Na ivici rata! Severna Koreja raspoređuje oružje u blizini granice sa Južnom, poslala i upozorenje: Platićete!

23.11.2023

10:31

0

Pjongjang je upozorio Seul da će platiti visoku cenu za svoje neodgovorne postupke

Na ivici rata! Severna Koreja raspoređuje oružje u blizini granice sa Južnom, poslala i upozorenje: Platićete!
Copyright Profimedia

Severna Koreja je objavila planove da rasporedi novu vojnu opremu duž demarkacione linije koja je razdvaja od Južne Koreje.

Ova odluka usledila je nakon što se Seul delimično povukao iz Međukorejskog vojnog sporazuma iz 2018. godine, čiji je cilj bio smanjenje tenzija duž granice.

Razlog za delimično povlačenje Seula bilo je lansiranje prvog severnokorejskog špijunskog satelita u utorak, koji analitičari smatraju potencijalnim izvorom informacija za preciznije lociranje snaga protivnika, prenosi CNN.

Potez Južne Koreje predstavlja delimično odustajanje od sporazuma potpisanog 2018. godine između tadašnjeg predsednika Južne Koreje Muna Džae Ina i severnokorejskog lidera Kima Džong Una, sa ciljem da se umanje pretnje od rata na Korejskom poluostrvu i proširi tampon-zona između dve Koreje.

Severna Koreja je prethodno osudila SAD zbog moguće prodaje naprednih projektila Japanu i vojne opreme Južnoj Koreji, nazivajući to "opasnim činom". U saopštenju je navela da je "očigledno" protiv koga će nova ofanzivna vojna oprema biti usmerena.

Ministarstvo odbrane Severne Koreje u četvrtak je izjavilo da njena vojska "nikada neće biti sputana" vojnim sporazumom, najavljujući raspoređivanje "moćnijih oružanih snaga i vojne opreme novog tipa" duž vojne demarkacione linije.

Severna Koreja je takođe upozorila da će Južna Koreja platiti visoku cenu za svoje "neodgovorne i teške političke i vojne provokacije", koje su, prema njihovom mišljenju, dovele situaciju u nekontrolisanu fazu. Pjongjang je naglasio da će Južna Koreja biti "potpuno odgovorna" za eventualne sukobe između dve Koreje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike