Švajcarska razmatra legalizaciju kokaina! Parlament u Bernu podržao inicijativu

20.12.2023

14:27

0

Evropska zemlja preispituje svoj stav o drogi nakon što su neki političari i stručnjaci kritikovali potpune zabrane kao neefikasne

Švajcarska razmatra legalizaciju kokaina! Parlament u Bernu podržao inicijativu
Copyright Profimedia

Glavni grad Švajcarske ispituje pilot-šemu kojom bi se dozvolila prodaja kokaina za rekreativnu upotrebu, što je radikalan pristup ratu protiv droge koji nije pokušan na drugom mestu.

Parlament u Bernu je podržao tu ideju, koja tek treba da prevaziđe protivljenje gradske vlasti i koja će zahtevati promenu nacionalnog zakona.

Politika droga širom sveta se razvija, a američka država Oregon, na primer, dekriminalizovala je posedovanje malih količina kokaina 2021. godine u korist lečenja od droge.

Mnoge evropske zemlje, uključujući Španiju, Italiju i Portugaliju, više nemaju zatvorske kazne za posedovanje droge, uključujući kokain, iako se nigde nije otišlo tako daleko kao u Bernu, gde je sve još na nivou rasprave.

Švajcarska preispituje svoj stav o drogi nakon što su neki političari i stručnjaci kritikovali potpune zabrane kao neefikasne, sa predlogom, koji je trenutno u ranoj fazi, da se dozvoli legalna prodaja kanabisa.

- Rat protiv droge je propao i moramo da probamo nove ideje - rekla je Eva Čen, članica saveta Berna iz Partije alternativne levice koja je bila kosponzor predloga.

Profimedia
 

Švajcarska je među vodećim zemljama po upotrebi kokaina u Evropi, prema nivoima zabranjenih droga i njihovih metabolita lociranim u otpadnim vodama, a Cirih, Bazel i Ženeva su među prvih 10 gradova u Evropi.

Švajcarski gradovi, uključujući Bern, takođe beleže sve veću upotrebu, dok su cene kokaina prepolovljene u poslednjih pet godina, navodi nevladina organizacija Addiction Svitzerland.

Uprava za obrazovanje, socijalna pitanja i sport Berna priprema izveštaj o mogućem sudskom postupku za kokain, ali to ne znači da će se on definitivno održati.

- Kokain može biti opasan po život i za one koji prvi put i za dugotrajne korisnike. Posledice predoziranja, ali i individualna netolerancija čak i na najmanju količinu, mogu dovesti do smrti - saopštila je vlada Berna.

Član bernskog parlamenta Čen rekao je da je prerano reći kako će se razvijati pilot šema, uključujući gde će se droga prodavati ili kako će biti nabavljana.

Da bi do razmatranja uopšte došlo, parlament bi morao da izmeni zakon o zabrani rekreativne upotrebe droge, a do donošenja odluke moglo bi da prođe nekoliko godina i to samo ukoliko trenutne šeme sa kanabisom (prodaja u apotekama) daju dobre rezultate, kau politički stručnjaci.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike