Pistorijus iznenadio dok je pričao o vojnoj pomoći: Nemačka nije saveznik Ukrajine

06.12.2023

12:09

0

Nemački ministar odbrane priznao je da odbrambena industrija trenutno nije u mogućnosti da obezbedi isporuke u određenim oblastima u potrebnim količinama

Pistorijus iznenadio dok je pričao o vojnoj pomoći: Nemačka nije saveznik Ukrajine
Copyright AP Photo/Mindaugas Kulbis

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je u intervjuu za televiziju "ZDF" da Nemačka nije saveznik Ukrajine, što je izazvalo diskusiju o obimu vojne pomoći koju zemlje Zapada pružaju Kijevu.

- Prvo, mi nismo saveznik Ukrajine. To znači da nismo u situaciji koja nas obavezuje da se mešamo u okviru Alijanse - rekao je on, naglašavajući da Nemačka ipak pruža značajnu pomoć toj zemlji i da su nemački napori na tom polju drugi po obimu, "daleko ispred drugih".

On je dodao da Nemačka radi ono što može i da isto važi i za druge saveznike i partnere, demantujući tvrdnje o nedostatku vojne podrške.

Ministar je takođe pričao o izazovima s kojima se Nemačka suočava, objašnjavajući da odbrambena industrija trenutno nije u mogućnosti da obezbedi isporuke u određenim oblastima u potrebnim količinama. Pistorijus je naglasio da je teško predvideti tok sukoba, te da je važno fokusirati se na stabilnost isporuka municije i pored svih mogućih problema.

Što se tiče kritika o nedovoljnom broju isporučenih artiljerijskih granata, ministar je upozorio da je već ranije ukazivao na izazove u ispunjenju određenih kvota.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

- Veoma rano sam upozorio na ovu cifru, jer sam video da ona verovatno neće biti dostignuta. Vojna industrija nastala u mirnodopskim uslovima ne može tako lako da proizvede milion - kazao je Pistorijus.

Pistorijus je najavio da će situacija krenuti nabolje u narednim mesecima, s posebnim naglaskom na tome da Nemačka planira da isporuči 200.000 granata. Ipak, istakao je da ovakvi procesi zahtevaju vreme i da nisu isključivo pitanje političkih odluka ili finansijskih sredstava.

Kada je reč o mogućem ishodu sukoba, nemački ministar je upozorio da bi pobeda Rusije mogla da stvori potpuno novu bezbednosnu situaciju u Nemačkoj. Na kraju je naglasio da su ključne strane za donošenje odluka o pregovorima Ukrajina i Rusija, ignorišući činjenicu da je Moskva više puta isticala da vojna pomoć Zapada samo produbljuje sukob.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike