"Skrivam glad da majka ne pati zbog mog bola": Potresna ispovest devojčice iz Gaze - "Zašto ne možemo da budemo kao druga deca na svetu?"

19.01.2024

07:25

0

Autor: M.M.

"Noću sam gladna i da mi zvuk gladi ne bi izlazio iz stomaka, stavljam prekrivač na stomak", rekla je devojčica

"Skrivam glad da majka ne pati zbog mog bola": Potresna ispovest devojčice iz Gaze - "Zašto ne možemo da budemo kao druga deca na svetu?"
Copyright Foto: Printscreen/@amr.tabash

Palestinsko dete pričalo je o patnji i tragediji dece u Gazi, dok se žalilo na glad i žeđ.

Na videu je prikazana Palestinka iz Pojasa Gaze kako plače zbog velike gladi, govoreći da se ponekad probudi iz sna i čuje krčanje iz praznog stomaka, ali se brzo pokriva prekrivačem iz straha da će njena majka čuti te zvuke i zbog toga osetiti bol i agoniju.

U intervjuu koji je vodio palestinski fotoreporter Amr Tabsh na svojoj stranici na Instagram platformi, devojčica je rekla:

- Možeš li zamisliti da imaš ćerke poput mene, da li bi ih ostavio da pate od hladnoće i gladi kao što ja patim, i da kada osete glad stavljaju haljinu preko usta, da ih majka ne čuje. To se nama dešava.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amr Tabash (@amr.tabash)

O svom iskustvu sa glađu, rekla je:

- Noću sam gladna i da mi zvuk gladi ne bi izlazio iz stomaka, stavljam prekrivač na stomak da me majka ne čuje i ne oseti bol zbog toga. Hvala Bogu na svemu.

Ona se pita da zbog čega ne može da vodi normalan život, kao svako drugo dete.

- Zašto ne možemo da budemo kao druga deca na svetu, poput dece u Turskoj, Japanu, Kini, Americi i Evropi? Zašto ne živimo kao oni? Njihovi očevi, majke, braća i sestre su uz njih, ta deca drže knjige u rukama, idu u školu sa torbama na leđima. Zašto mi ne živimo kao oni? Sve što zažele, odmah dobiju, a mi tražimo nešto po stotinu puta i niko nam ne odgovara.

AP Photo/Fatima Shbair
 

Katastrofalna kriza gladi

Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija je 7. decembra ponovio je upozorenje na “neposrednu humanitarnu katastrofu” u Pojasu Gaze i  rekao da će “obnovljeni rat u Gazi intenzivirati katastrofalnu krizu gladi”.

- Zalihe hrane i vode praktično ne postoje u Gazi, a samo mali deo onoga što je potrebno stiže preko granice - rekla je izvršna direktorka Sindi Mek Kejn.

- S početkom zime, nesigurna i pretrpana skloništa, nedostatak čiste vode… civili se suočavaju s neposrednom mogućnošću gladovanja.

AP Photo/Fatima Shbair
 

Ona je dodala i da ne postoji način da se zadovolje trenutne potrebe za hranom preko jednog funkcionalnog graničnog prelaza.

- Jedina nada je otvaranje još jednog sigurnog koridora za prolazak humanitarne pomoći kako bi se životno esencijalna hrana dovezla u Gazu - rekla je zvaničnica UN-a. To potvrđuju i druge domaće i međunarodne organizacije u vezi sa prelazom Rafa, koji nije opremljen za prolazak većeg broja kamiona.

Prema rečima direktora vladine kancelarije za medije Ismaila Al Thavabte u Pojas Gaze je potrebno svakodnevno puštati hiljadu kamiona stvarne pomoći i zaliha, kako bi se odgovorilo na stvarne prioritete i potrebe stanovništva. 

AP Photo/Hatem Ali
 

Samer Abdel Jaber, direktor Svetskog programa za hranu u Palestini, kaže:

- Naša sposobnost da obezbedimo hleb ili transportujemo hranu onima kojima je potrebna ozbiljno se pogoršala, što je dovelo do zastoja života u Gazi. Ljudi pate od gladi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike