RAT NA BLISKOM ISTOKU Islamski džihad objavio video sa dva izraelska taoca; Ubijeno 100 članova jedne porodice

20.12.2023

21:47 >> 00:55

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Islamski džihad objavio video sa dva izraelska taoca; Ubijeno 100 članova jedne porodice
Ilustracija - Copyright Profimedia/AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 74. dan.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRW) optužila je Izrael da namerno uskraćuje Palestincima hranu, vodu i druge neophodne potrepštine ocenjujući da je izgladnjivanje civilnog stanovništva ratni zločin.

Lekari bez granica (MSF) upozoravaju da bi nedostatak vode i loši sanitarni uslovi mogli da postanu opasni poput izraelskog bombardovanja.

Naoružano krilo Hamasa objavilo je jednominutnu video poruku na Telegramu, u kojoj je prikazano troje starijih izraelskih talaca kako mole za njihovo oslobađanje.

*** UŽIVO ***

 

00.03 - Islamski džihad objavio video u kojem dva izraelska taoca mole za oslobađanje

Oružano krilo palestinskog pokreta Islamski džihad, Brigade Al Kuds, objavilo je snimak dva izraelska taoca u Pojasu Gaze kako mole za puštanje na slobodu.

 

 

Snimak je objavljen na Telegramu, a dvojica talaca su se predstavila kao Gadi Mojsije i Elad Kacir, i u kratkom videu su tražili da se intenziviraju napori za njihovo oslobađanje da bi mogli da se vrate porodicama. "Nalazimo se u nepodnošljivoj situacijI", rekao je Mojsije.

23.34 - Bolnica Al Ahli u Gazi prestala sa radom

Baptistička bolnica Al Ahli, koja se nalazi u Pojasu Gaze, prestala je sa radom, saopšteno je danas iz palestinskog ministarstva zdravlja.

"Bolnica Al Ahli je van funkcije zbog bombardovanja, opsade i hapšenja nekoliko članova medicinskog osoblja", navodi se u saopštenju, prenosi CNN. Al Ahli je bila jedna od retkih delimično funkcionalnih medicinskih ustanova u Gazi.

22.26 - Ubijeno 100 članova jedne porodice

Član porodice Salem kaže da je najmanje 100 članova porodice ubijeno nakon što je izraelska vojska ispalila četiri projektila na kuću koju su skrivali u blizini ulice Al-Jalaa u gradu Gazi.

21.46 - Savet bezbednosti UN ponovo odlaže glasanje u Gazi

Profimedia
 

Glasanje Saveta bezbednosti UN o rezoluciji kojom se poziva na novi prekid vatre u Gazi ponovo je odloženo.

Glasanje, koje je prvobitno bilo zakazano za ponedeljak, sada je pomereno za sredu.

21.33 - Pregovori UN o rezoluciji o prekidu vatre "intenzivni"

Članovi Saveta bezbednosti UN-a su u utorak popodne bili angažovani u "intenzivnim pregovorima" kako bi pokušali da spasu glasanje o rezoluciji koja poziva na novi prekid vatre u Gazi, navode izvori britanskog portala "Gardijan".

21.31 - U Gazu danas ušlo 127 kamiona sa humanitarnom pomoći

U Pojas Gaze danas je ušlo 127 kamiona sa humanitarnom pomoći, objavili su izraelski mediji.

Prema pisanju portala "Tajms of Izrael", 67 kamiona je pregledano na izraelskom prelazu Nicana, pre nego što su prebačeni na egipatski prelaz Rafa i prevezeni u Gazu.

 

 

Pored toga, 60 kamiona je pregledano na izraelskom prelazu Kerem Šalom i odatle je direktno ušlo u Pojas Gaze.

21.15 - Katar: Pregovori o prekidu vatre su "pozitivni", ali dogovor nije neizbežan

Razgovori o mogućem novom prekidu vatre u Gazi kako bi se omogućilo oslobađanje više talaca koje drži Hamas bili su "pozitivni", rekao je katarski zvaničnik u utorak, ali novi dogovor nije neizbežan.

21.03 - Ministarstvo zdravlja: U današnjim izraelskim napadima ubijeno 100 ljudi

Portparol Ašraf Al Kudra saopštio je da je danas došlo do “višestrukih masakara koji su zahvatili sva područja Pojasa Gaze”, u kojima su stotine ranjene.

20.44 - Izrael traži oslobađanje bolesnih i ranjenih

Izrael je signalizirao svoju spremnost da uđe u još jedan sporazum o oslobađanju talaca, ali zahteva oslobađanje zarobljenika koji su bolesni i ranjeni, bez obzira na godine, u pregovorima o prekidu vatre.

Hamas, međutim, traži prekid neprijateljstava.

20.32 - Izraelska vojska završila okupaciju Džebalije

Profimedia
 

Vojska takođe tvrdi da je severna brigada Hamasa koja je delovala na tom području razbijena.

- Džebalia nije onakva kakva je bila - rekao je izraelski komandant, brigadni general Icik Coen.

- Ubili smo stotine terorista i uhapsili oko 500 osumnjičenih za terorizam, od kojih su neki učestvovali u događajima 7. oktobra - rekao je portparol, dodajući da izraelska vojska sada manevriše “u srcu grada Gaze s operativnom slobodom”.

20.31 - SAD rade na usaglašavanju nacrta rezolucije za pristup pomoći Gazi

SAD se angažuju zajedno sa ostalim zemljama članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da se usaglase nerešena pitanja u vezi sa nacrtom rezolucije kojom se zahteva da Izrael i Hamas dozvole pristup pomoći u Pojas Gaze i uspostavljanje nadzora svetske organizacije nad dostavljanjem humanitarne pomoći, saopštio je danas Stejt department.

20.05 - Oružano krilo Hamasa tvrdi da je ubilo osam izraelskih vojnika

Brigade Kasam kažu da su raketom pogodile grupu specijalnih snaga Izraela u području Tal Az Zaatar na severu Pojasa Gaze.

U saopštenju je navedeno da je potvrđena smrt svih osam vojnika.

19.30 - Lekari bez granica: IDF su preuzele kontorlu nad bolnicom Al Avda

 

 

Izraelske snage preuzele su kontrolu nad bolnicom Al Avda u severnoj Gazi nakon što su okruživale ustanovu 12 dana, saopštila je medicinska dobrotvorna organizacija Lekari bez granica (MSF).

U nizu postova na društvenim mrežama MSF je rekao da su muškarci stariji od 16 godina izvođeni iz bolnice, skidani, vezani i ispitivani - među njima je bilo i šest osoblja MSF-a.

19.17 - Hamas izveo raketni napad na izraelsku teritoriju

Naoružano krilo grupe brigade Al Kasam objavilo je na Telegramu da je lansiralo 12 projektila prema kasarni aerodroma Kirjat Šmona na severu Izraela.

Rekli su da su izveli ovaj napad kao odgovor na “masakre nad civilima u Pojasu Gaze”.

18.37 - Predstavnik Rusije u UN: U Gazi 70 odsto žrtava čine žene i deca

AP Photo/Mary Altaffer
 

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da je u Pojasu Gaze život izgubilo više od 19.000 ljudi, od čega 70 odsto čine žene i deca, dok je više od dva miliona interno raseljeno.

- Žrtvama neselektivnih izraelskih akcija ima i među izraelskim taocima - rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

On je istakao da je Pojas Gaze potpuno blokiran, kao i da su prekinuti kanali komunikacije.

18.26 - Egipat i SAD se dogovorili da rade na sprečavanju raseljavanja Palestinaca

Egipat i Sjedinjene Američke Države dogovorili su se da će svim sredstvima sprečiti raseljavanje Palestinaca s njihovih teritorija, saopštilo je egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova.

18.19 - Izrael bombardovao sedište UNRWA-e na severu Gaze

Dopisnik Al Džazire javlja da su izraelski ratni avioni bombardovali sedište UN-ove agencije za izbeglice u industrijskoj zoni na severu Gaze.

18.09 - Izrael traži potiskivanje pripadnika Hezbolaha na skoro 10 kilometara od granice

AP Photo/Hassan Ammar
 

žIzraelski zvaničnici navodno su rekli kolegama iz SAD da žele da potisnu borce libanske militantne grupe Hezbolah na oko devet i po kilometara severno od granice sa Libanom, u okviru potencijalnog sporazuma koji bi okončao sukobe i tenzije na toj granici.

Ideja koja stoji iza tog zahteva Izraela jeste da Hezbolah bude dovoljno daleko od granice kako ne bi mogao da izvodi napade na izraelske gradove ili izvrši invaziju sličnu onoj koju je Hamas izveo 7. oktobra.

17.52 - Predstavnik Brazil u UN: Svet sa zaprepašćenjem gleda užase u Gazi

Serđo Fransa Danese, predstavnik Brazila u UN, rekao je da svet sa „zaprepašćenjem i nemoći“ posmatra ljudske posledice sukoba u Gazi.

Govoreći na sastanku Saveta bezbednosti, on je rekao da su aktivnosti izraelskih naselja nastavljene i proširene kroz okupiranu palestinsku teritoriju „flagrantno kršenje međunarodnog prava i prkose autoritetu Saveta bezbednosti“.

17.50 - Velika Britanija traži od Izraela da "minimizira civilne žrtve"

AP Photo/Alberto Pezzali
Dejvid Kameron

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je da Velika Britanija traži od Izraela da “prizna da mora da minimizira civilne žrtve, te da mora da poštuje međunarodno humanitarno pravo u svakom trenutku”.

Napomenuo je da je, kako kažu Izraelci, bilo manje civilnih žrtava na jugu Gaze nego na severu.

17.12 - Izraelski mediji: Direktor bolnice u Gazi je oficir Hamasa

Ahmad Kahlot, direktor bolnice „Kamal Advan“ na severu Gaze, priznao je da je oficir Hamasa i da ova palestinska grupa koristi tu bolnicu kao vojni operativni centar, javljaju izraelski mediji.

Kako se navodi, Kahlot, koji je uhapšen 12. decembra, dao je takvo priznanje izraelskoj bezbednosnoj agenciji Šin Bet tokom ispitivanja. On je navodno imao čin brigadnog generala, prenosi „Jerusalim post“.

17.06 - Predsednik Izraela nagovestio novo primirje u Gazi u zamenu za vraćanje talaca

Izraelski predsednik Isak Hercog nagovestio je spremnost svoje zemlje da uđe u još jedno primirje u Pojasu Gaze, uz posredovanje stranih zemalja.

Hercog je kao glavne razloge za prekid vatre naveo vraćanje talaca koje drži Hamas i potrebu da više pomoći stigne do blokiranog Pojasa Gaze, preneo je Rojters.

AP Photo/Maya Alleruzzo
 

- Izrael je spreman za još jednu pauzu u sukobu, kao i za dodatno dopremanje humanitarne pomoći, kako bi bilo omogućeno oslobađanje talaca - rekao je Hercog.

17.02 - IDF suspendovao grupu vojnika zbog neadekvatnog ponašanja

Izraelske odbrambene snage (IDF) suspendovale su grupu vojnika snimljenih kako puše bong i šale se pred Palestincima koji su bili zatočeni i čije su oči bile vezane na Zapadnoj obali.

U snimku se vidi kako se izraelski vojnici smeju i jedu grickalice dok najmanje sedam Palestinaca sedi sa povezima na očima u Dženinu, preneo je AP.

Portparol IDF-a je rekao da je ponašanje vojnika "žalosno i da je u oštroj suprotnosti sa vrednostima IDF", dodajući da su dodatni vojnici suspendovani nakon disciplinskog saslušanja.

16.29 - Hamas odbija pregovore o razmeni zatvorenika, otvoren za okončanje rata

Hamas odbija da se, dok traje rat, održe pregovori sa Izraelom o razmeni zatvorenika, ali je otvoren za svaku inicijativu da se okonča rat, saopštio je visoko pozicionirani zvaničnik Hamasa Basem Naem. 

- Potvrđujemo naš stav da kategorički odbijamo da se održi bilo kakav oblik pregovora o razmeni zatvorenika u okviru nastavka izraelskog genocidnog rata - rekao je Naem.

AP Photo/Adel Hana
Borac Hamasa

15.32 - IDF izvele vazdušni napad na Hezbolah na libanskoj granici

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su izvele vazdušni napad na "terorističku ćeliju" koja deluje na libanskoj granici, blizu Hanite.

Tenkovi su granatirali i ciljeve Hezbolaha na jugu Libanu i granično područje u blizini Jirona, kako bi se "uklonila pretnja".

U međuvremenu je izraelski mobilni protivvazdušni obrambeni sistem "Iron Dome" presreo "sumnjivu metu" koja je ušla u izraelski vazdušni prostor iz Libana, aktivirajući sirene u nekoliko gradova, navodi se u saopštenju IDF, prenosi Tajms of Izrael. 

15.28 - Važno arheološko nalazište u Gazi skoro potpuno uništeno

Jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u Gazi, prethodno ugroženo izraelskim bombardiranjem i opsadom, uglavnom je uništeno u izraelskoj invaziji, navode iz Forensic Architecture.

Nalazište, u blizini izbegličkog kampa Al Šati, sastoji se od nekoliko iskopina koje sugerišu opsežne ostatke po celom području.

 

 

Trenutno uništavanje lokacije odvijalo se u tri faze: vazdušni napadi, površinsko rušenje, a sada postavljanje vodenih pumpi za navodno poplavljivanje podzemnih tunela, navode iz grupe.

14.44 - Direktor: Bolnica Al Ahli prestala da radi nakon izraelskog napada

Napad izraelske vojske na bolnicu Ahli Arab zaustavio je rad jedne od posljednjih funkcionalnih zdravstvenih ustanova na severu Pojasa Gaze, prema direktoru bolnice.

Fadel Naim rekao je novinskoj agenciji AFP da su izraelske snage uhapsile medicinsko osoblje i pacijente i nanele štetu objektu, stavljajući bolnicu “van pogona”.

Gaza: Od 7. oktobra ubijeno najmanje 19.667 Palestinaca

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je danas da je najmanje 19.667 Palestinaca ubijeno, a 52.586 ranjeno, u ratu između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze od 7. oktobra.

13.40 - Huti: Napadaćemo brodove u Crvenom moru na svakih 12 sati

Jemenski Huti će nastaviti sa napadima u Crvenom moru, a pomorske operacije mogle bi da se sprovode na svakih 12 sati, saopštio je portparol Huta i glavni pregovarač Mohamed Abdelsalam.

13.14 - Erdogan: Svet očekuje da SAD zaustave Izrael

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Sjedinjene Američke Države imaju istorijsku odgovornost u vezi sa palestinsko-izraelskim sukobom. 

- Svet od njih očekuje da zauzmu stav kako bi zaustavili izraelsku agresiju - rekao je Erdogan

AP Photo/Peter Dejong
Redžep Tajip Erdogan

12.49 - Britanija: Bezbednosna situacija u Crvenom moru se pogoršala

Britanija je danas upozorila da se bezbednosna situacija u Crvenom moru pogoršala zbog oružanih dejstava jemenskih Huta, navodeći u saopštenju da se razarač HMS Dajmond britanske Kraljevske mornarice pridružio novoj međunarodnoj operativnoj grupi za zaštiti brodarstva u tom regionu.

Youtube/Houthi Military Media
Huti napadaju brodove u Crvenom moru

12.25 - UN besne zbog izraelskih napada na bolnice u Gazi

Zvaničnici Ujedinjenih nacija izrazili su bes i nevericu zbog situacije u bolnicama u Pojasu Gaze, gde povređeni nemaju osnovne potrepštine, a deca koja se oporavljaju od amputacija umiru.

- Besan sam što se deca, koja se oporavljaju od amputacije u bolnicama, granatiranjem ubijaju - rekao je portparol dečije agencije UN Džejms Elder, ističući da je najveća operativna bolnica u Gazi u protekla 48 sata dva puta granatirana.

11.47  - Izraelska vojska tvrdi da je u Rafi ubila finansijera Hamasa

Izraelska vojska tvrdi da je ciljala i ubila "finansijera Hamasa" Subi Fervanu tokom napada na Rafu.

Fervana i njegov brat prebacivali su preko svoje kompanije Hamsat velike količine sredstava Hamasu, koja su korišćena za plate militanata i nabavku vojne opreme.

Vojska je danas saopštila da je Fervana nedavno ubijen u vazdušnom napadu u Gazi i da je pomogao transfere desetina miliona dolara u korist Hamasa.

AP Photo/Hatem Ali
Uništena je stambena zgrada u Rafi

10.53 - Izraelske snage upale u bolnicu Al Ahli, privedeno osoblje

Izraelske snage izvele su tokom noći i jutra racije u bolnici Al Ahli u gradu Gazi i privele većinu zaposlenih, saopštila je crkva koja upravlja ovom bolnicom.

Kako je navela, uništen je zid na prednjem ulazu u bolnicu. 

Nakon upada u bolnici su ostala dva lekara, četiri  medicinske sestre i dva domara, koji treba da zbrinu više od 100 teško ranjenih pacijenata, bez tekuće vode i struje, rekao je pastor u anglikanskoj katedrali u Jerusalimu, koja upravlja bolnicom. 

10.16 - Huti će nastaviti sa napadima u Crvenom moru

Huti su saopštili da neće prekinuti napade na brodove u Crvenom moru uprkos najavama SAD o novoj "bezbednosnoj inicijativi" koja treba da zaštiti trgovinu u tom području.

- Čak i da Amerika uspe da mobiliše ceo svet, naše vojne operacije se neće zaustaviti... bez obzira na cenu koju ćemo morati da platimo - naveo je jedan od zvaničnika pobunjenika Muhamed al Bukaiti.

Rat u Gazi - 74. dan

  • Najmanje 29 ljudi je poginulo u bombardovanju stambene zgade u Rafi
  • Izraelske snage su tokom noći sprovele raciju u Nablusu na Zapadnoj obali, gde su ispaljivali granate i suzavac, a dva muškarca su uhapšena
  • Ministar odbrane SAD Lojd Ostin najavio je "multinacionalnu bezbednosnu inicijativu" kako bi se zaštitila trgovina u Crvenom moru
  • Hamas je objavio snimak tri starija izraelska taoca koji su tražili da ih Izrael što pre oslobodi

10.09 - Novi napad na Džebaliju

Najmanje 10 Palestinaca je poginulo u napadu na izbeglički kamp Džebaliju na severu Gaze.

Profimedia
 

10.00 - SZO: Bolnica u Gazi ne radi, pacijenti evakuisani

Bolnica na severu Gaze Kamal Advin, u koju su izraelske trupe upale prošle nedelje kada su buldožerom probile u njen krug, više ne funkcioniše i pacijenti su evakuisani, izjavio je predstavnik Svetske zdravstvene organizacije Ričard Piperkorn i dodao da su među pacijentima i bebe. 

- Koliko smo shvatili bolnica više ne funkcioniše - rekao je Piperkorn novinarima Rojtersa, pojašnjavajući da su dve novorođene bebe predate porodicama, dok su drugi pacijenti evakuisani u bolnice Al Ahli i Al Šifa. 

Piperkorn je naveo da se, navodno mnogo zdravstvenih radnika nalazi u pritvoru.

AP Photo/Fatima Shbair
 

9.49 - Kratka pauza u bombardovanju Rafe

Taktička pauza će trajati od 10 do 14 sati po lokalnom vremenu iz "humanitarnih razloga".

Ipak, izraelska vojska je upozorila da civili ne treba da se kreću ka severu ili istočno od Kan Junisa zbog teških borbi.

AP Photo/Fatima Shbair
Palestinci se bore za pakete pomoći u Rafi

9.24 - Savet bezbednosti UN treba da glasa o pozivu na prekid vatre u Gazi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi da se sastane danas da raspravlja o pozivu na prekid vatre u Pojasu Gaze, nakon što su SAD stavile veto na prethodni takav predlog rezolucije.

Savet bezbednosti UN odložio je glasanje o nacrtu rezolucije kojom se poziva na "održivi prekid vatre" u Pojasu Gaze kako bi se dalo više vremena da se odgovori na primedbe Sjedinjenih Američkih Država.

9.23 - UN: Gaza postala najopasnije mesto na svetu za novinare i njihove porodice

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava na okupiranoj palestinskoj teritoriji saopštila je da je Gaza postala najopasnije mesto na svetu za novinare i njihove porodice.

- Od napada (Hamasa) 7. oktobra, najmanje 57 palestinskih novinara je ubijeno u Gazi. Ukupno su ubijena 64 novinara, među kojima su četiri izraelska i tri libanska novinara - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su novinari "u realnom vremenu obaveštavali svet o užasima kroz koje prolaze civili u Gazi".

Profimedia
 

9.18 - Hamas: U izraelskim vazdušnim udarima na Rafu ubijeno najmanje 20 Palestinaca

U izraelskim vazdušnim udarima na oblast Rafa na jugu Gaze, pogođene su tri kuće i ubijeno je najmanje 20 Palestinaca. 

Desetine hiljada raseljenih Palestinaca smešteno je u Rafi, na granici Gaze sa Egiptom, kako bi izbegli izraelska bombardovanje severnije.

7.00 - SB UN odložio glasanje o rezoluciji kojom se poziva na održivo primirje

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odložio je danas glasanje o nacrtu rezolucije kojom se poziva na održivi prekid vatre u Pojasu Gaze kako bi se dalo više vremena da se odgovori na primedbe Sjedinjenih Američkih Država.

AP Photo/Adel Hana
 
Glasanje o nacrtu rezolucije trebalo je da bude održano danas, međutim američki predstavnik je rekao da SAD ne mogu da podrže poziv na primirje, ali da bi mogle da prihvate privremeni prekid vatre, prenosi „Gardijan“.

Predstavnici arapskih zemalja, koje su sastavile nacrt rezolucije, rekli su da su ohrabreni pristupom Vašingtona koji sugeriše da Sjedinjene Države pokušavaju da pronađu formulaciju koju bi mogle da podrže, a ne da jednostavno stave veto na rezoluciju, što su u više navrata već učinile.

6.50 - Jordanski kralj: Vašington može da odigra važnu ulogu u okončanju sukoba u Gazi

Jordanski kralj Abdulah izjavio je danas da Vašington može da odigra ključnu ulogu u okončanju izraelske vojne operacije u Gazi, insistiranjem na momentalnom prekidu vatre.

Na sastanku sa načelnikom Združenog štaba američkih oružanih snaga, generalom Čarlsom Braunom u Jordanu, razmotrena su i pitanja regionalnog razvoja i borbe protiv terorizma.

- Dogovoreno je jačanje odbrambene i vojne saradnje dve zemlje, kao i regionalni razvoj. Kralj Abdulah je naglasio ulogu SAD u nastojanju da se postigne trenutni prekid vatre u Gazi - stoji u saopštenju iz Kancelarije jordanskog monarha, prenosi Tanjug agenciju Petra.

Pogledajte kako je protekao jučerašnji dan u Izraelu i Pojasu Gaze.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.200 ljudi.

- Kao odgovor na to Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su ubrzo napade na Pojas Gaze, objavljujući rat i tvrdeći da ciljaju samo lokacije Hamasa.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U unakrsnim granatiranjima do sada je stradalo više od 17.000 ljudi u Pojasu Gaze i više od 1.200 u Izraelu, među kojima je veliki broj civila.

- Sjedinjene Američke Države podržale su Izrael u borbi, obećavajući vojnu pomoć, dok su, sa druge strane, Kina i Rusija zauzele neutralan stav, pozivajući na prekid sukoba i mirovne pregovore.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike