SAD šalju vojne avione u državu koja je na ivici rata!

08.12.2023

15:26

1

Američka ambasada najavila je vojne vežbe

SAD šalju vojne avione u državu koja je na ivici rata!
Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države saopštile su da će izvesti letove vojnih aviona u Gvajani u okviru zajedničke operacije sa ciljem suočavanja sa rastućim tenzijama između Gvajane i Venecuele.

Tenzije su proizašle iz sporova oko naftom bogatog regiona Esekibo, koji Gvajana kontroliše više od sto godina, dok Venecuela tvrdi da je teritorija u njenom vlasništvu.

Američka ambasada u Gvajani je najavila ove vojne vežbe, naglašavajući da su letovi deo rutinskih aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje bezbednosnog partnerstva između Sjedinjenih Američkih Država i Gvajane.

Spor oko regije Esekibo, koja čini značajan deo teritorije Gvajane, dodatno se zaoštrio nakon što je "EkkonMobil" 2015. godine otkrio naftu u njoj.

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro pojačao je pritisak u poslednjim danima nakon što je dobio podršku naroda na referendumu o sudbini Esekiba, održanom u nedelju.

U regionu Esekibo živi 125.000 od ukupno 800.000 građana Gvajane. Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu trenutno raspravlja o granicama ovog regiona, što dodatno doprinosi složenosti situacije.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike