Kim Džong Un pogledao snimke američkih baza koje je napravio špijunski satelit, pa upozorio: Razmislite o katastrofalnim posledicama

25.11.2023

16:09

0

Napravio je čak i fotografije iznad teritorije SAD

Kim Džong Un pogledao snimke američkih baza koje je napravio špijunski satelit, pa upozorio: Razmislite o katastrofalnim posledicama
Copyright Agencia Noticiosa Central Coreana/Servicio Noticioso de Corea via AP

Lider Severne Koreje Kim Džong Un pregledao je fotografije koje je napravio špijunski satelit ove zemlje u "glavnim ciljanim regionima", uključujući glavni grad Južne Koreje Seul i gradove u kojima se nalaze američke vojne baze, javili su državni mediji u subotu.

Severna Koreja lansirala je satelit u utorak, ali južnokorejski odbrambeni zvaničnici i analitičari rekli su da njegove sposobnosti nisu nezavisno verifikovane.

Kim je, kako je saopšteno, pregledao fotografije Seula i gradova Mokpo, Kunsan, Pjongtak i Osan, gde se nalaze američke i južnokorejske vojne baze.

Fotografije su nastale dok je satelit prolazio iznad poluostrva u petak ujutro, javila je državna novinska agencija KCNA.

Kim je pregledao fotografije, kao i slike nekih oblasti u Severnoj Koreji, tokom posete u petak kontrolnom centru Nacionalne administracije za vazduhoplovnu tehnologiju (NATA) u Pjongjangu.

U subotu je još jednom posetio kontrolni centar kako bi pregledao još fotografija različitih ciljanih regiona u Južnoj Koreji.

Profimedia
 

Na jednoj od fotografija vidi se američki nosač aviona Karl Vinson, koji je u utorak stigao u luku u južnokorejskom gradu Busanu, navodi KCNA.

Kim je pregledao i fotografije američke mornaričke stanice Perl Harbor i vazduhoplovne baze Hikam, koje je satelit napravio dok je prolazio preko Havaja rano u subotu.

Severna Koreja je nakon toga kritikovala Sjedinjene Američke Države zbog slanja naprednog oružja svojim „marionetama“, rekavši da bi čak i mala varnica na Korejskom poluostrvu rezultirala globalnim nuklearnim ratom.

- SAD je bolje da razmisle o katastrofalnim posledicama koje je donelo slanje oružja marionetskim snagama - navodi se u saopštenju.

Visoke diplomate Japana, Južne Koreje i SAD u petak su „snažno osudile lansiranje (21. novembra) zbog destabilizujućeg efekta na region“, navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta.

Ranije ove nedelje KCNA je saopštila da je Kim gledao slike američkih vojnih objekata snimljene iznad američke pacifičke teritorije Guam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike