EU se dogovorila oko migrantske reforme! Izazvala burne reakcije, a evo šta novi okvir zapravo znači

20.12.2023

16:03

0

Neki elementi sporazuma uznemirili su grupe za ljudska prava

EU se dogovorila oko migrantske reforme! Izazvala burne reakcije, a evo šta novi okvir zapravo znači
Migranti na poljsko-beloruskoj granici - Copyright AP Photo/Agnieszka Sadowska

EU je dogovorila novi okvir za ograničavanje broja migranata koji ulaze u blok i za ravnomerniju raspodelu i troškove prihvata. Pravila bi trebalo da stupe na snagu sledeće godine, ali su ih kritikovale grupe za ljudska prava, koje tvrde da će „povećati patnju“ tražilaca azila.

Kriterijumi, nazvani Novi pakt o migracijama i azilu, u načelu su dogovoreni u sredu nakon dvodnevnih pregovora između država članica EU i Evropskog parlamenta.

Prema uslovima sporazuma, koji još zahteva formalno odobrenje obe grupe, zemljama koje se suočavaju sa porastom migranata biće omogućena veća fleksibilnost u rešavanju zahteva za azil. Pored toga, novi sistem nalaže da će zemlje imati izbor između prihvatanja izbeglica ili uplate u fond EU.

Takođe će biti implementiran sistem skrininga kako bi se napravila razlika između migranata kojima je potrebna međunarodna zaštita i onih kojima nije potrebna.

Plan će „osigurati da postoji efikasan evropski odgovor na ovaj izazov“, rekla je u sredu Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.

- To znači da će Evropljani odlučivati ko će doći u EU i ko može da ostane, a ne šverceri. To znači da će biti zaštićeni oni kojima je zaštitia potrebna - istakla je ona.

AP Photo/Amel Emrić
 

Međutim, neki elementi sporazuma uznemirili su grupe za ljudska prava. Ljudi čiji zahtevi za azil imaju male šanse za uspeh ili oni koji se smatraju potencijalnom pretnjom po evropsku bezbednost mogu biti zadržani na granici, što je izazvalo oštre kritike Amnesti internešenela.

Sporazum će „dovesti do porasta patnje“, tvrdi Amnesti u saopštenju, navodeći da će zakon „oslabiti prava tražilaca azila” dok se neće „pozabaviti hitnim pitanjaima u evropskim sistemima azila i zaštite”.

U međuvremenu, grupa levice Evropskog parlamenta opisala je okvir kao „najznačajniji napad na prava na azil i migraciju od osnivanja EU“.

Prema podacima UN-a, broj dolazaka migranata u EU smanjen je sa više od milion u 2015. godini, iako su brojevi u porastu od 2020. godine, saopštila je Evropska komisija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike