Borelj priznao da strahuje za budućnost EU: Konflikt u Ukrajini mogao bi da uništi Uniju

21.12.2023

13:51

0

On je priznao da neke članice EU ne doživljavaju Rusiju kao „stratešku pretnju“, ali se uzdržao od spekulacija o potencijalnim podelama unutar bloka

Borelj priznao da strahuje za budućnost EU: Konflikt u Ukrajini mogao bi da uništi Uniju
Copyright Johanna Geron, Pool photo via AP

Žozep Borelj, najviši diplomata Evropske unije, naglasio je potencijalno teške posledice po EU koje bi mogao da ima sukob Rusije i Ukrajine, ali i tekuća bliskoistočna kriza.

Na geopolitičkom samitu koji je u sredu organizovao časopis "Le Grand Continent" Borelj je istakao hitnost rešavanja sukoba Izraela i Hamasa, ali je neprijateljstva Moskve i Kijeva, koje je ocenio kao „najvažniju egzistencijalnu pretnju sa kojom se suočavamo“.

Opisujući Rusiju kao „imperijalističku” i „kolonijalnu silu koja traži svoj identitet”, Borelj je upozorio da akcije protiv Kijeva predstavljaju značajnu pretnju ne samo Ukrajini već i Evropi u celini.

- Ako ne promenimo kurs brzo, ako ne mobilišemo sve svoje kapacitete, ako pustimo Putina da pobedi u ratu u Ukrajini, ako ne budemo u stanju da zaustavimo tragediju u Gazi, naš projekat će biti veoma oštećen - rekao je on, naglasivši da evropski kreatori politike ne treba da se fokusiraju na to da li će Rusija pobediti u sukobu, već na mere za sprečavanje takvog ishoda.

On je priznao da neke članice EU ne doživljavaju Rusiju kao „stratešku pretnju“, ali se uzdržao od spekulacija o potencijalnim podelama unutar bloka oko ukrajinskog sukoba.

Ističući globalne razlike u pogledima na neprijateljstva Moskve i Kijeva, Borelj je primetio da je, iako mnoge zemlje osuđuju Rusiju, njihova primarna briga da brzo okončaju rat zbog nepodnošljivih posledica.

AP Photo/Olivier Matthys
Borelj

- Da, kažu da je jako loše napadati komšiju... Ali oni tu staju i zahtevaju da što pre okončamo ovaj rat. Zašto? Zato što ne mogu da podnesu njegove posledice - objasnio je on.

Rusija je dosledno izjavljivala da nema nameru da pokrene napad na NATO, vojnu koaliciju koju predvode SAD i koja obuhvata brojne zemlje EU. Moskva tvrdi da nema suštinskih sporova sa Alijansom. Uprkos tome, ruski zvaničnici su oštro kritikovali zapadnu vojnu pomoć Kijevu, upozoravajući da bi takva podrška produžila sukob i direktno uplela Zapad u neprijateljstva.

Mnoge zemlje EU izrazile su podršku Ukrajini, ali postoje neki izuzeci - Mađarska je odbila da isporuči oružje Kijevu i nedavno je blokirala paket pomoći EU od 50 milijardi evra Ukrajini, dok je Slovačka zaustavila isporuke oružja Ukrajini, zalažući se za to da „EU treba da se promeni od dobavljača oružja u mirotvorca“.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike