Borelj: Stanje na Bliskom istoku je rezultat kolektivnog političkog i moralnog neuspeha

06.11.2023

12:17

0

On je ukazao da su neophodni "masivno povećanje humanitarne podrške", evakuacija državljana trećih zemalja i "proporcionalan odgovor Izraela"

Borelj: Stanje na Bliskom istoku je rezultat kolektivnog političkog i moralnog neuspeha
Žozep Borelj - Copyright AP Photo/Fred Sierakowski

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da je situacija na Bliskom istoku "rezultat kolektivnog političkog i moralnog neuspeha" zbog "stvarnog nedostatka volje da se reši izraelsko-palestinski problem".

- Mislim da mi Evropljani imamo moralnu i političku obavezu da budemo uključeni u ovu situaciju, ne samo pružanjem pomoći već i doprinosom u pronalaženju trajnog rešenja - rekao je Borelj.

Ukazavši na porast antisemitizma i naglašavajući da su "antisemitska i antimuslimanska osećanja potpuno neprihvatljiva", Borelj je poručio da EU mora preuzeti odgovornost i nastaviti da se drži čvrste i uravnotežene pozicije kako bi se po svaku cenu izbegao "uvoz ovog sukoba u Evropu".

Tanjug/AP Photo/Abed Khaled
 

- Naša druga odgovornost je humanitarno rešenje. Međunarodno humanitarno pravo mora da se poštuje - rekao je Borelj i dodao da bi "humanitarna pauza u sukobu i uravnotežen pristup taocima mogli da budu prvi korak".

On je ukazao da su neophodni "masivno povećanje humanitarne podrške", evakuacija državljana trećih zemalja i "proporcionalan odgovor Izraela".

- Međutim, važno je razmišljati o sveobuhvatnom i konačnom rešenju koje je danas očigledno nedostižno - naglasio je Borelj u svom današnjem govoru u Briselu. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike