Hitna služba u bolnici Al Šifa je "kupka krvi"! SZO zapanjen situacijom u Pojasu Gaze (VIDEO)

17.12.2023

21:58

0

Autor: M. Vu.

Situacija u Urgentnom odeljenju ocenjena je kao katastrofalna, sa pacijentima smeštenim na terenu, nedostatkom analgetika i nedostatkom operacionih sala

Hitna služba u bolnici Al Šifa je "kupka krvi"! SZO zapanjen situacijom u Pojasu Gaze (VIDEO)
Ranjeni u bolnici Al Šifa - Copyright AP Photo/Abed Khaled

Hitna služba u bolnici Al Šifa na severu Pojasa Gaze, razorenom izraelskim bombardovanjem, "kupka je krvi" i sada tu nekad najveću bolnicu na palestinskim teritoriju treba "reanimirati", ocenila je u nedelju Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Prema saopštenju SZO, bolnica se suočava sa ozbiljnim izazovima kao što su veliki broj ranjenih, nedostatak sanitetskog materijala i nedostatak osnovnih resursa kao što su voda za piće i hrana. Situacija u Urgentnom odeljenju ocenjena je kao katastrofalna, sa pacijentima smeštenim na terenu, nedostatkom analgetika i nedostatkom operacionih sala zbog nedostatka kiseonika.

Trenutno, bolnica radi ograničenim kapacitetom, preusmjeravajući kritične pacijente na operaciju u bolnicu Ahli Arab. Nedostatak osnovnih resursa, uključujući kiseonik, dovodi do ograničene sposobnosti bolnice da pruži neophodnu medicinsku negu.

 

 

SZO je izrazila spremnost da pruži podršku bolnici Al Šifa u narednim nedeljama kako bi mogla da nastavi sa svojim osnovnim funkcijama. Planirano je aktiviranje do 20 bolničkih operacionih sala i odeljenja postoperativne nege pod uslovom redovnog snabdevanja gorivom, kiseonikom, lekovima, hranom i vodom.

Trenutno je bolnica Ahli Arab jedina koja delimično funkcioniše na severu Pojasa Gaze, dok tri druge bolnice, Al Avda, Al Sahaba i Kamal Advan, rade sa minimalnim kapacitetom u poređenju sa prethodnim vremenima.

SZO je izrazila duboku zabrinutost zbog stanja bolnice Kamal Advan, pokazujući ozbiljnu situaciju sa kojom se zdravstveni sektor suočava nakon razornih događaja i kontinuirani nedostatak resursa.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike