Drama za dramom: Zašto se princ Hari sudi sa britanskom vladom?

09.12.2023

09:13

0

Vojvoda od Saseksa smatra da mu je oduzeto pravo koje je imao od rođenja

Drama za dramom: Zašto se princ Hari sudi sa britanskom vladom?
Copyright Photo by Evan Agostini/Invision/AP

Vojvoda od Saseksa, poznatiji široj javnosti kao britanski princ Hari, koji se posvađao sa ostatkom kraljevske porodice i preselio se u Sjedinjene Američke Države sa suprugom Megan Markl 2020. godine, nastavlja da se bori sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva i komitetom koji odlučuje o kraljevskom obezbeđenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova oduzelo je Hariju obezbeđenje koje su finansirali poreski obveznici nakon što je prestao da izvršava kraljevske dužnosti i preselio se u SAD u januaru 2020.

Odluku je donela malo poznata, ali moćna grupa Ministarstva unutrašnjih poslova pod nazivom Izvršni komitet za zaštitu kraljevske porodice i javnih ličnosti (RAVEC), koja je donela odluku da princ i njegova porodica više ne smeju da dobijaju „isti stepen“ zaštite koja im je ranije obezbeđivana prilikom posete Ujedinjenom Kraljevstvu.

Međutim, u julu 2022. Hariju je odobreno da ospori odluku Ministarstva unutrašnjih poslova, tvrdeći da je ona nepravedna. Kraljevski član koji nije na dužnosti tvrdio je da je „proceduralna nepravednost" u osnovi tog poteza.

Na poslednjem trodnevnom ročištu, koje je počelo u utorak, Harijevi advokati tvrdili su da se nije osećao bezbedno kada se vratio u Ujedinjeno Kraljevstvo sa suprugom i njihovih dvoje male dece. Oni su naveli da su zabrinuti za dobrobit porodice nakon što su ih paparaci proganjali posle dobrotvornog događaja u Londonu.

AP Photo/Alberto Pezzali, File
 

U pisanim dokazima vojvodin advokat Šahid Fatima K.C. tvrdio je da princu „treba dati državnu bezbednost u svetlu pretnji/rizika sa kojima se suočava“ i rekao je da je RAVEC „trebalo da razmotri 'uticaj' koji bi uspešan napad na podnosioca zahteva imao, imajući u vidu njegov status, poreklo i profil u kraljevskoj porodici, u kojoj je rođen i koji će imati do kraja svog života, i njegov tekući dobrotvorni rad i služenje javnosti".

Hari doveo u pitanje objektivnost Komiteta

Princ je na ranijim saslušanjima naveo da je RAVEC, koji je povezan sa kraljevskom vojskom, pristrasan.

Nakon što je dobio pravo da delimično ospori odluku u julu 2022. godine, njegovi advokati su tvrdili da je vojvodi trebalo da bude data prilika da iznese „informativne izjave“ komitetu o njihovoj odluci. Međutim, što je još sočnije za kraljevske posmatrače, njegov tim je tvrdio da su već postojeće svađe u vladajućoj britanskoj porodici pogrošale situaciju.

Hari je, tvrdio je njegov tim, trebalo da dobije „jasno i potpuno objašnjenje" RAVEC-ovog članstva nakon što je otkriveno da je Edvard Jang, tadašnji pomoćnik privatnog sekretara kraljice Elizabete II, sedeo u Komitetu. Hari je otkrio da je između njih dvojice bilo „značajnih tenzija".

Andy Stenning/Pool photo via AP
 

Predsedavajući slučajem, sudija Svift je odbacio taj argument. Iako je zaključio da je „sporno“ da li je vojvoda „trebalo da ima priliku da se izjasni direktno RAVEC-u“, on se ne slaže da Hari treba da zna ko su članovi Komiteta i rekao je da „uopšte nema dokaza koji bi podržali tvrdnju da bilo koji član odbora je pristupio donošenju odluka ne obuhvatajući sve potrebno ili da je na bilo koju odluku uticala pristrasnost”.

Koji je argument vlade?

Na poslednjem ročištu advokati Ministarstva unutrašnjih poslova rekli su da je Komitet imao savršeno pravo da razmotri vojvodine bezbednosne detalje od slučaja do slučaja, umesto da pruža opštu zaštitu. Tvrdili su da su problemi između kraljevog sina i osoblja kraljevske porodice irelevantni.

U širem smislu, vlada je tvrdila da je RAVEC odlučio da povuče obezbeđenje jer jednostavno „nema osnova“ za „javno finansiranu bezbednosnu podršku“ za vojvodu i vojvotkinju sada kada su odustali od stalnih dužnosti.

Džejms Idi KC, predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova, rekao je da je britanska država Harijevu poziciju tretirala kao „specifičnu“. On je tvrdio da je to odmerilo „sposobnost i nameru neprijateljskih aktera, ranjivost te osobe na napad i uticaj koji bi takav napad imao na interese države“.

- Kao rezultat činjenice da više neće biti radni član kraljevske porodice i da će većinu vremena živeti u inostranstvu, njegov položaj se promenio - tvrdi Idi.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

U odvojenom slučaju Hariju je odbijeno pravo da plati policijsku zaštitu iz svog džepa, a advokati vlade tvrde da je to odbačeno jer bi moglo da stvori dvoslojni sistem koristan bogatima.

Šta će se dešavati sada?

Saslušanje traje od utorka do četvrtka, ali se presuda ne očekuje do kasnijeg datuma.

Većina ročišta će se održati iza zatvorenih vrata, uz naredbu o privatnosti zbog zabrinutosti da je materijal u predmetu previše osetljiv za javnost.

Za to vreme žuta štampa će pisati o detaljima i nagađaće šta bi moglo da se dešava na suđenju, ali bez konkretnih činjenica.

Biće još drame

Ovo je samo jedan od četiri slučaja na kojima 39-godišnji princ trenutno radi preko Višeg suda.

Photo by Evan Agostini/Invision/AP
 

On ima niz tekućih tužbi protiv medijskih konglomerata za koje tvrdi da su nezakonito prikupljali informacije o njemu.

Osim toga, Hari je i dalje često u medijima. Britanskim tabloidima poslednjih dana dominira eksplozivna svađa oko nove knjige o vojvodi u kojoj se navodi da je dvoje viših članova kraljevske porodice razgovaralo o boji kože prvog deteta Harija i Megan, Arčija, pre njegovog rođenja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike