RAT NA BLISKOM ISTOKU Hamas: Netanijahuov cilj "genocid" palestinskog naroda; Putin: Rusija postigla rezultate u oslobađanju talaca Hamasa

08.02.2024

15:46 >> 00:13

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Hamas: Netanijahuov cilj "genocid" palestinskog naroda; Putin: Rusija postigla rezultate u oslobađanju talaca Hamasa
Ilustracija - Copyright Pixabay

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 124. dan.

Izraelska vojska deluje sa kopna, mora i iz vazduha, širom Pojasa Gaze, a glavne operacije su sada na jugu – u Kan Junisu i Rafi, gde su, kako kažu, glavna sedišta Hamasa.

Palestinski zvaničnici, s druge strane, tvrde da IDF širom palestinske enklave gađa civilne objekte.

Predsednik Irana Ebrahim Raisi osudio je pokušaje nekih islamskih zemalja da normalizuju odnose s Izraelom, nazivajući Izrael "cionističkim režimom" i tvrdeći da on nikada neće biti prijatelj muslimana.


Američki državni sekretar Entoni Blinken započeo je petodnevnu turneju po Bliskom istoku, posetom Saudijskoj Arabiji.

Kako je tekao još jedan ratni dan na Bliskom istoku čitajte u našem blogu:

 

00.03 - Putin: Rusija postigla konkretne rezultate u oslobađanju talaca Hamasa

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je liderima jevrejske zajednice u Rusiji da je Moskva ''postigla konkretne rezultate'' u diplomatskim nastojanjima da se oslobode taoci koje drži palestinska militantna grupa Hamas.

Putin je na sastanku sa glavnim ruskim rabinom Berlom Lazarom i predsednikom Federacije jevrejskih opština Aleksandrom Borodom rekao da je Rusija iskoristila svoje kontakte sa političkim krilom Hamasa, prenosi Rojters.

23.31 - UN zabrinute zbog planova Izraela da usmeri napade na Rafu

Šef humanitarne organizacije UN Martin Grifits saopštio je danas da je ''izuzetno zabrinut'' zbog planova izraelske vojske da proširi ratne akcije na pogranični grad Rafa u Pojasu Gaze, gde interno raseljeni palestinski civili žive u izuzetno teškim uslovima i odakle nemaju gde da se sklone.

 

 

''Više od polovine stanovništva Gaze sada je u Rafi, gradu u kojem je prethodno živelo samo 250.000 stanovnika, na samom pragu Egipta. Njihovi životni uslovi su veoma teški, nedostaju im osnovne potrepštine za preživljavanje, progonjeni su glađu, bolestima i smrću", rekao je Grifits, a prenosi Al Džazira.

22.24 - Hamas: Netanijahuov cilj "genocid" palestinskog naroda

Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan rekao je da "insistiranje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua na nastavku agresije" u Gazi dokazuje da je cilj rata protiv Hamasa "genocid nad palestinskim narodom".

AP Photo/Adel Hana
 


„Uložićemo sve napore da zaštitimo naš narod, bilo kroz otpor na terenu ili političkim naporima da zaustavimo agresiju“, dodao je zvaničnik Hamasa sa sedištem u Libanu, nakon što je Netanijahu odbacio Hamasov zahtev za prekid vatre i okončanje rata u pojasu Gaze kao deo njihovih uslova za dogovor o taocima.

22.04 - Blinken: Bliskoistočni mir znači „potpuno integrisan“ Izrael i jasan put do palestinske države

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je nakon sastanka sa izraelskim zvaničnicima da diplomatski put za mir u regionu znači „Izrael koji je u potpunosti integrisan u region, sa normalnim odnosima sa ključnim zemljama, uključujući Saudijsku Arabiju… Pored konkretnog, vremenski ograničenog i nepovratnog puta do palestinske države koja živi rame uz rame u miru i bezbednosti sa Izraelom, sa neophodnim bezbednosnim garancijama.”

Blinken je dodao da su „Izraelci 7. oktobra na najstrašniji način dehumanizovani“, ali da to ne može biti dozvola za dehumanizaciju drugih.

„Ogromna većina ljudi u Gazi nije imala nikakve veze sa napadima 7. oktobra“, tvrdi Blinken, prenosi Tajms of Izrael.

21.37 - Hjuman Rajts Voč pozvao Kanadu da obustavi prodaju oružja Izraelu

Organizacija Hjuman Rajts Voč (HRV) pozvala je danas kanadsku vladu da obustavi prodaju naoružanja Izraelu kako bi izbegla da bude saučesnik u potencijalnim ratnim zločinima.

HRV je u otvorenom pismu navela da zemlje koje "prebacuju oružje u drugu zemlju za koju postoji verovatnoća da će ga koristiti u činjenju ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti ili genocida rizikuju da budu saučesnici u tim zločinima", prenosi Al Džazira.

20.25  - Hamdan: Hamas šalje u Kairo delegaciju na pregovore o prekidu vatre

Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan rekao da će delegacija Hamasa predvođena visokim zvaničnikom te organizacije Halilom Al-Hajom u četvrtak otputovati u Kairo, kako bi nastavila pregovore o prekidu vatre uz posredovanje Egipta i Katara.

19.56 - Netanjahu o predlogu za primirje

Govoreći o Hamasovim uslovima za novi sporazum o taocima, Benjamin Netanjahu je rekao: "Predaja Hamasovim obmanjivim zahtevima, ne samo da ne bi donela slobodu talaca, već bi samo pozvala na dodatno klanje; to bi izazvalo katastrofu za Izrael koju nijedan izraelski građanin ne želi".

19.05 - IDF najavljuje promene zakona kojim se reguliše vojna obaveza

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da planiraju da povećaju vreme služenja vojnog roka za regrute i rezerviste u okviru priprema za dugi rat u Pojasu Gaze i osposobljavanja pripadnika vojske za buduće izazove.

Planirane izmene zakona o službama bezbednosti i rezervnom sastavu, koje će morati da odobre poslanici Kneseta, uključuju vraćanje obaveznog služenja vojnog roka u trajanju od tri godine za sve vojno sposobne muškarce, kao što je bilo propisano do 2015. godine.

Profimedia/IDF handout via EYEPRESS
 

Zakonske promene predviđaju i da vojnici u borbenim i drugim specijalnim operacijama takođe provedu 36 meseci u vojnoj službi, ali planira se i podizanje starosne granice za penzionisanje pripadnika rezervnog sastava na 40 godina za vojnike, 45 za oficire i 49 godina za druge pripadnike IDF, poput vozača.

U saopštenju IDF se navodi da je u planu da se poveća broj dana koje rezervisti u kontinuitetu služe u "operativnim aktivnostima" sa 25 na 40 dana.
 

Netanjahu: Nadomak smo kompletne pobede 

Izraelski premijer, Benjamin Netanjahu, rekao je da se bliži pobeda nad Hamasom.

 - Nadomak smo potpune pobede - rekao je Netanjahu rekavši da se radi o mesecima, ne godinama.

On je ponovio ciljeve rata u Gazi: uništenje Hamasa, oslobađanje talaca i obezbeđivanje da Gaza više ne predstavlja opasnost po Izrael.

Kako je rekao, IDF je posle Kan Junisa spreman da se bori u Rafi, gradu na granici sa Egiptom.

- Nastavićemo do samog kraja. Nema drugog rešenja nego kompletne pobede - dodao je.

Na pitanje kako će biti kompletne pobede, ukoliko Izrael trenutno povlači trupe, a Hamas se repozicionira na severu Pojasa Gaze, odgovorio je: "To je proces za koji je potrebno vreme".

Netanjahu je negirao da se Hamas repozicionira dodavši da je vojska razbila militantne brigade i njihovu komandu.

- Neće biti sloma civilne vlasti Hamasa bez sloma njihove vojske - rekao je.

Prema njegovim rečima, kada Hamas bude pobeđen, normalizovaće se odnosi Izraela sa arapskim državama.

18.00 - IRGC: Iran će odgovoriti na sve pretnje Izraela

Zamenik komandanta za operacije Korpusa Islamske revolucionarne garde (IRGC) Abas Nilfrušan izjavio je danas da će Iran odgovoriti bez obzira na to gde u svetu Izrael ugrožava iranske interese.

- Nećemo ostaviti bez odgovora bilo koju akciju koju se izraelski režim usuđuje da preduzme protiv naših interesa na bilo kojem mestu - rekao je Nilfrušan.

15.45 - IDF bombardovao zgradu koju koristi Hezbolah u selu Marvahin na jugu Libana

Dodaje se da su borbeni avioni tokom noći takođe pogodili još jednu lokaciju koja pripada Hezbolahu u Bani Hajanu.

Ranije danas iz Libana je ispaljen projektil na područje planine Dov, pogodivši otvoreno područje, a drugi projektil je ispaljen na područje Štule, saopštila je IDF, prenosi Tajms of Izrael.

15.20 - Blinken: Potrebni su dodatni koraci kako bi Gaza dobila pomoć

Nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, američki državni sekretar rekao je da je “potrebno učiniti više kako bi Gaza dobila pomoć”.

- Svi imamo obavezu da učinimo sve što možemo kako bismo osigurali pomoć za one kojima je ona očajnički potrebna, a koraci koji se preduzimaju, odnosno dodatni koraci koje je potrebno poduzeti, fokus su mojih sastanaka ovde (u Izraelu) - rekao je Blinken.

13.53 - Sastali se Blinken i Netanjahu

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, pokazuje video objavljen na službenom profilu premijera na društvenoj mreži Iks.

13.37 - Netanjahu zahvalio argentinskom predsedniku na čvrstoj podršci Izraelu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zahvalio je argentinskom predsedniku Havijeru Mileju na odluci da Hamas proglasi terorističkom organizacijom, kao i na podršci pravu Izraela da se brani, saopšteno je iz kancelarije premijera.

- Veoma cenimo vašu nepokolebljivu podršku Izraelu - rekao je Netanjahu argentinskom predsedniku, saopštila je njegova kancelarija.

13.24 - Raste broj mrtvih u Gazi

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja u Gazi, broj ubijenih u izraelskim napadima od 7. oktobra porastao je na najmanje 27.708.

Ranjeno je 67.147 Palestinaca, navodi Ministarstvo.

12.41 - Hamas zahteva da pet zemalja i UN garantuju sprovođenje sporazuma o primirju

Izvor iz Hamasa je rekao Al Džaziri da palestinska grupa od Katara, Egipta, SAD, Turske, Rusije i UN-a zahteva garanciju za sprovođenje njihovog predloga.

Katar, Egipat i SAD radili su na dogovoru o primirju.

Profimedia
 

12.08 - Al Džazira: Raste zabrinutost od izraelske kopnene invazije Rafe

Hani Mahmud, novinar Al Džazire u Rafi, na jugu Gaze, izvestio je o zvukovima eksplozija u Rafi dok su IDF pucale na glavni obalni put zapadno od grada u sredu ujutro.

- Došlo je do masivnog vazdušnog napada samo nekoliko blokova od mesta sa kog izveštavamo. U intenzivnim napadima tokom noći poginulo je 11 ljudi. Među njima su bili novinar i njegova majka i sestra. Izgleda kao ciljano ubistvo u njegovom stanu - izvestio je novinar Al Džazire.

11.47 - Saudijska Arabija: Nema diplomatskih odnosa sa Izraelom bez priznavanja palestinske države

Saudijska Arabija je saopštila da neće biti diplomatskih odnosa sa Izraelom ako se ne prizna nezavisna palestinska država, prenosi Rojters.

- Kraljevina je saopštila američkoj administraciji svoj čvrst stav da neće biti diplomatskih odnosa sa Izraelom ako se ne prizna nezavisna palestinska država na granicama iz 1967. sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom - navodi se u saopštenju saudijskog Ministarstva spoljnih poslova.

11.21 - Protesti ispred kancelarije UNRWA-e na Zapadnoj obali zbog smanjenja finansiranja

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Issam Rimawi (@issam.rimawi)

 

Aktivisti su organizovali proteste ispred kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) u blizini Ramale na Zapadnoj obali, protestujući zbog obustave pomoći toj organizaciji.

9.46 - IDF: Ubili smo desetine palestinskih militanata u Gazi u poslednja 24 sata

Izraelska vojska saopštila je u sredu da su njene trupe ubile desetine palestinskih militanata u gradu Kan Junis na jugu Gaze u poslednja 24 sata, prenosi Rojters.

Vojnici su takođe locirali velike količine oružja i otkrili više tunelskih okna u toj oblasti, navodi se u saopštenju vojske.

9.12 - Izraelske snage pogodile kamione UNRWA-e koji su prevozili hranu

 

 

Agencija UN za palestinske izbeglice (UNRWA) saopštila je u utorak da je humanitarni konvoj koji je predvodila organizacija pogođen dok je nosio hranu ljudima na severu Gaze, rekavši da je to treći takav slučaj da izraelske snage pucaju na njene kamione koji su prevozili pomoć.

8.40 -SANA: Izrael raketama gađao sirijski grad Homs

 Izrael je raketama gađao grad Homs u Siriji, izvestili su sirijski državni mediji. Vojni izvor je saopštio agenciji SANA da je danas, nešto posle ponoći, Izrael pokrenuo vazdušni napad iz pravca severno od Tripolija, gađajući niz tačaka u gradu Homsu i njegovoj okolini. Sirijska protivvazdušna odbrana oborila je više projektila, saopštio je ovaj izvor agenciji.

 

 

SANA navodi da ima više civilnih žrtava u ovom raketnom udaru. Izrael godinama izvodi napade na, kako tvrdi, mete povezane sa Iranom u Siriji, a od početka sukoba sa palestinskim Hamasom 7. oktobra, ovi napadi su intenzivirani. (Kraj) aj/sn

7.29- Blinken traži sastanak "tet-a-tet" sa načelnikom Generalštaba IDF

Američki državni sekretar Entoni Blinken zatražio je da se danas, tokom posete Izraelu, nasamo sastane sa načelnikom Generalštaba izraelske vojske Hercijem Halevijem, ali je iz kancelarije premijera ta ideja odbačena, piše izraelska štampa.

AP Photo/Alex Brandon
 

Prema najavi Stejt departmenta, Blinken bi sa Halevijem trebalo da se sastane u 12:15, sat vremena posle sastanka sa premijerom Benjaminom Netanijahuom. Kako međutim navodi "Izrael Hajom", iz Netanijahuove kancelarije je na takav "neuobičajeni zahtev, čak i od Amerikanaca", stigao sledeći odgovor:

- Sastanak će se održati kao i obično, u okviru sastanka sa premijerom - navodi se.

Tokom Blinkenovih prethodnih poseta Izraelu od početka sukoba sa Hamasom, njegovi jedini susreti sa Halevijem bili su tokom sastanaka sa članovima izraelskog ratnog kabineta, navodi "Tajms of Izrael".

List ocenjuje da zahtev da se sa Halevijem sastane "tet-a-tet" sugeriše da Blinken veruje da bi na taj način mogao da dobije iskreniju analizu trenutnog stanja rata bez ministara u prostoriji. Kako se takođe primećuje, nije predviđeno da se Blinken sastane sa ministrom Benijem Gancom, niti sa liderom opozicije Jairom Lapidom. Blinkenov sastanak sa Halevijem jedan je od četiri koje je Stejt department planirao za danas.

7.07 - Egipat dobio odgovor Hamasa na okvirni sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Egipatski zvaničnici saopštili su danas da su dobili odgovor Hamasa na okvirni sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze i da će razgovarati o svim detaljima predloženog okvira sa zainteresovanim stranama da se postigne konačni dogovor što je pre moguće.

Egipatski bezbednosni izvori rekli su danas za Rojters da je odgovor Hamasa pokazao fleksibilnost, tražeći konkretan vremenski okvir za prekid vatre nakon muslimanskog Ramazanskog bajrama početkom aprila.

AP Photo/Yousef Masoud
 

- Egipat će nastaviti da ulaže sve napore da bi se što pre postigao sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze - rekao je šef egipatske državne informativne službe Dia Rašvan.

Palestinski Hamas saopštio je večeras da je pozitivno odgovorio na međunarodni predlog o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca iz zarobljeništva te militantne grupe, "kako bi se obezbedio potpuni prekid vatre".

6.58 - Američki izaslanik u Jemenu: U toku su napori da se Huti nateraju da zaustave svoje napade na Crveno more

U toku su diplomatski napori da se okončaju napadi jemenske grupe na međunarodne brodove u Crvenom moru, rekao je specijalni izaslanik Tim Lenderking u ranije snimljenim izjavama objavljenim danas.

„Ulažu se diplomatski napori da se pokuša pronaći način da Huti odustanu od napada, što bi omogućilo da se situacija poboljša i odmakne od kinetičkog aspekta“ krize na Crvenom moru, rekao je Lenderking.

AP Photo/Osamah Abdulrahman
 

Takođe je rekao: „Moramo da vidimo ozbiljnu deeskalaciju u Gazi“ i da državni sekretar Entoni Blinken, koji je na diplomatskoj turneji po regionu, „vredno radi na tome“.

Huti su obećali da njihova dejstva u Crvenom moru neće prestati dok se ne postigne prekid vatre u Gazi i da bilo kakvi udari na njihove položaje u Jemenu neće uticati na tu poziciju.

Koalicija predvođena SAD izvela je više vazdušnih napada na osoblje i opremu Huti.

Pročitajte i kako je protekao jučerašnji dan sukoba na Bliskom istoku.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 26.000 ljudi.

Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Zapadne zemlje su obustavile finansiranje UNRWA, ključne agencije UN za pružanje humanitarne pomoći Palestincima, zbog optužbi Izraela da su neki njihovi zaposleni "na neki način učestvovali" u napadu 7. oktobra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike