Ovako Izraelci uništavaju Hamasove tunele: Digli u vazduh više od 130 ispod Gaze, pojavili se snimci (VIDEO)

11.11.2023

07:55

0

Pripadnici 551. brigade IDF-a srušili su tunel koji se nalazio u severnoj Gazi

Ovako Izraelci uništavaju Hamasove tunele: Digli u vazduh više od 130 ispod Gaze, pojavili se snimci (VIDEO)
Rat na Bliskom istoku - Copyright AP Photo

Izraelska vojska je u sredu saopštila da je uništila zloglasnu Hamasovu mrežu tunela koja se proteže stotinama kilometara ispod pojasa Gaze - pošto su vazdušni udari navodno uništili ključnog proizvođača oružja za terorističku organizaciju.

Više od 130 tunelskih okna ispod Gaze digli su u vazduh borbeni inženjeri koji "uništavaju neprijateljsko oružje i lociraju, otkrivaju i detoniraju tunelske šahtove", navodi se u saopštenju Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), javlja "New York Post".

U međuvremenu, u nadzemnom bombardovanju ubijen je Hamasov proizvođač oružja Mahsein Abu Zina, saopštila je izraelska vojska.

Vojnici IDF-a su takođe otkrili strukturu sa više baterija za automobile pored nekoliko ulaza u tunele za koje veruju da je korišćena za napajanje sistema za filtriranje vazduha u tunelu.

Izraelski vojnici su takođe zauzeli Hamasov kamp za obuku u severnoj Gazi, napisao je portparol ID Danijel Hagari na platformi X.

U okviru kampa bilo je nekoliko ulaza u tunele, koji su svi uništeni.

 

 

Vojnici su takođe otkrili mesto na kom su operativci Hamasa planirali napad.

Hagari je podelio snimke rušenja tunela.

Jedan snimak tunela koji se nalazi pored škole koju vodi UNRWA, izbeglička organizacija koja se posebno bavi Palestincima, prikazuje tamni, crni oblak dima koji se diže u vazduh.

 

Pripadnici 551. brigade IDF-a srušili su tunel koji se nalazio u severnoj Gazi.

Misija IDF-a da eliminiše sve Hamasove tunele naišla je na jak otpor Hamasovih boraca, a izraelski zvaničnici su rekli da su najmanje 33 izraelska vojnika ubijena.

U međuvremenu, pregovori uz posredovanje Katara su u toku, dok zvaničnici rade na obezbeđivanju oslobađanja 10 do 15 talaca koje je zarobio Hamas u zamenu za 48-časovnu humanitarnu pauzu u Gazi.

 

 

Katar, gde se nalaze brojni lideri Hamasa, vodi posredničke napore otkako je ta teroristička grupa 7. oktobra pokrenula iznenadni napad na Izrael, ubivši 1.400 ljudi, uglavnom civila, kao i stotine mladih ljudi koji su prisustvovali muzičkom festivalu na otvorenom.

Pregovori uz posredovanje Katara takođe se koordiniraju sa Sjedinjenim Državama, prema neimenovanom izvoru koji je rekao Rojtersu da bi humanitarna pauza omogućila Hamasu da oslobodi taoce.

Prekid vatre od 24 do 48 sati ili ograničenje glavne zone operacija može se očekivati u toku sledeće nedelje u zamenu za oslobađanje talaca, rekao je Rojtersu odvojeni egipatski bezbednosni izvor.

Sve vesti u vezi sa ratnim dešavanjima u Pojasu Gaze pratite u našem blogu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike