Francuski političar tvrdi: Duboka država želi da se reši Zelenskog jer više nije koristan

29.11.2023

18:43

0

Izneo je i nekoliko dokaza za svoj stav

Francuski političar tvrdi: Duboka država želi da se reši Zelenskog jer više nije koristan
Vladimir Zelenski - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

Proteklih nekoliko nedelja ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom nije bilo lako. Njegov vrhovni komandant zvanično je priznao da je kontraofanziva Ukrajine pod pokroviteljstvom NATO-a propala, a u Vašingtonu i Briselu debatovalo se o tome koliko dugo Zapad može da nastavi da podržava kijevski režim novcem i vojnom opremom.

Razgovor u zapadnim medijima o mogućnosti mirovnog sporazuma sa Rusijom i sve veće političke i medijske kritike Vladimira Zelenskog u Ukrajini signaliziraju da je on izgubio svoju vrednost kao marioneta za zapadne elite i da se spremaju da ga puste niz vodu, smatra francuski političar Florijan Filipo.

- Sada kada Zelenski više nije koristan i nervira NATO svojom tvrdoglavošću dok se poprište sukoba pomerilo na Bliski istok, Duboka država želi da ga se otarasi - napisao je Filipo u objavi na društvenim mrežama.

Kao dokaz za to političar je naveo nedavni izveštaj u nemačkom listu Bild o postojanju scenarija „tajnog mirovnog plana” i planovima Vašingtona i Berlina da izvrše pritisak na Zelenskog da uđe u pregovore sa Rusijom, kao i „rastuću političku i medijsku kritiku protiv Zelenskog“ u samoj Ukrajini, zbog čega je lider, u strahu za svoju bezbednost, počeo da otpušta ljude oko sebe.

- Francuska ne sme da dozvoli da bude prevarena time što je poslednja zemlja "u ratu" protiv Rusije - istakao je Filipo, misleći na znatnu podršku Pariza Kijevu u tekućem ratu NATO-a sa Moskvom.

AP Photo/Adrienne Surprenant
 

Filipo je bivši potpredsednik Nacionalnog fronta Marin Le Pen (koji se sada zove Nacionalni savez), konzervativne populističke, evroskeptične stranke, i bio je strateški direktor njene predsedničke kampanje 2011. Kasnije je osnovao sopstvenu stranku Patriote, 2017.

Političareve primedbe dolaze u vreme kada je među zapadnim pristalicama Kijeva sve više opreza u vezi sa idejom o beskonačnom nastavku rata sa Rusijom u Ukrajini nakon što ciljevi Vašingtona da vojno i ekonomski „oslabi Rusiju“ ili da dovede do promene režima u Kremlju nisu uspeli. Situacija se pogoršala nakon neuspešne kontraofanzive Kijeva prošlog leta, koja je koštala Ukrajinu desetine hiljada njenih najboljih vojnika i brojne vojne opreme koju je obezbedio Zapad, uključujući artiljeriju i glavne borbene tenkove.

Glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužnji priznao je ranije ovog meseca da je ukrajinska kontraofanziva sakrila „zastoj“ i da „neće biti dubokog i značajnog prodora“. Priznanje je izazvalo seriju unutrašnjih bitaka u okviru bezbednosnog establišmenta Ukrajine.

Izbijanje sukoba Hamasa i Izraela i izbor novog predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa prošlog meseca dodatno su zakomplikovali situaciju za Kijev, pošto je Vašington fokusirao resurse na svog bliskoistočnog saveznika i ignorisao zahtev predsednika Bajdena za dodatnim desetinama milijardi dolara pomoći Kijevu dok se i same SAD nalaze u budžetskom ćorsokaku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike