Prognoze ruskog Ministarstva spoljnih poslova: Borbe u Ukrajini neće se završiti 2024. godine

29.11.2023

20:30

0

Rjabkov je uveren samo u to da će ciljevi vojne operacije biti ostvareni

Prognoze ruskog Ministarstva spoljnih poslova: Borbe u Ukrajini neće se završiti 2024. godine
Copyright AP Photo/Libkos

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov ne vidi šanse za prekid vatre u rusko-ukrajinskom sukobu sledeće godine zbog toga što su Kijev i njegove zapadne pristalice zauzeli stav koji je za Moskvu potpuno neprihvatljiv.

Visoki diplomata je analizirao odnos Rusije i NATO-a i Ukrajine tokom intervjua za list "Izvestija". On ne očekuje nikakve pomake, uprkos sugestijama u zapadnoj štampi da SAD pritiskaju ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da reši sukob putem pregovora.

- Nažalost, SAD predvode zapadnu grupu, koja recituje „formulu mira Zelenskog“ kao mantru, tvrdeći da je to jedina moguća osnova za sporazum - rekao je on i dodao da je dijalog „na ovoj osnovi nemoguć“.

Upitan da li očekuje prekid vatre sledeće godine, Rjabkov je odgovorio negativno.

- Očekujem da se ciljevi specijalne vojne operacije bezuslovno ostvare - kazao je.

Thomas Peter/Pool Photo via AP, File
Rjabkov

„Formula mira“ koju je Zelenski predložio prošle godine podrazumeva da Kijev ponovo preuzme kontrolu nad teritorijama koje je imao pre 2014. i da dobije ratnu odštetu od Moskve i izvede ruske zvaničnike na ratni tribunal. Moskva je odbacila predlog kao nerealan.

Nemački tabloid Bild je prošle nedelje tvrdio da su Vašington i Berlin redukovali isporuke oružja Ukrajini kako bi izvršili pritisak na Zelenskog, dok je Bela kuća saopštila da je njena politika ostala ista i da je na Kijevu da odluči kako će voditi rat.

Rjabkov je ponovio da je širenje NATO-a u Evropi ključni uzrok sukoba u Ukrajini i da je zato malo verovatno da će se odnosi Moskve sa vojnim blokom predvođenim SAD popraviti u skorije vreme „iz razloga principa i praktične prirode“.

- Ako neko na Zapadu misli da nam je potreban taj odnos i da ćemo u nekom trenutku doći i tražiti da se on obnovi, to je velika greška u proceni - naglasio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike