Zemlja u ratu, a on kupuje nekretnine: Kličko iskeširao 6 miliona dolara za vilu u Nemačkoj

08.01.2024

14:33

0

U poreskoj prijavi zavedena je nova kuća

Zemlja u ratu, a on kupuje nekretnine: Kličko iskeširao 6 miliona dolara za vilu u Nemačkoj
Vitalij Kličko - Copyright AP/Markus Schreiber

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko javno je saopštio da je kupoi raskošnu vilu u Hamburgu u Nemačkoj vrednu skoro četvrt milijarde grivni (6 miliona dolara), izvestila je u nedelju Strana.ua, pozivajući se na zvaničnu poresku prijavu političara.

Dokument pokazuje da je Kličko pazario vilu od 750 kvadratnih metara 20. decembra 2023. u okviru izmirenja duga kompanije Makimum I LLC, kompanije sa sedištem u SAD koja je prvobitno bila u vlasništvu njegovog brata Vladimira. Vlasništvo nad kompanijom je, međutim, preneto na Vitalija u maju 2023. godine, navodi izdanje.

Kuća je tada prebačena na gradonačelnika Kijeva u okviru otplate duga.

Vitalij Kličko je bivši profesionalni bokser koji je tokom svoje karijere osvojio više svetskih šampionata u teškoj kategoriji. On i njegov mlađi brat Vladimir dominirali su boksom u teškoj kategoriji između 2006. i 2015. godine, u periodu koji je nadaleko poznat kao „Kličkova era“.

Vitalij je najavio da se povlači iz profesionalnog sporta 2013. godine i nastavio je sa političkom karijerom, postavši gradonačelnik Kijeva 2014. godine, nakon krvavog puča.

U septembru 2023. godine, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je zakon kojim se obavezuje elektronska deklaracija za zvaničnike, a koja je suspendovana nakon što je ruska vojna operacija počela 2022. godine.

Profimedia/Sebastian Gollnow/dpa
 

Korupcija u Ukrajini je pod pojačanim nadzorom SAD i EU od početka sukoba sa Rusijom, pošto se zemlja oslanjala na stranu pomoć za plaćanje državnih službenika.

U avgustu prošle godine Zelenski je pokrenuo sveobuhvatnu vojnu čistku, otpuštajući sve regionalne vojne zvaničnike nakon masovnog korupcionaškog skandala u kom je pokrenuto 112 krivičnih predmeta protiv službenika u regrutnim centrima.

Prošlog meseca, ukrajinski policajci su izvršili pretres španske vile vredne četiri miliona evra koja je pripadala bivšem vojnom komandantu Jevgeniju Borisovu. Utvrđeno je da je kupio više nekretnina u gradu Marbelja 2022. i 2023. godine, prema ukrajinskim organima za sprovođenje zakona.

Anketa koju je prošle godine sproveo Kijevski međunarodni institut za sociologiju pokazala je da Ukrajinci korupciju smatraju drugim najozbiljnijim problemom zemlje nakon vojnog sukoba.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike