Putin izjavio da Nemačka nema suverenitet: Svet se smeje njihovim liderima

30.11.2023

17:28

0

Ruski lider je primetio da evropske zemlje ili same okreću leđa jeftinim energentima ili odluku donose „njihovi saveznici iz Sjedinjenih Američkih Država iz političkih razloga“

Putin izjavio da Nemačka nema suverenitet: Svet se smeje njihovim liderima
Vladimir Putin - Copyright Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Nemačkom upravljaju zapadni partneri jer joj nedostaje suverenitet, a njeni kreatori politike pokazuju loše liderske veštine, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa mladim ruskim naučnicima u sredu.

Putin je pričao o nastojanju EU da prekine zavisnost od ruskih energenata nakon eskalacije ukrajinskog sukoba, tvrdeći da primenom te mere Nemačka samo sebi nanosi štetu.

Ruski lider je primetio da evropske zemlje ili same okreću leđa jeftinim energentima ili odluku donose „njihovi saveznici iz Sjedinjenih Američkih Država iz političkih razloga“.

U tom smislu energetska bezbednost EU pretrpela je udarac kada su Poljska i Ukrajina prekinule isporuke ruskog gasa preko svoje teritorije, a gasovod Severni tok dignut u vazduh, dodao je on.

Prema Putinu, koji je održavao bliske radne odnose sa Berlinom tokom većeg dela svoje političke karijere, Kijev „prima novac od Evrope, od Nemačke... dok je gas koji im je potreban iz Rusije prekinut“.

- Nemci sve ovo gutaju zato što nemaju suverenitet. A nekim državnim liderima očigledno nedostaje dovoljno profesionalnih veština da donesu adekvatne i profesionalne odluke. Svi znaju ko su oni, ceo svet im se smeje - rekao predsednik Rusije.

Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Ubrzo nakon što je sukob u Ukrajini eskalirao u februaru 2022, EU je objavila plan da se odvikne od ruske energije „znatno pre 2030. godine“. U aprilu 2022. ruski energetski gigant Gasprom najavio je da će obustaviti isporuku gasa gasovodom Džamal-Evropa, koji prolazi kroz Poljsku, jer je zemlja odbila da plati dug u rubljama zbog sankcija Moskvi.

U isto vreme zapadna ograničenja pokrenuta kao odgovor na sukob u Ukrajini, uključujući ona u vezi sa uvozom fosilnih goriva, bila su među glavnim krivcima koji su doveli do prošlogodišnje energetske krize.

Situaciju je pogoršalo raznošenje gasovoda Severni tok 1 i 2 u septembru 2022, koji povezuju Rusiju i Nemačku ispod Baltičkog mora. Dok je nekoliko zapadnih medija sugerisalo da su gasovode digli u vazduh diverzanti povezani sa Ukrajinom, istraživački novinar Simor Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, navodi da su napad organizovale američke obaveštajne agencije.

Putin se složio sa Heršovim zaključcima, tvrdeći da bi sabotažu ove veličine bilo nemoguće izvesti bez takve podrške.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike