Izrael planira da potopi Hamasove tunele: Kontroverzni plan još nije sproveden iz nekoliko razloga

05.12.2023

19:28

0

Izraelska vlada je prošlog meseca obavestila SAD, svog ključnog saveznika, o inicijativi

Izrael planira da potopi Hamasove tunele: Kontroverzni plan još nije sproveden iz nekoliko razloga
Hamasovi tuneli ispod Gaze - Copyright Profimedia

Izrael razmatra da upotrebi morsku vodu da poplavi mrežu tunela ispod Gaze koju koriste militanti Hamasa za krijumčarenje robe u palestinsku enklavu i iz nje, izvestio je u ponedeljak Volstrit žurnal, pozivajući se na izvore.

Prema američkim zvaničnicima koje je list intervjuisao, izraelska vojska je sredinom novembra napravila opsežan sistem za poplave nedaleko od izbegličkog kampa Al Šati na severozapadu Gaze. Jedinica se navodno sastoji od pet pumpi koje mogu da crpe hiljade kubnih metara vode na čas iz Sredozemnog mora, potencijalno omogućavajući Izraelu da poplavi podzemni lavirint u roku od nekoliko nedelja.

Izraelska vlada je prošlog meseca obavestila SAD, svog ključnog saveznika, o inicijativi, što je izazvalo debatu o tome da li je plan izvodljiv, kao i o njegovim prednostima i nedostacima, rekli su izvori Volstrit žurnala. Napomenuli su da još nije doneta konačna odluka o njenom izvršenju i da je nejasno koliko je Izrael spreman da to sprovede.

Profimedia
 

Plan bi, kako se navodi u izveštaju, mogao da istera Hamasove borce iz širokog sistema tunela, koji se protežu stotinama kilometara, a neki prolazi dopiru do Egipta.

Mreža takođe pruža Hamasu i drugim lokalnim islamističkim grupama zaštitu od raketnih udara i omogućava im da izbegnu blokadu Izraela. Neki tuneli su dovoljno visoki da čovek prosečne visine može da ustane, izgrađeni su od armiranog betona i mogu se pohvaliti mrežom komunikacionih linija.

Međutim, navodi se da neki američki zvaničnici ozbiljno sumnjaju u plan.

- Nismo sigurni koliko će pumpanje biti uspešno, jer niko ne zna detalje tunela i tla oko njih - rekao je jedan izvor.

Džon Alterman, viši potpredsednik Centra za strateške i međunarodne studije, upozorio je u intervjuu za američki medij da je teško proceniti koliko morske vode će prodreti u zemlju ili kakav će uticaj pumpanje imati na infrastrukturu za vodu i kanalizaciju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike