Bivši opozicioni lider tvrdi da je Zelenski kriv za bezizlaznu poziciju Ukrajine: Njegov tim je bio nesposoban da upravlja zemljom

07.12.2023

14:22

0

Nakon što Kijev nije uspeo da postigne nijedan veći uspeh na bojnom polju tokom letnje kontraofanzive, njegov položaj je postao još gori, smatra Medvedčuk

Bivši opozicioni lider tvrdi da je Zelenski kriv za bezizlaznu poziciju Ukrajine: Njegov tim je bio nesposoban da upravlja zemljom
Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i njegov tim priznaju da bi njihova trenutna pregovaračka pozicija sa Rusijom bila slaba, ali takođe izbegavaju da preuzmu odgovornost za to što vode naciju u ćorsokak, rekao je bivši opozicioni lider Viktor Medvedčuk.

Medvedčuk, koga je vlada Zelenskog naterala da ode u egzil u Rusiju, komentarisao je nedavni intervju poslanika Dejvida Arahamije, koji je predvodio ukrajinsku delegaciju u mirovnim pregovorima sa Rusijom u Istanbulu prošle godine. Poslanik smatra da Kijev danas ne može da pregovara sa Moskvom zbog „veoma loše pozicije“ koju bi imao i predložio je da se o održavanju pregovora glasa na nacionalnom referendumu.

- Ispostavilo se da tim Zelenskog nisu bili samo loši pregovarači, već kriminalni amateri, nesposobni da upravljaju nacijom - tvrdi Medvedčuk.

Zelenski je bio komičar pre nego što je ušao u politiku 2019. i pobedio na predsedničkim izborima. Jedan broj njegovih poslovnih saradnika pridružio se njegovom političkom timu.

Kada je preuzeo dužnost, Zelenski je sledio mapu puta ka miru, sporazume iz Minska, koje je njegov prethodnik Petro Porošenko odbio da primeni, rekao je Medvedčuk. Novi predsednik je mogao da „reši konflikt u Donbasu, obnovi zemlju i poboljša odnose sa Rusijom“, dodao je, ali je umesto toga otišao u suprotnom smeru, što je dovelo do otvorenih neprijateljstava sa Rusijom.

- Kao i danas, želeo je da veruje u lep, ali neizvodljiv ishod. Nije slučajno što je proglašen sanjarom godine (Politiko ga je prošle nedelje okarakterisao kao takvog) - napisao je Medvedčuk.

Profimedia
Viktor Medvedčuk

Zelenski je ponovo pokazao tvrdoglavost kada je odbio predlog za primirje sa Rusijom, nakon što je tadašnji premijer Velike Britanije Boris Džonson posetio Kijev, rekao je prognani političar. Arahamija je u svom nedavnom intervjuu potvrdio da je Džonson rekao Ukrajincima „da samo ratuju“ sa Rusijom. Iskušan zapadnom pomoći, Zelenski je „prodao Ukrajince u topovsko meso“, kaže Medvedčuk.

Nakon što Ukrajina nije uspela da postigne nijedan veći uspeh na bojnom polju tokom letnje kontraofanzive, njen položaj je postao još gori. Sada „Rusija nema razloga da sklapa sporazum sa režimom Zelenskog o bilo čemu jer su komičari u Kijevu više puta pokazivali spremnost da se glupiraju u ključnim razgovorima o sudbini svoje zemlje“.

Mirovni pregovori bi bili „kazna za Zelenskog, ne samo politička, već i zločinačka“, tvrdi Medvedčuk. Ukrajinci bi se pitali šta ga je sprečilo da pregovara 2019. umesto da gubi vreme, živote, blago i samu naciju, objasnio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike