Savetnik Zelenskog priznao da ima poteškoća: Mobilizacija u Ukrajini biće teška

09.12.2023

13:36

0

Krajem novembra pominjan je novi „složeni plan“ mobilizacije, ali se o njemu ne zna mnogo

Savetnik Zelenskog priznao da ima poteškoća: Mobilizacija u Ukrajini biće teška
Copyright Profimedia

Mobilizacija u Ukrajini biće teška, priznao je Mihail Podoljak, glavni pomoćnik predsednika Vladimira Zelenskog, dodajući da Kijev namerava da usavrši svoju propagandnu kampanju u tu svrhu.

Govoreći na ukrajinskoj televiziji u petak, Podoljak je komentarisao nedavni napad ukrajinskih zvaničnika i pripadnika oružanih snaga u teretanu u zapadnoj Ukrajini, gde su svi prisutni muškarci dobili poziv za vojsku. Poslednjih meseci sve su češći slučajevi da potencijalni regruti upadaju u zasedu službenika za regrutovanje u tržnim centrima, restoranima i na drugim javnim mestima.

Pomoćnik Zelenskog branio je poziv na regrutaciju, optužujući nevoljne Ukrajince da žele „da žive u slobodnoj državi u kojoj možete da se ponašate kako hoćete, ali da ne žele da zaštite prava koja vole“, dodajući da će se situacija drastično promeniti ako Rusija ostvari pobedu.

Podoljak je takođe rekao da Kijev namerava da promeni „propagandni element mobilizacionih procedura“. On je objasnio da mnogo zavisi od toga da li će vlast uspeti da pridobije one koji „ne razumeju šta je rat i do kakvih posledica može da dovede ako se ne završi na pravi način“.

Ukrajina je najavila opštu mobilizaciju ubrzo nakon početka sukoba sa Rusijom u februaru 2022, zabranjujući većini muškaraca starih od 18 do 60 godina da napuste zemlju. Regrutacija je, međutim, bila poremećena raširenom korupcijom i izbegavanjem regrutacije. Kako prenosi BBC, oko 20.000 potencijalnih regruta pobeglo je iz zemlje kako bi izbegli da budu poslati na prve linije fronta, a približno isti broj je uhvaćen u procesu.

Profimedia
 

Krajem novembra Zelenski je pomenuo novi „složeni plan“ mobilizacije, ne iznoseći detalje. Aleksej Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, nagovestio je da je Kijev potpisao ugovore sa kompanijama za regrutaciju kako bi privukao one koji ne žele da se prijave.

Ranije je zvaničnik rekao da tokom sukoba sa Rusijom svaki građanin Ukrajine „mora da ratuje ili da bude u službi“.

Ruska Spoljna obaveštajna služba (SVR) saopštila je prošlog meseca da su zapadne pristalice Kijeva savetovale Ukrajinu da smanji minimalnu starosnu granicu za regrutaciju na 17 godina i poveća maksimalnu na 70 godina, kao i da pozove više žena u vojsku.

Regrutacija je počela da se pominje nekon propale letnje kontraofanzive tokom koje Kijev nije postigao značajnije uspehe.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je Kijev izgubio više od 125.000 vojnika u poslednjih šest meseci, dodajući da su zapadne isporuke oružja i odluka Ukrajine da uloži svoje strateške rezerve u borbu „samo povećale broj žrtava“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike