zastoju, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu se u petak snažno suprotstavio američkoj viziji nakon rata - posebno pozivima za stvaranje palestinske države, prenosi AP.

Ronen Zvulun/Pool via AP
 

Nakon što je tokom noći razgovarao sa predsednikom Džoom Bajdenom, Netanjahu je na Iksu napisao da Izrael neže prihvatiti „međunarodni diktat u vezi sa trajnim rešenjem za Palestince“.

9.39 - Četiri pacijenta umrla su zbog nestanka kiseonika u bolnici u Gazi

Upad izraelskih trupa na glavnu bolnicu na jugu Gaze doneo je haos među stotine osoblja i pacijenata, piše Asošijejted pres (AP). Navodi se da su zdravstveni zvaničnici u petak rekli da su četiri osobe na intenzivnoj nezi umrle nakon što im je isključen kiseonik zbog nedostatka struje.

8.39 - Hamas odbacuje izraelske tvrdnje za napad na bolnicu

Hamas negira bilo kakvu prisutnost u bolnici Naser u Kan Junisu nakon što je izraelska vojska rekla da su tamo pronađeni borci i oružje.

- Više puta smo ponavljali da politika našeg palestinskog otpora jeste i ostaje distanciranje javnih i civilnih institucija i zdravstvenog sektora od bilo kakve vojne aktivnosti - naveo je Hamas u saopštenju.

- Tražili smo od Ujedinjenih naroda i relevantnih organizacija u nekoliko navrata da dovedu međunarodni komitet koji će ispitati bolnice i dokazati da je izraelski narativ laž. Ali naši zahtevi nisu uslišeni - dodaje se.

8.10 - Satelitski snimci pokazuju izgradnju zida na granici Egipta i Gaze

 

 

Satelitski snimci od 15. februara pokazuju izgradnju zida duž granice Egipta i Gaze.

Egipat je žestoko odbacio prisilno raseljavanje Palestinaca na svoju teritoriju i negirao da se priprema za priliv Palestinaca potisnutih na Sinajsko poluostrvo ako se dogodi očekivani izraelski napad na Rafu.

Ali Vašington post je u četvrtak izvestio da se čini da se Kairo “priprema za takav scenario”. Novine su rekle da su proverile video-snimke koji pokazuju da je Egipat počeo da čistiti zemljište i gradi zid oko njegovog perimetra za smeštaj raseljenih Palestinaca.

7.30 - Bajden upozorio Netanjahua da ne kreće na Rafu bez plana za zaštitu civila

Američki predsednik Džozef Bajden ponovo je upozorio izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da ne bi trebalo da sprovodi vojnu operaciju u Rafi bez odgovarajućeg izvodljivog plana za zaštitu palestinskih civila, saopštila je Bela kuća.

AP Photo/Alex Brandon, File
 

U razgovoru dvojice lidera u četvrtak, drugog za manje od nedelju dana, Bajden je upozorio Netanjahua da ne započinje akcije u južnom delu Gaze bez bezbednosnog plana za oko milion ljudi koji se tamo nalaze, prenosi Rojters. Bajden i Netanjahu su razgovarali i o pregovorima koji se vode za oslobađanje talaca, a Bajden je obećao da će nastaviti da radi danonoćno kako bi pomogao u puštanju na slobodu ljudi koji su 132 dana u zatočeništvu Hamasa, navela je Bela kuća.

Izraelske snage izvršile su juče raciju u bolnici Naser u Kan Junisu, najvećoj funkcionalnoj bolnici u Gazi, a do upada praćenog pucnjavom došlo je u trenutku kada se Tel Aviv suočava sa sve većim međunarodnim pritiskom da pokaže suzdržanost nakon što je najavio ofanzivu na Rafu, poslednje relativno bezbedno mesto za palestinske civile u Gazi, navodi Rojters.

7.07 - Palestinci danima žive bez hrane

Kako izraelski napad na Gazu nastavlja da iscrpljuje zalihe hrane, a izraelske vlasti nastavljaju da blokiraju velike količine humanitarne pomoći, neki Palestinci danima ostaju bez odgovarajućeg obroka.

- Narod južne Gaze u potpunosti zavisi od humanitarnih zaliha koje se isporučuju preko Rafe - izvestio je dopisnik Al Džazire Tarek Abu Azum iz Rafe.

- Situacija je kritična za ljude koji su i dalje zarobljeni na severu. Tamo žive stotine hiljada Palestinaca, a neki od tamošnjih stanovnika kažu nam da su ostali bez dovoljno hrane da prežive danima, pa čak i nedeljama. Roditelji pokušavaju da ustanu rano ujutru, pokušavajući da nađu hranu za svoju decu - dodao je on.

6.58 - "Ratni zločin": Vlasti u Gazi saopštile da je sraman izraelski napad na bolnicu Naser

Vladina kancelarija za medije u Gazi saopštila je da je napad Izraela na medicinski centar i njegovo pretvaranje u vojnu bazu "jasan ratni zločin" koji krši sve međunarodne sporazume i standarde.

- Smatramo izraelsku okupaciju i međunarodnu zajednicu i Sjedinjene Države potpuno odgovornim za živote i bezbednost stotina lekara i pacijenata i ranjenih i raseljenih ljudi koji su još uvek u bolnici - navodi se u saopštenju kancelarije.

Ona je takođe odbacila izraelske tvrdnje da je bolnicu Naser u Kan Iounisu koristio Hamas za smeštaj izraelskih zatvorenika, nazvavši optužbe „istrošenim“ i poznatim kao lažne u očima sveta.

Izrael napada bolnice širom Gaze, tvrdeći da su povezane sa Hamasom. Ali kritičari kažu da sistematsko gađanje medicinskih centara ima za cilj da učini teritoriju nenastanjivom, dok civilima uskraćuje bezbedna mesta za sklonište.

Pročitajte i kako je protekao jučerašnji dan sukoba na Bliskom istoku.

Najvažnije činjenice

Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 26.000 ljudi.

Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Zapadne zemlje su obustavile finansiranje UNRWA, ključne agencije UN za pružanje humanitarne pomoći Palestincima, zbog optužbi Izraela da su neki njihovi zaposleni "na neki način učestvovali" u napadu 7. oktobra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike