Izraelska policija ubila trogodišnju devojčicu! To nije sve - više od 10 mališana dnevno izgubi ekstremitete u Gazi

07.01.2024

23:01

0

Trogodišnja palestinska devojčica ubijena je u automobilu na graničnom prelazu na Zapadnoj obali, nedaleko od Jerusalima

Izraelska policija ubila trogodišnju devojčicu! To nije sve - više od 10 mališana dnevno izgubi ekstremitete u Gazi
Mališani u Gazi gledaju nemilosrdne scene - Copyright AP Photo/Mohammed Dahman

Trogodišnja palestinska devojčica ubijena je u automobilu na graničnom prelazu na Zapadnoj obali, nedaleko od Jerusalima, kada je izraelska policija pucala u par u drugom vozilu koji se sumnjičio da je automobilom naleteo na dva pogranična službenika.

Izraelska hitna pomoć saopštila je da je devojčici ukazana pomoć, ali da je proglašena mrtvom na licu mesta, dok uzrok smrti nije naveden.

U saopštenju hitne pomoći dodato je i da je izraelska policajka na prelazu lakše povređena, prenosi Rojters.

 

 

Izraelska granična policija saopštila je da je par u automobilu "neutralizovan", dok su izvori rekli palestinskoj agenciji WAFA da je to dvoje ljudi ubijeno u pucnjavi.

Grupa za zaštitu dece: Više od 10 mališana dnevno izgubi ekstremitete u Gazi

Više od desetoro dece dnevno u proseku izgubilo je jednu ili obe noge u Pojasu Gaze, otkako je počeo sukob između Izraela i Hamasa, saopštila je danas organizacija "Save the Children" sa sedištem u Londonu.

Od 7. oktobra, više od 1.000 dece je izgubilo jedno ili dve noge, objavio je Unicef.

Profimedia
 

Većina operacija na deci urađena je bez anestezije, pošto je zdravstveni sistem u Gazi skoro uništen usled konflikta, a veliki nedostatak doktora i sestra, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

"Mala deca su posebno ugrožena eksplozijama, jer im takve povrede menjajuu život. Imaju slabiji vrat i torzo, tako da je manja sila neophodna da im se izazove povreda mozga", rekao je direktor Džejson Li iz "Save the Children" odseka za okupiranu Palestinsku teritoriju, preneo je sajt te organizacije.

AP Photo/Abed Khaled
 

On je dodao da dečje lobanje još nisu formirane i da njihovi nerazvijeni mišići nude manju mogućnost zaštite (organa), tako da će "eksplozije verovatno razneti organe u predelu abdomena, čak i kad nema vidljive štete".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike