Huti proglasili opštu mobilizaciju, napadaće i američke brodove! Hoće da se bore na strani Hamasa u Gazi (VIDEO)

20.12.2023

15:36 >> 16:31

0

"Narodna armija mobilisana da podrži narod u Gazi"

Huti proglasili opštu mobilizaciju, napadaće i američke brodove! Hoće da se bore na strani Hamasa u Gazi (VIDEO)
Snage Huta - Copyright Profimedia

Jemenski Huti saopštili su danas da sprovode opštu mobilizaciju kako bi pripremili borce za učešće u ratu na strani palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

- U znak podrške našem narodu u Pojasu Gaze, ona je pokrenuta u svim okruzima, otvoreni su kampovi za obuku, desetine hiljada mladih ljudi dobrovoljno su se prijavile da uče vojne veštine, a nekoliko grupa je već savladalo obuku u raznim delovima Jemena - rekao je predstavnik rukovodstva Huta agenciji RIA Novosti.

On je naglasio da je "ova narodna armija" mobilisana da podrži narod u Gazi, koji je podvrgnut genocidu od strane izraelske okupacione vojske uz podršku SAD, "ako budu postojali uslovi i mogućnosti da se dođe do Pojasa Gaze i učestvuje u vojnim operacijama".

Ministarstvo odbrane SAD ove nedelje je najavilo uspostavljanje nove multinacionalne bezbednosne inicijative u Crvenom moru, protiv napada koji izvode jemenski pobunjenici Huti na trgovačke brodove.

Huti, koji imaju vlast u severnom Jemenu i kontrolišu veći deo jemenske obale Crvenog mora, ranije su upozorili da nameravaju da napadnu sve brodove za koje posumnjaju da plove ka Izraelu ili  iz ove zemlje.

"Napašćemo američke ratne brodove" 

Lider jemenskih Huta, Abdel-Malek al-Huti, rekao je da će njegova militantna grupa, povezana s Iranom, početi da ispaljuje projektile na američke ratne brodove ukoliko se Vašington dalje bude mešao u poslove te grupe ili napadne Jemen.

Al-Huti je takođe upozorio druge zemlje da se ne uključuju u multinacionalnu operaciju na čelu sa SAD, čiji je cilj zaštita trgovine u Crvenom moru nakon napada Hutija na komercijalne brodove kao odgovor na dešavanja u Pojasu Gaze.

- Ukoliko se SAD dodatno angažuju po ovom pitanju, Huti neće sedeti skrštenih ruku i ciljaće američke vojne brodove projektilima - dodao je al-Huti u televizovanom govoru.
 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike