Zelenski: Vojska traži mobilizaciju još pola miliona ljudi, Ukrajina nije blizu poraza!

20.12.2023

15:23

0

Zelenski je naveo i da se izbori u Ukrajini ne mogu održati dok traje rat

Zelenski: Vojska traži mobilizaciju još pola miliona ljudi, Ukrajina nije blizu poraza!
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je ukrajinska vojska zatražila da bude mobilisano još između 450.000 i 500.000 ljudi.

- Pitanje je vrlo osetljivo. Iz vojske su ukazali na nedostatak ljudstva i zatražili mobilizaciju dodatnih 450.000 do 500.000 ljudi. To je ozbiljan broj - rekao je Zelenski na konferenciji za medije.

On je dodao da će vojni i vladini zvaničnici razgovarati o ovom "osetljivom pitanju", nakon čega će dodatnu mobilizaciju razmotriti parlament, i istakao je da bi tako masovna mobilizacija zahtevala dodatno finansiranje.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

- Za to će biti potrebno dodatnih 13,5 miliona dolara - rekao je.

Zelenski je naveo da "niko ne zna" kada će rat sa Rusijom biti gotov, i ocenio da bi Ukrajina brže mogla da pobedi ako bi i dalje mogla da nastavi da pruža otpor.

Dodao je da Ukrajina nije blizu poraza, navodeći da je ranije bila i u težoj poziciji.

Zelenski je naveo i da se izbori u Ukrajini "ne mogu održati dok traje rat".

Ukrajina planira proizvodnju više od milion dronova za vojnu upotrebu

Ukrajina planira sledeće godine da proizvede milion izviđačkih i ofanzivnih FPV dronova i više od 11.000 dronova srednjeg i dugog dometa, izjavio je ukrajinski ministar vojne industrije Oleksander Kamišin.

- Svi proizvodni pogoni su spremni i počinje sklapanje ugovora za 2024. godinu - rekao je Kamišin.

On je dodao da je predviđena i proizvodnja najmanje 1.000 dronova sa dometom većim od 1.000 kilometara.

Kremlj: Nema osnova za pregovore sa Ukrajinom, apsurdna "formula mira" Kijeva

Kremlj smatra da tema pregovora Rusije i Ukrajine trenutno nije relevantna jer nema osnova za takve razgovore, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i odbacio kao apsurdne pokušaje da se pronađe "formula mira" za Ukrajinu bez učešća Rusije.

Peskov je novinarima, povodom izjave ukrajinskog predsednika Zelenskog da pitanje pregovora sa Rusijom trenutno nije relevantno, rekao da nisu ispunjeni preduslovi za pregovore Rusije i Ukrajine jer je, kako tvrdi, "na insistiranje Velike Britanije, Ukrajina napustila pregovarački sto". 

On je istakao da je Kijev uveo i zabranu pregovora sa Rusijom

Profimedia
Dmitrij Peskov

Peskov je nazvao apsurdnim pokušaje da se postigne rešenje za Ukrajinu pomoću "formule mira", koju je predložio Kijev, i ocenio da ona nema potencijal za bilo kakav rezultat bez učešća Rusije. 

- Oni pokušavaju da pronađu 'formulu mira' bez učešća Rusije. U najmanju ruku, ovo je apsurdan proces. Ozbiljno, ovo je proces koji nema potencijal da donese bilo kakve rezultate - rekao je Peskov.

Ukrajinska "formula mira" sastoji se od deset tačaka, i u njoj se poziva na povlačenje ruskih snaga, prekid neprijateljstava i obnavljanje ukrajinskih granica sa Rusijom iz vremena pre rata.
Zelenski je u oktobru 2022. godine potpisao ukaz kojim je perspektiva bilo kakvih pregovora Ukrajine sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom formalno proglašena "nemogućom".
 

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike