Desničari pritisli Netanjahua: Izrael neće pristati na formiranje države Palestine!

15.02.2024

12:51

0

Dva ministra poslala su svetu jasnu poruku o stavu Tel Aviva

Desničari pritisli Netanjahua: Izrael neće pristati na formiranje države Palestine!
Benjamin Netanjahu - Copyright Profimedia

Izraelski krajnje desničarski ministar finansija Bezalel Smotrič odbacio je planove za uspostavljanje palestinske države, rekavši da Izrael „ni na koji način neće pristati“ na to.

Na svom profilu na Iksu u četvrtak Smotrič je objavio snimak ekrana naslova sa izraelskog novinskog portala Inet koji glasi „Izveštaj: SAD promovišu sveobuhvatan plan za uspostavljanje palestinske države“, rekavši da ne Palestinci ne mogu biti nagrađeni posle 7. oktobra.

- Ni na koji način se nećemo složiti sa ovim planom koji zapravo kaže da Palestinci zaslužuju nagradu za užasan masakr koji su nam priredili: palestinsku državu čiji je glavni grad Jerusalim. Poruka je da se zaista isplati masakrirati izraelske građane. Palestinska država je egzistencijalna pretnja za državu Izrael, kao što je dokazano 7. oktobra, Kfar Saba neće biti Kfar Aza!

 

 

Izraelski ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben-Gvir je takođe se oglasio na Iksu.

- Ubijeno je 1.400 i svet želi da im da državu. To se neće desiti. Osnivanje palestinske države znači uspostavljanje države Hamas - izjavio je on.

I izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je pozive SAD za kreiranje plana za formiranje palestinske države, insistirajući da neće „kompromitovati punu izraelsku bezbednosnu kontrolu nad celom teritorijom zapadno od reke Jordan”. Izraelski premijer, koji se hvalio da je igrao ključnu ulogu u sprečavanju palestinske državnosti, pokušava da se održi na vlasti i izbegne pretnju zatvorom umirujući ovom retorikom krajnje desničarske članove svoje koalicione vlade.

Više zapadnih država pozivalo je na uspostavljanje države Palestine, ističući da je to jedini način za rešenje višedecenijkog konflikta na Bliskom istoku.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike