"Ovo je nezamisliv scenario!" Obaveštajci znali za detalje napada Hamasa pre godinu dana, sve detalje su javile - one

25.11.2023

23:55

0

Izveštaj je stigao sigurnim kanalom za komunikaciju, sa upozorenjem da Hamas obučava svoje ljude za probijanje ograde, infiltraciju i zauzimanje kibuca

"Ovo je nezamisliv scenario!" Obaveštajci znali za detalje napada Hamasa pre godinu dana, sve detalje su javile - one
Granata izraelske artiljerije eksplodira iznad kuće u selu na granici Libana sa Izraelom - Copyright AP Photo/Hussein Malla

Izraelska vojna obaveštajna služba je godinu dana pre eskalacije sukoba znala da Hamas planira da započne vojne operacije, informacije je prosledila Službi opšte bezbednosti (Šin Bet), ali se Izrael "nije dobro pripremio" za pretnju, piše list izraelski list "Harec", pozivajući se na neimenovane zvaničnike Ministarstva odbrane.

Kažu da je i više od godinu dana pre masovnog napada Hamasa na Izrael prošlog meseca, vojna obaveštajna služba imala detaljne informacije o planu grupe da probije Pojas Gaze.

Prema rečima visokih vojnih zvaničnika, izraelsko političko rukovodstvo je bilo upoznato sa barem nekim obaveštajnim podacima.

"Izrael se nije adekvatno pripremio za pretnju i čini se da nije verovao da lider Hamasa u Gazi Jahja Sinvar namerava da sprovede ovaj plan", piše "Harec".

Reč je o jedinicama izraelske granične trupe, koje uglavnom čine žene vojnici.

 

 

Poznatije u Izraelu kao "tacipitaniot" (tatzpitaniyot - posmatrač), ove devojke gledaju i analiziraju snimke i druge podatke pristigle sa područja oko električne ograde koja okružuje palestinsku teritoriju. Izveštaj su poslale šefu vojnih obaveštajaca u južnoj komandi, tvrde izvori tog lista.

Sve je odrađeno prema propisima. Izveštaj je stigao sigurnim kanalom za komunikaciju, sa upozorenjem da Hamas obučava svoje ljude za probijanje ograde, infiltraciju i zauzimanje kibuca na jugu zemlje, tvrdi jedan od izvora.

Stražarke dojavile napad, ali im nisu verovali

Stražarke su takođe upozorile kako analiza nekoliko snimaka pokazuje da Hamas uvežbava svoje ljude za otmice civila, te da je "napad neizbežan". FT navodi kako je u izveštajima uoči napada upozoreno da je viđen visoki Hamasov vojni komandant koji je nadzirao trening. Stražarske jedinice su za njegovo prepoznavanje upotrebili bazu lica izraelskih službi.

- Ovo je nezamisliv scenario - odgovorio je zvaničnik.

Izraelska televizija KAN objavila je u četvrtak detalje sličnog upozorenja u kojem su se navodili mogućnost rušenja aviona i Hamasovo podizanje zastave na izraelskoj teritoriji.

Izraelske stražarke, takozvane oči IDF-a, koriste se kamerama i senzorima za nadzor 15 do 30 kilometara širokog pojasa oko Gaze i prate sve do najsitnijih detalja, čak i promene u rutini lokalnih zemljoradnika.

Posao zahteva veliko strpljenje, koncentraciju i sate ispred monitora. Neke od stražarki istupile su u javnost i ispričale izraelskim medijima o upozorenjima koje su slale mesecima pre kobnog jutra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike