Objavljeni rezultati izbora na Tajvanu: Pobedio kandidat vladajuće stranke koji je za nezavisnost ostrva!

13.01.2024

14:38

0

Hou Ju Ih, kandidat glavne tajvanske opozicione stranke Kuomintang, priznao je poraz i zatražio od birača oproštaj

Objavljeni rezultati izbora na Tajvanu: Pobedio kandidat vladajuće stranke koji je za nezavisnost ostrva!
Copyright AP Photo/Louise Delmotte

Na Tajvanu su u subotu održani izbori za regionalno rukovodstvo, a kandidat tajvanske vladajuće partije za nezavisnost Laj Čing Te tvrdi da je pobedio na izborima za šefa administracije ostrva.

U međuvremenu, Hou Ju Ih, kandidat glavne tajvanske opozicione stranke Kuomintang, priznao je poraz na opštim izborima na ostrvu i zatražio od birača oproštaj.

Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije, vodi Laj Čing Te sa 40,08 odsto glasova, a iza njega su Hou Ju Ih sa 33,47 osto i Ko Ven Je sa 26,45 procenata. Preko 99 odsto glasačkih listića je prebrojano.

Tri kandidata koja su se kandidovala za šefa administracije ostrva su Laj Čing Te iz vladajuće Demokratske progresivne partije (DPP), koji se zalaže za nezavisnost, Hou Ju Ih iz glavne opozicione stranke Kuomintang koji podržava postepeni nastavak dijaloga sa Kinom, i Ko Ven Je iz Tajvanske narodne partije, koja je takođe spremna za kontakte sa Pekingom.

Biračka mesta su otvorena na ostrvu od 8 časova po lokalnom vremenu i zatvorena su u 16 ​​časova.

Tajvanski regionalni lider se bira prostom većinom glasova na četvorogodišnji mandat. Sadašnja predsednica Cai Ing Ven nema pravo na ponovni izbor jer je već služila dva uzastopna mandata. Birači su takođe birali 113 članova lokalnog parlamenta, zakonodavnog juana, takođe prostom većinom glasova za četvorogodišnji mandat.

Tajvanom se upravlja nezavisno od kontinentalne Kine od 1949. godine, ali Peking na ostrvo gleda kao na deo svoje suverene teritorije. Odlazeća administracija Tajvana predvođena DPP-om u velikoj meri se doživljava kao da je za nezavisnost, uglavnom zbog čestih kontakata sa američkim zvaničnicima i međunarodnog aktivizma, što je podstaklo Peking da pojača vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu poslednjih godina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike