Sastali se lideri Venecuele i Gvajane zbog Esekiba: Pokušaće da reše teritorijalni spor diplomatskim putem

14.12.2023

18:43

0

Sastanku su prisustvovali i premijeri Barbadosa, Dominikane i Trinidada i Tobaga

Sastali se lideri Venecuele i Gvajane zbog Esekiba: Pokušaće da reše teritorijalni spor diplomatskim putem
Copyright Profimedia

Lideri Gvajane i Venecuele sleteli su u Kingstaun, prestonicu ostrvske države Sent Vinsent i Grenadini u Centralnoj Americi, kako bi razgovarali o deeskalaciji dugogodišnjeg teritorijalnog spora.

Spor je nedavno eskalirao nakon što je na referendumu u Venecueli izglasano pripajanje oblasti Esekibo, koja čini oko dve trećine teritorije Gvajane.

Na predlog regionalnih partnera, predsednik Gvajane Irfan Ali i predsednik Venecuele Nikolas Maduro dogovorili su se da se sastanu na međunarodnom aerodromu Argajl na istočnokaripskom ostrvu Sent Vinsent.

Sastanku su prisustvovali i premijeri Barbadosa, Dominikane i Trinidada i Tobaga, prenosi AP.

Premijer Sent Vinsenta i Grenadina Ralf Gonsalves kazao je da očekuje će biti održani i dodatni sastanci između Madura i Alija.

 

 

Cilj današnjeg sastanka, kako navodi američka agencija, jeste ublažavanje tenzija koje su se rasplamsale oko Esekiba, pograničnog regiona bogatog naftom i mineralima koji čini veći deo teritorije Gvajane.

Venecuela tvrdi da taj region pripada njoj, dok Gvajana tvrdi suprotno. Nakon referenduma u Venecueli 3. decembra Maduro je naredio svojim državnim kompanijama da započnu istraživanja i eksploataciju nafte, gasa i ruda u Esekibu, što je dovelo do pripravnosti vojski obe zemlje.

Venecuela priznaje da je region Esekibo bio deo njene teritorije tokom španskog kolonijalnog perioda, tvrdeći takođe da je Ženevski sporazum iz 1966. između Venecuele, Britanije i Gvajane poništio granicu koju su 1899. povukli međunarodni arbitri.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike