Nemačkog predsednika niko nije dočekao na aerodromu: Štajnmajer pola sata čekao u avionu u Kataru, nervozno provirivao kroz vrata (VIDEO)

30.11.2023

14:01

0

Avion je sleteo pre dogovorenog termina

Nemačkog predsednika niko nije dočekao na aerodromu: Štajnmajer pola sata čekao u avionu u Kataru, nervozno provirivao kroz vrata (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter/dw_politics

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer neplanirano dugo je čekao na vratima aviona tokom zvanične posete Dohi.

Nemački avion sleteo je pre dogovorenog termina, pa se katarski zvaničnici nisu pojavili na dočeku.

Zato je Štajnmajer čekao skoro pola sata pre nego što ga je konačno primio Sultan al Muraičaj, katarski ministar spoljnih poslova.

 

 

Iako je bilo problema sa protokolom, nemački predsednik je uspeo da napustiti aerodrom na vreme da se nađe sa katarskim emirom, šeikom Tamimom bin Hamadom al Tanijem.

Štajnmanjer je bio u pratnji novinarke DW-a Rosalije Romanijek, koja je izrazila sumnje o mogućim greškama u planiranju ili možda zahladnjivanju odnosa katarskih zvaničnika prema Nemačkoj nakon što je predsednik proveo tri dana u Izraelu, dve noći u Omanu i samo tri sata u Kataru.

Osim toga, u nemačkim medijima pojavile su se kontroverzne vesti zbog uticaja Katara na rat između Izraela i Hamasa, s obzirom na prisutnost čelnika Hamasovog političkog krila u Kataru.

Osim toga, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izazvala je bes u Dohi nedavnim izjavama.

AP Photo/Jean-Francois Badias
Analena Berbok

- Ne prihvatamo podršku terorizma. Zemlje kao što je Katar imaju posebnu odgovornost da stanu na kraj ovom terorizmu - rekla je Berbokova za nemački medij ZDF.

U fokusu Štajnmajerove posete bila su i pitanja oslobađanja nemačkih talaca koje drži Hamas, a on je nakon razgovora s katarskim vođstvom izrazio veru u napore Katara da doprinese oslobađanju talaca i nadu u dobre vesti u narednim danima.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike