Referendum u Venecueli: Zašto hoće da uzmu deo Gvajane?

03.12.2023

11:43

0

Gvajana smatra da je referendum korak ka aneksiji

Referendum u Venecueli: Zašto hoće da uzmu deo Gvajane?
Copyright AP Photo/Matias Delacroix

U Venecueli se danas održava referendum na kojem se odlučuje o budućnosti velikog dela susedne Gvajane na koji vlada Venecuele polaže pravo, tvrdeći da je ta teritorija oteta kada je granica sever-jug povučena pre više od jednog veka.

Gvajana smatra da je referendum korak ka aneksiji.

Referendumsko pitanje je da li Venecuelanci podržavaju uspostavljanje države na spornoj teritoriji poznatoj kao Esekibo, davanje državljanstva sadašnjim i budućim stanovnicima te oblasti i odbacivanje nadležnosti najvišeg suda Ujedinjenih nacija u rešavanju nesporazuma između dve južnoameričke zemlje.

AP Photo/Matias Delacroix
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro

      

Međunarodni sud pravde naredio je u petak Venecueli da ne preduzima radnje koje bi mogle da promene kontrolu Gvajane nad Esekibom, ali sudije nisu izričito zabranile zvaničnicima da sprovedu današnji referendum sa pet pitanja. 

Gvajana je zatražila od suda da naredi Venecueli da obustavi glasanje na referendumu.

Pravne i praktične posledice referenduma ostaju nejasne.

AP Photo/Matias Delacroix
  

Teritorija Esekiba sa 159.500 kvadratnih kilometara čini dve trećine Gvajane i takođe se graniči sa Brazilom, čije je Ministarstvo odbrane ranije ove sedmice saopštilo da je "intenziviralo svoje odbrambene akcije" i pojačalo vojno prisustvo u tom regionu zbog pomenutog spora.

Esekibo je teritorijalno veći od Grčke i bogat je mineralima. 

Venecuela ga je oduvek smatrala svojim teritorijom, jer je region bio unutar njenih granica tokom španskog kolonijalnog perioda, i dugo je osporavala granicu koju su međunarodni arbitri odredili 1899. godine, kada je Gvajana još bila britanska kolonija.

AP Photo/Matias Delacroix
 

       
O toj granici su odlučivali arbitri iz Velike Britanije, Rusije i SAD.

Gvajana, jedina zemlja u kojoj se govori engleski jezik u Južnoj Americi, smatra da je prvobitni sporazum legalan i obavezujući i zatražila je od Međunarodnog suda pravde 2018. da tako presudi.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike