RAT NA BLISKOM ISTOKU Borelj predstavlja mirovni plan; Izrael odbacio Hamasov zahtev za prekid vatre

21.01.2024

07:00

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Borelj predstavlja mirovni plan; Izrael odbacio Hamasov zahtev za prekid vatre
Rat na Bliskom istoku - Copyright AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 107. dan.

Izraelski vojnici saopštili su da su otkrili tunel u Gazi u kome je Hamas ranije držao neke taoce.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu negirao je da je predsedniku SAD Džozefu Bajdenu rekao da ne isključuje mogućnost stvaranja palestinske države.

U Izraelskom napadu u Damasku, ubijen je pripadnik Iranske revolucionarne garde, javljaju sirijski mediji. Američke snage uništile su tri protivbrodske rakete Huta.

U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno je 24.927 Palestinaca, saopštilo je Ministarstv zdravlja u Gazi.

22.47 - Fajner: Vojna akcija protiv Huta će potrajati

Američka vojna akcija za odvraćanje grupa koje podržava Iran, kao što su jemenski pobunjenici Huti, potrajaće i Bajdenova administracija će uskoro imati više da kaže o tome, rekao je zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner.

- Možete biti sigurni da ovo shvatamo izuzetno ozbiljno i da ćemo uskoro imati više da kažemo o tome - rekao je Fajner.

Naglasio je da SAD "potpuno odbacuju opravdanje i obrazloženje da to što se dešava sukob između Izraela i Hamasa u Gazi daje pravo Hutima da preduzima vojne akcije protiv cele globalne ekonomije".

20.15 - IDF širi kopnenu ofanzivu u Kan Junisu

AP Photo/Mohammed Dahman
 

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da će IDF proširiti kopnenu ofanzivu na jugu Gaze.

- Izvodimo intenzivnu operaciju u oblasti Kan Junisa, koja će nastaviti da se širi - tvrdi Galant.

18.15 - Netanijahu: Odbacujemo Hamasov zahtev za "predajom" Izraela u zamenu za taoce

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je večeras da Izrael odbacuje Hamasove zahteve za "predajom" Izraela u zamenu za oslobađanje preostalih 136 talaca u Pojasu Gaze.

- Doveli smo kućama 110 talaca, ostajemo posvećeni da ih sve vratimo. Radim na tome 24 sata dnevno. Ali, da budem jasan: potpuno odbacujem predlog da se predamo Hamasovim monstrumima - rekao je Netanijahu, preneo je Tajms of Izrael.

Ronen Zvulun/Pool Photo via AP
 

Izraelski premijer je dodao da u zamenu za oslobađanje talaca, Hamas traži "kraj rata, povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze, oslobađanje svih ubica i silovatelja jedinica Nukbe, i da se ostavi Hamas netaknut".

- Ukoliko pristanemo na ovo, naši vojnici su pali uzalud. Ako pristanemo na ovo, ne možemo garantovati bezbednost našim građanima. Sledeći 7. oktobar će biti samo pitanje vremena. Nisam spreman na ovakav fatalan udarac za izraelsku bezbednost, stoga, ne mogu pristati na tako nešto - poručio je Netanijahu.

On je podsetio da je američkom predsedniku Džozefu Bajdenu preneo stav Izraela kada su njih dvojica razgovarali telefonom tokom vikenda.

16.34 - Situacija u Kan Junisu se pogoršava iz dana u dan

Izraelska vojska uveliko deluje u Kan Junisu, na jugu Gaze. Mobiliše se još više vojnika kako bi se razbila infrastruktura palestinskih boraca, prenosi Al Džazira.

Ulaze sve dublje u naselja, koristeći se različitim vojnim taktikama. Dižu zgrade u vazduh, a ljudi su primorani da beže u Rafu, na granici sa Egiptom.

15.15 - WSJ: SAD, Egipat i Katar podstiču Izrael i Hamas da prihvate mirovni plan

SAD, Egipat i Katar podstiču Izrael i Hamas da prihvate sveobuhvatan plan kojim bi bio okončan rat u Pojasu Gaze, omogućeno oslobađanje talaca koje drži Hamas i na kraju doveo do pune normalizacije odnosa Izraela sa susedima i pregovora o uspostavljanju palestinske države, objavio je Vol strit žurnal, pozivajući se na dobro obaveštene diplomatske izvore.
         
Navodno, pregovori o prekidu vatre trebalo bi da počnu u Kairu narednih dana.

14.26 - Borelj sutra u Briselu predstavlja plan za mir između Izraela i Palestinaca

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj će sutra na sastanku Saveta za spoljne poslove Evropske unije u Briselu predstaviti plan u 10 tačaka za mir između Izraela i Palestinaca.

U pismu državama članicama, Borelj je napisao da će njegova mapa puta "razraditi, sa praktičnim predlozima, dogovoreni princip da će samo političko, održivo, dugoročno rešenje izraelsko-palestinskog sukoba doneti mir između dva naroda i stabilnost u regionu".

AP Photo/Fred Sierakowski
Žozep Borelj

13.47 - U napadu dronom na vozilo na jugu Libana dve osobe poginule

Najmanje dve osobe su poginule, a nekoliko je povređeno u današnjem napadu za koji se sumnja da je izveo Izrael bespilotnim letelicama na automobil na jugu Libana, izjavili su bezbednosni izvori.

Kola Hitne pomoći stigla su na lokaciju u blizini kontrolnog punkta libanske vojske, a za sada nije jasno ko je bio meta napada, rekli su stanovnici i bezbednosni izvori.

AP Photo/Hussein Malla
 

13.03 - Izrael zamrzava palestinska poreska sredstva, koja će držati treća zemlja

Izraelska vlada usvojila je danas plan o zamrzavanju palestinskih poreskih sredstava, koja će držati treća zemlja, i saopštila da zadržava pravo da odluči kada će sredstva biti prebačena palestinskim vlastima.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da su odluku izraelske vlade podržale Norveška i SAD, što će biti garancija za sprovođenje tog plana.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) saopštila je danas da želi sva sredstva u potpunosti i da ne prihvata uslove koji bi onemogućili da plaća svoje osoblje, uključujući ono u Pojasu Gaze.

Generalni sekretar Izvršnog komiteta PLO Husein al-Šeik napisao je na Iksu da ta organizacija odbacuje svako smanjenje svojih finansijskih prava ili bilo koje uslove koje nameće Izrael, a na osnovu kojih bi palestinske vlasti bile onemogućene da plaćaju osoblje PLO.

Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov
 

12.43 - Velika Britanija i Francuska podržavaju pravo Palestinaca na državu

Šef britanske diplomatije Grant Šaps i njegov francuski kolega Stefan Sežurne izjavili su danas da Palestinci imaju pravo na svoju državu.

Ministar spoljnih poslova Francuske napisao je na Iksu da "Palestinci imaju pravo na suverenitet i državnost", a Šaps je za BBC rekao da veruje da ne postoji drugo rešenje za izraelsko-palestinski sukob u Gazi osim rešenja sa dve države.

Više od 25.000 Palestinaca ubijeno u Pojasu Gaze od 7. oktobra

Najmanje 25.105 Palestinaca poginulo je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra.

U istom periodu povređen je najmanje 62.681 Palestinac.

U protekla 24 sata u Gazi je stradalo oko 178 Palestinaca, dok je njih 293 povređeno.

10.03 - Velika Britanija modernizuje PVO sistem koji se koristi u Crvenom moru

Britansko ministarstvo odbrane namerava da potroši 405 miliona funti, odnosno oko 524 miliona evra, za modernizaciju sistema protivvazdušne odbrane "Si Vajper", kojim su snage britanske kraljevske mornarice gađale bespilotne letelice Huta u Crvenom moru.

Ugovor o unapređenju tog britanskog sistema PVO, koji će, kako se navodi, dobiti rakete sa novim bojevim glavama i softver za suzbijanje pretnje balističkim projektilima, sklopljen je sa britanskim odeljenjem koncerna za proizvodnju raketnih sistema MBDA, koji je u vlasništvu Erbasa, BAE Sistema i Leonarda.

9.50 - Mediji: Šef turske diplomatije razgovarao sa liderom Hamasa

Ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan sastao se sa liderom Hamasa Ismailom Hanijeom, što je njihov prvi zvanični kontakt posle više od tri meseca, potvrdili su upućeni diplomatski izvori.

Razgovarano je o mogućem oslobađanju talaca u Gazi uporedo sa uspostavljanjem primirja "što je brže moguće".

Profimedia
Ismail Hanije

9.24 - Izraelski vojnici ubili 15 naoružanih palestinskih napadača na severu Gaze

Izraelski vojnici ubili su 15 naoružanih palestinskih napadača tokom borbi na severu Gaze, saopštila je danas izraelska vojska (IDF).

Vojni snajperisti su, uz podršku iz vazduha, u Kan Junisu "eliminisali veći broj terorista".

Prema procenama američke obaveštajne agencije, izraelske snage bezbednosti ubile su "svega 20-30 odsto pripadnika Hamasa u Pojasu Gaze" i SAD veruju da Hamas još ima dovoljno municije da nastavi borbe protiv izraelskih snaga još nekoliko meseci.

8.12 - Netanjahu prkosi Bajdenu i Americi: Ništa od palestinske države?

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ponovio je da Izrael mora da zadrži bezbednosnu kontrolu nad svim palestinskim teritorijama i naglasio da je ovaj uslov "suprotan" uspostavljanju buduće palestinske države.

7.07- Izraelski vojnici otkrili tunel u Gazi u kome je Hamas ranije držao neke taoce

Na kraju kilometarskog tunela u kome su bile postavljene mine u Pojasu Gaze, izraelski vojnici su otkrili skučene ćelije u kojima je Hamas, kako je navela izraelska vojska, držao oko 20 talaca.

Izraelska vojska je pronašla pet uskih prostorija iza metalnih rešetki, toalete, dušeke, pa čak i crteže deteta taoca koje je oslobođeno tokom novembarskog primirja, rekao je portparol izraelske vojske Danijel Hagari.

U trenutku kada je otkriven tunel, nije pronađen nijedan talac.

6.58 - Nekoliko bolnica koje funkcionišu jer se Gaza suočava sa sve većim brojem bolesti i povreda

Dok Gaza pati od izraelske kampanje koja je stvorila strašne humanitarne uslove širom Pojasa, sa lošim sanitarnim uslovima, masovnim raseljavanjem i široko rasprostranjenom nestašicom hrane, medicinske ustanove su napregnute do tačke loma.

„Trenutno je broj bolnica koje još uvek rade veoma ograničen i jedva bi mogao da bude dovoljan da nastavi sa lečenjem stotina hiljada Palestinaca koji pate od raznih vrsta bolesti“, izvestio je dopisnik Al Džazire Tarek Abu Azum u Rafi.

Lekari i medicinski radnici kažu da je sve teže nastaviti sa lečenjem povređenih“, dodao je on.

Pročitajte kako je protekao jučerašnji dan.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.200 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 24.000 ljudi.

- Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike