Bivši zvaničnik zemlje EU otkrio da je stanje vojske katastrofalno: Ako nas napadnu, branićemo se kamenjem

07.12.2023

17:03

0

Proizvođači oružja u Evropskoj uniji suočavaju se s izazovima povećanja kapaciteta za proizvodnju i održavanje zaliha

Bivši zvaničnik zemlje EU otkrio da je stanje vojske katastrofalno: Ako nas napadnu, branićemo se kamenjem
Copyright AP Photo/Francisco Seco

Evropske zalihe oružja su trenutno na rekordno niskim nivoima, a izazovi u ponovnom pokretanju vojne industrije brzo su postali očigledni. Decenije zanemarivanja ovog sektora otežale su efikasno reagovanje na potrebe odbrane.

Čak i u slučaju hitnog pojačanja proizvodnje, prvi rezultati ne bi bili dovoljni ni za potrebe Ukrajine, a kamoli za obnavljanje domaćih zaliha.

Belgija se ističe kao primer ove zabrinjavajuće situacije, kako je objavio bivši visoki član belgijske vojske, general Mark Tis.

Nedostatak oružja i finansijskih resursa je toliko ozbiljan da bi vojnici, prema Tisovim rečima, morali da "bacaju kamenje" već nekoliko sati od početka sukoba.

- Ako ovde izbije rat, moraćemo da bacamo kamenje nakon samo nekoliko sati zbog nestašice oružja - rekao je Tis.

General Tis, nedavno penzionisani visoki oficir sa činom general pukovnika, upozorio je javnost na potrebu ulaganja između 5 i 7 milijardi evra kako bi se osigurale dovoljne zalihe oružja za odbranu tokom dva meseca.

Profimedia
Mark Tis

Međutim, trenutno belgijska vlada ulaže u ovaj sektor daleko manje od ovog iznosa.

Portal Politiko, prenoseći Tisove reči, naglašava da nestašica oružja Belgiju ostavlja u poziciji koja se može uporediti s vojskom iz kamenog doba. Ova situacija posebno postaje relevantna usled trenutne krize u Ukrajini, gde se evropske zemlje trude da pruže podršku Kijevu, ali za to nemaju uslove.

Iako se napad na Belgiju čini malo verovatnim, nedostatak adekvatnih zaliha oružja postavlja pitanje održivosti nastavka isporuka oružja Ukrajini.

Proizvođači oružja u Evropskoj uniji suočavaju se s izazovima povećanja kapaciteta za proizvodnju i održavanje zaliha, posebno u pogledu municije kalibra 155 milimetara.

U novembru je belgijska vlada je potpisala dugoročni ugovor s lokalnim proizvođačem oružja FN Herstalom, uključujući i municiju, ali će vreme biti ključni faktor za isporuku dogovorenih količina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike