Zapad obustavio pomoć UNRWA, ključnoj organizaciji koja pomaže Palestincima: "Ovo je kolektivna kazna"

28.01.2024

13:00

0

Autor: N.P.

Lazarini je upozorio da se "sve može urušiti svakog trenutka"

Zapad obustavio pomoć UNRWA, ključnoj organizaciji koja pomaže Palestincima: "Ovo je kolektivna kazna"
Palestinci beže ka Rafi, na jugu Gaze - Copyright AP Photo/Fatima Shbair

Odluka nekoliko zapadnih zemalja da suspenduje pomoć Agenciji UN za palestinske izbeglice na Bliskom istoku (UNRWA) prestavlja kolektivnu kaznu, rekao je predsedavajući agencije Filipe Lazarini.

On je kazao da je šokiran odlukom dok vlada glad u Pojasu Gaze, enklavi koja je potpuno razorena u izraelskim bombardovanjima koja traju od 7. oktobra.

Do sada je ubijeno više od 26.000 Palestinaca.

Agencija u Gazi broji 13.000 zaposlenih i samim tim predstavlja glavnu organizaciju koja pomaže lokalnom stanovništvu usred humanitarne katastrofe. Više od dva miliona ljudi, od 2,3 miliona stanovnika, oslanja se na pomoć UNRWA, uključujući hranu i sklonište.

Lazarini je upozorio da se taj sistem može urušiti svakog trenutka.

Generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, pozvao je države da nastave sa donacijama Agenciji.

Inače, sve je počelo kada je Izrael saopštio da je nekoliko zaposlenih UNRWA "na neki način" učestvovalo u napadu na tu zemlju 7. oktobra.

Podsetimo, palestinski Hamas je tada upao na jug Izraela i tom prilikom je ubijeno oko 1.100 ljudi, dok su militanti još 240 ljudi odveli u Gazu kao taoce. Izrael je potom odgovorio nemilosrdnim bombardovanjem, a određen broj talaca se i dalje nalazi u Gazi.

AP Photo/Hatem Ali
 

Ukupno 12 zaposlenih je optuženo da su umešani u napad 7. oktobra, a devetoro je ostalo bez posla zbog toga. Jedna osoba je mrtva, a identiteti još dvoje radnika se utvrđuju.

Ipak, Izrael nastavlja sa optužbama, pa je pozvao i na Lazarinijevu ostavku, a ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan kritikovao je Gutereša.

Na mreži Iks je napisao da je Gutereš "još jednom dokazao da mu bezbednost građana Izraela nije baš bitna".

- Nakon godina tokom kojih je ignorisao dokaze koji su mu predočeni o podršci i umešanosti UNRWA u podstrekavanje terorizma i pre nego što je sproveo sveobuhvatnu istragu kako bi locirao sve teroriste Hamasa u UNRWA, on je pozvao međunarodnu zajednicu da finansira tu organizaciju koja je duboko kontaminirana terorizmom - napisao je Erdan.

Prema njegovim rečima, svaka zemlja koja nastavi da finansira UNRWA pre sveobuhvatne istrage te organizacije trebalo bi da zna da bi njen novac mogao da bude upotrebljen za terorizam, a da pomoć koja će biti prebačena UNRWA-i može da stigne i do Hamasa umesto do stanovnika Gaze.

AP Photo/Fatima Shbair
 

Palestinski zvaničnici su kritikovali odluku u suspendovanju finansiranja UNRWA i napomenuli da to nosi veliki politički i humanitarni rizik.

Kris Ganes, nekadašnji portparol Agencije, rekao je da se radi o "koordinisanom političkom napadu" na UNRWA.

- Izraelci su rekli da ne mogu da dobiju rat u Gazu dok se UNRWA ne raspusti. Koji još jasan dokaz vam je potreban - upitao je.

Zemlje koje su obustavile pomoć UNRWA su SAD, Velika Britanija, Nemačka, Kanada, Australija, Holandija, Finska, Švajcarska i Italija.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da će "EU proceniti dalje korake i izvući lekcije nakon pune istrage".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike