Pumpe su instalirane, voda je već krenula! Počeo izraelski plan za uništavanja Hamasovih tunela (VIDEO)

06.12.2023

17:57

0

Autor: M. Vu.

Uništenje Hamasove mreže podzemnih tunela jedan je od razloga zašto je izraelska vojska nastavila ofanzivu nakon jednonedeljnog prekida vatre

Pumpe su instalirane, voda je već krenula! Počeo izraelski plan za uništavanja Hamasovih tunela (VIDEO)
Pripadnik Hamasa u njihovom tunelu - Copyright Profimedia

Izraelska vojska je počela da vodom puni, kako tvrdi, tunele Hamasa. Vojska planira da celu mrežu od 500 kilometara napuni vodom iz Sredozemnog mora.

Izrael je od 2016. godine dobio 320 miliona dolara američke vojne pomoći za razvoj tehnika koje bi im omogućile da unište Hamasove podzemne tunele, piše Fajnenšel tajms. Međutim, univerzalni lek koji bi im pomogao da brzo likvidiraju Hamasove tunele nije pronađen.

Uništenje Hamasove mreže podzemnih tunela jedan je od razloga zašto je izraelska vojska nastavila ofanzivu nakon jednonedeljnog prekida vatre, uprkos sve većem međunarodnom pritisku.

Imaju namensku jedinicu inženjera, kao i obučene komandose, opremljene da istraže tunel i unište ga. Ali da bi spasili živote vojnika, više su se oslanjali na pse tragače, robote i dronove.

Treća opcija je pumpanje morske vode pod visokim pritiskom, a to već koristi Izrael, a objavljeni snimci potkrepljuju tu tezu. Danas je rečeno da je Izrael postavio najmanje pet pumpi oko 1,5 kilometara severno od izbegličkog kampa Al Šati koje bi mogle da ispumpaju hiljade kubnih metara vode na sat - što znači da bi mogle da poplave mrežu tunela dugu 480 kilometara u roku od nekoliko nedelja.

 

 

Ova tehnologija se već koristi u industriji nafte i gasa, objašnjava Dafne Ričemond-Barak, profesor na izraelskom Univerzitetu Rajhman, autor knjige o podzemnom ratu.

Uništavanje Hamasovih tunela je najteži aspekt misije izraelske vojske i među najvažnijim, ističe Dafne Ričemond-Barak. Ali zadatak je težak. Moramo biti strpljivi, biće potrebno vremena, kaže profesor.

 

 

Kopanje novih, paralelnih tunela predstavljalo bi manji rizik za taoce od poplava i eksplozija. Inženjer Iehuda Kfir zagovara ovu metodu. Izrael bi, kaže, trebalo da dopre do srca Hamasovog sistema ne odozgo, već odozdo. Ali za to je potrebno vreme. Neki zvaničnici žale što Izrael godinama ranije nije preduzeo ozbiljnije mere. "Trebalo je sve to da uništimo kada je Hamasova tunelska mreža bila manja. Imali smo sve obaveštajne podatke", rekao je bivši bezbednosni zvaničnik za FT.

Veruje se da je većina tunela Hamasa preživela skoro osam nedelja nemilosrdnog izraelskog napada, piše FT. U tunelima Hamas se navodno krije oružje i više od 130 talaca koje još drži. Probijanje tunela je drevna ratna tehnika. Jevreji su ih koristili u čuvenoj pobuni protiv Rimljana pre 2.000 godina, koristili su ih i borci Vijetkonga protiv američkih snaga u Vijetnamskom ratu.

Profimedia
 

Nakon što je Hamas preuzeo vlast u Gazi pre 16 godina, iskopao je mrežu tunela u Gazi. Uništavanje tunela je prioritet za izraelsku vojsku. Do sada su locirali više od 800 ulaza u tunele, od kojih su uništili 500. Izraelska vojska je saopštila da je uništila mnogo kilometara tunela. FT navodi da se procenjuje da je mreža tunela duga više od 500 kilometara.

Izraelske snage sada kontrolišu veći deo severne Gaze, ali vojnici ID i dalje se suočavaju sa napadima boraca Hamasa koji iskaču iz tunela i potom se povlače „kao miševi“, prenosi FT.

Izrael je navodno koristio laserski navođene bombe GBU-28, poznate kao „razbijači bunkera“, u operacijama 2021. Od tada su naučili lekciju dubljeg kopanja i zaštite sistema tunela armiranim betonom, objašnjava izraelski inženjer Iehuda Kfir.

On pretpostavlja da je Hamas izgradio tunele u više slojeva, sa uskim tunelima sa vratima otpornim na eksploziju na vrhu i širim tunelima sa logističkim centrima, skladištima oružja i stambenim zgradama na dnu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike