Kako je kralj Čarls proslavio rođendan? Okružen medicinskim sestrama, a princ Hari je otkrio zašto on nije sa njim

14.11.2023

21:55

0

Obeležavajući njegov rođendan, kraljevska porodica je odala počast kralju snimkom od 39 sekundi postavljenim na zvaničnom nalogu kraljevske porodice na Iksu

Kako je kralj Čarls proslavio rođendan? Okružen medicinskim sestrama, a princ Hari je otkrio zašto on nije sa njim
Copyright Toby Melville/Pool via AP

Britanski kralj Čarls III proslavio je 75. rođendan sa kraljicom Kamilom uz sebe, zvanično pokrenuvši projekat "Coronation Food Project", koji ima za cilj da premosti jaz između rasipanja hrane i potrebe za hranom.

Čarls i Kamila posetili su centar za distribuciju viška hrane izvan Londona i sastali se sa osobljem i volonterima kako bi čuli kako otpad od hrane može da se iskoristi za društveno dobro. Zatim je priredio zabavu za 400 medicinskih sestara i babica.

Posle sedam decenija vladavine njegove pokojne majke, kraljice Elizabete II, Čarls je tokom 14 meseci na tronu bio u tri posete u inostranstvu, obećao je da će otvoriti kraljevske arhive za istraživače koji istražuju veze krune sa ropstvom i izrazio „tugu i žaljenje“ zbog „odvratnih i neopravdanih dela nasilja“ počinjenih nad Kenijcima tokom njihove borbe za nezavisnost.

Obeležavajući njegov rođendan, kraljevska porodica je odala počast kralju snimkom od 39 sekundi postavljenim na zvaničnom nalogu kraljevske porodice na Iksu (Tviteru), koji prikazuje Čarlsovu evoluciju od mladog princa do starijeg državnika i kasnije kralja.

- Želimo Njegovom veličanstvu kralju srećan 75. rođendan - navodi se u postu.

U međuvremenu, vatrenim pozdravima širom Velike Britanije obeležen je Čarlsov rođendan, uključujući i pozdrav iz 62 pištolja na Londonskoj kuli.

Toby Melville/Pool via AP
 

Bakingemska palata obeležila je rođendan pozdravom iz 41 puške Kraljevske konjske artiljerije u londonskom Grin parku.

Čarls je diplomirao istoriju na Univerzitetu u Kembridžu. Kasnije je proveo šest godina u Kraljevskoj mornarici pre nego što se fokusirao na svoje dužnosti prestolonaslednika.

Kao princ od Velsa budući kralj je osnovao dobrotvornu organizaciju koja pomaže mladim ljudima da se zaposle i obuče. Pokrenuo je kompaniju za organsku hranu i bavio se urbanističkim planiranjem. Takođe je bio rani zagovornik očuvanja i zaštite životne sredine, što mu je pomoglo da se dopadne svojim mlađim podanicima.

Problem sa mlađim sinom

Dok Vilijam stoji uz svog oca na svim javnim dešavanjima, njegov mlađi brat je ocu stvarao javne izazove.

Profimedia
 

Tokom prošle godine princ Hari je objavio Netfliks seriju i memoare koji su razotkrili rivalstvo unutar kraljevske porodice, kritikovao je odnose palate sa medijima i rekao da je njegova supruga Megan bila izložena rasizmu kao radni član kraljevske porodice.

Vojvoda je navodno poželeo svom ocu srećan rođendan preko telefona nakon što su on i njegova supruga Megan rekli da nisu pozvani na monarhovu proslavu u Londonu.

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa objavili su zvaničan odgovor na medijske izveštaje u kojima se navodi da je Hari (39) odbio poziv na okupljanje u Klarens Hausu u utorak (14. novembra). Portparol para rekao je da "nije bilo kontakta" iz Bakingemske palate.

Sada, prema izveštaju BBC-ja, Čarlsov najmlađi sin bi trebalo da je zvao iz Montesita u Kaliforniji, gde Hari i Megan trenutno žive sa svojih dvoje dece, princom Arčijem i princezom Lilibet.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike